Uogų ir vaisių sezono įkarštis – puikus laikas prancūziškam skanėsui clafoutis kepti. Jo tešla panaši į blynų, tačiau jis kepamas orkaitėje.
Clafoutis – tai prancūziškas desertas. Į riebalais išteptą kepimo indą dedamos uogos (jų mišiniai, uogų ir vaisių mišiniai) ir užpilami flan tipo tešla. Deserto tešla gali būti ruošiama su kepimo milteliais arba be jų. Išbandykite abu variantus. Be kepimo miltelių skanėstas bus šlapesnis, ištrauktas iš orkaitės greičiau sukris. Iškeptas su kepimo milteliais – kiek sausesnis, standesnis. Clafoutis valgoamas šiltas, vienas arba pagardintas ledais, plakta grietinėle.
Abrikosų clafoutis
Reikės:
400 g abrikosų,
85 g miltų,
žiupsnio druskos,
400 ml pieno,
3 kiaušinių
85 g cukraus
1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus,
sviesto kepimo indui patepti,
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių (nebūtinai),
miltinio cukraus kepiniui pabarstyti.
Kaip gaminti
* Abrikosus nuplaukite, perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus.
* 20 cm skersmens indą patepkite kambario temperatūros sviestu. Sudėkite į jį abrikosų puseles duobutėmis į viršų.
* Likusius komponentus elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės, atsargiai supilkite į indą su abrikosais.
* Kepkite 200-220 laipsnių orkaitėje, kol viršus ims rusvėti, apie 25-30 min.
* Iškeptą skanėstą pabarstykite miltiniu cukrumi. Gražu papuošti valgomųjų gėlių žiedeliais.
Slyvų ir migdolų clafoutis
Reikės:
2 stiklinių slyvų be kauliukų,
2 kiaušinių,
2 trynių,
žiupsnio druskos,
250 ml riebios grietinėlės,
100 g cukraus,
2-3 šaukštų miltų,
50-60 g maltų migdolų,
aliejaus indui patepti.
Kaip gaminti
* Aliejumi patepkite indą, suberkite uogas.
* Likusius komponentus gerai išplakite ir užpilkite ant uogų. Kepkite 190-200 laipsnių orkaitėje apie 25-30 min.
Daugiau kulinarinių pamokų: