Savaitgalio meniu: kepta triušiena ir ledai su rikota

Iš pažįstamo augintojo retsykiais užsisakome triušienos. Susiruošus gaminti pirmąjį kartą, teko pavartyti knygas, tik receptų triušienai – negausu. Tada ėmiau klausinėti pažįstamų, kaip juos ruošia. Viena draugė užrašė seną savo tėčio receptą, pagal kurį triušiena patiekiama su keptais burokėliais. Kai tik šie užaugs, būtinai išbandysiu. Įdomių receptų pluoštelis vis auga.

 

Reikės:

0,5 kg triušienos,

4-5 bok choy,

5-6 didelių morkų,

1-2 apelsinų,

1 arbatinio šaukštelio kumino sėklų,

žiupsnelio juodųjų pipirų iš malūnėlio,

druskos,

3-4 šaukštų maltų džiūvėsėlių,

5-6 šaukštų alyvuogių aliejaus,

100 g sviesto,

aliejaus kepimui.

Kaip gaminti

* Apelsiną gerai nuplaukite (nušveiskite šepetėliu) ir plonai nutarkuokite žievelę.

* Triušieną padalinkite gabaliukais, sudėkite į dubenį, išspauskite ant viršaus apelsino sultis, užberkite nutarkuotas žieveles, sutrintas kumino sėklas, maltus juoduosius pipirus. Viską išmaišykite ir palikite porai valandų šaldytuve.

* Į marinatą, kuriame triušiena, įpilkite du šaukštus alyvuogių aliejaus, apmaišykite viską ir palikite per naktį šaldytuve.

* Mėsos gabaliukus pavoliokite džiūvėsėliuose, sumaišytuose su žiupsniu druskos, ir apkepkite ant smarkios ugnies, kol paviršius gražiai apskrus. Apkeptus gabaliukus sudėkite į troškinimo indą, supilkite į jį likusį marinatą, įdėkite apie 50 g sviesto, įpilkite apie ½ stiklinės vandens. Indą uždenkite ir kepkite 220 laipsnių orkaitėje apie 25 min.

* Dangtį nuimkite, triušieną pašaukite atgal į orkaitę ir nuolat palaistant susidariusiu skysčiu kepkite dar apie 10-15 min.

* Morkas nuskuskite, nuplaukite, supjaustykite šiaudeliais. Kepkite įkaitintame aliejuje ant nesmarkios ugnies, užberkite druskos. Baigiant kepti įdėkite sviestą ir nuplautus, apdžiovintus bok choy kopūstus (juos galima susmulkinti). Kepkite, kol kopūstų lapai sukris. Jeigu reikia, užberkite dar šiek tiek maltų juodųjų pipirų.

Tikriausiai perskaičius šį receptą kils klausimas, kas yra tas bok choy... Supykau ant savo špinatų – antri metai išleidžia du lapelius ir... sukrauna žiedus. Todėl šiemet pasisėjau ir kai kito – lapinių kopūstų bok choy (pak choi). Jų lapeliai ne tokie minkšti, koteliai šiek tiek siūliškos struktūros, tačiau kur kas patikimesni ir ne mažiau skanūs nei špinatai. Tai, ką iki šiol ruošdavau su špinatais, dabar gaminu su bok choy.

Uogų, riktos ir grietinėlės ledai

Rikota puikiai tinka ruošti ledus. Neturėjau jokio recepto. Tiesiog išgirdau pavadinimą ir pabandžiau pasigaminti pagal žemiau pasirinktas proporcijas. Ko gero, riktos į ledus galima dėti ir daugiau. Kvapnių uogų taip pat.

Kepimo popierius reikalingas tam, kad prireikus galėtumėte visą ledų kalną ištraukti iš formos ir supjaustyti gabaliukais. 

 

Reikės:

3 pakelių po 200 ml 35 proc. grietinėlės,

100 g cukraus,

250 g rikotos,

stiklinės šviežių gervuogių ir braškių.

Ledai su rikota ir uogomis

Kaip gaminti

* Uogas nuplaukite, palikite apdžiūti, tada sutrinkite su  šaukštu cukraus (keletą uogų palikite netrintų).

* Grietinėlė išplakite su likusiu cukrumi, įmaišykite rikotą ir dar paplakite.

* Indą išklokite kepimo popieriumi supilkite grietinėlės ir rikotos masę. Tada užpilkite sutrintas ir uogas, šiek tiek pamaišykite. Suberkite ir įspauskite sveikas uogas.

* Padėkite į šaldiklį per naktį sustingti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis