Marinatai mėsą minkština, suteikia jai skonį ir aromatą. Išbandę marinato receptą, tobulinkite jį pagal savo skonį – patikusių komponentų kiekį padidinkite arba palikite, koks yra, o nepatikusių komponentų nebedėkite arba pakeiskite juos kitais.
Konsultavo BĮ UAB „Lay Baltija“ technologė-konsultantė Rita Barauskienė
Jei marinatas iš prieskonių, aliejus ir druskos, 1 kg mėsos jo pakaks 2-3 šaukštų. Jei marinatas skystas (pavyzdžiui, iš sulčių), jo reikės 200-300 ml.
Švelnus marinatas kiaulienai su obuolių sultimis
Reikės:
1 kg gabaliukais supjaustytos kiaulienos (sprandinės arba išpjovos),
500 ml obuolių sulčių (geriau natūralių),
vienos citrinos,
valgomojo šaukšto medaus,
druskos pagal skonį.
Kaip gaminti
* Citriną nuplaukite ir supjaustykite plonomis riekelėmis kartu su žievele.
* Supjaustytas citrinos riekeles sumaigykite ir sumaišykite su obuolių sultimis, medumi bei druska.
* Marinatą užpilkite ant supjaustytų kiaulienos gabaliukų.
Marinatas avienai su kadagio uogomis
Reikės:
1 kg gabaliukais supjaustytos avienos,
6 kadagio uogų,
150 ml alyvuogių aliejaus,
4 skiltelių česnako,
3–4 šakelių rozmarino,
3 šakelių čiobrelio,
1–2 valgomųjų šaukštų garstyčių.
Kaip gaminti
* Aliejų ir garstyčias sumaišykite.
* Nuluptas česnako skilteles sukapokite, rozmarinus ir čiobrelius suplėšykite, kadagio uogas sugrūskite ir viską įmaišykite į aliejaus ir garstyčių mišinį.
* Paruoštą marinatą išmaišykite su mėsos gabaliukais ir palikite šaltai marinuotis.
Marinatas veršienai ir jautienai su medumi
Reikės:
1 kg gabaliukais supjaustytos jautienos arba veršienos,
2 valgomųjų šaukštų medaus,
200 ml raudonojo vyno,
100 ml alyvuogių aliejaus,
2 morkų,
poro baltosios dalies,
½ valgomojo šaukšto juodųjų pipirų žirnelių,
½ valgomojo šaukšto džiovintos gelsvės,
poros šakelių rozmarino.
Kaip gaminti
* Morkas nuskuskite, nuplaukite ir stambiai sutarkuokite.
* Porą supjaustykite griežinėliais.
* Pipirus sugrūskite. Rozmariną susmulkinkite.
* Daržoves, pipirus sumaišyti su aliejumi, vynu, medumi bei prieskoninėmis žolelėmis inde, kuriame marinuosite mėsą.
* Sumeskite mėsos gabaliukus į indą su marinatu, išmaišykite ir uždengtą palikite šaltai.
Marinatas paukštienai su apelsinais
Reikės:
1 kg gabaliukais supjaustytos paukštienos,
2 apelsinų sulčių,
1 arbatinio šaukštelio tarkuotos šviežios imbiero šaknies,
150 ml alyvuogių aliejaus,
2–3 raudonųjų svogūnų,
1 arbatinio šaukštelio cinamono,
2–3 valgomųjų šaukštų romo arba brendžio,
susmulkintos šakelės šviežių čiobrelių,
druskos pagal skonį.
Kaip gaminti
* Nuplautus aplesinus nulupkite, iš minkštimo išspauskite sultis į indą, kuriame marinuosite mėsą.
* Svogūnus nulupkite, supjaustykite didesniais griežinėliais, sumeskite į apelsinų sultis.
* Likusius marinato komponentus taip pat sumaišykite su apelsinų sultimis. Sumeskite į jį mėsą, išmaišykite, uždenkite ir palikite šaltai. Prieš kepant ant mėsos užberkite druskos.
Daugiau marinatų receptų: