Naujame restorane – lietuvių bajorų patiekalai

Stirniena, elniena, medaus pyragas iš natūralaus medaus, spanguolių gira, o sezono metu – šerniena, kiškiena. Visa tai ir dar daugiau siūloma paragauti naujame restorane Vilniuje, kur patiekalai ruošiami remiantis Lietuvos kulinariniu paveldu. 

„Gedimino dvaras“ – vieta, kur patys lietuviai bei jų svečiai iš kitų kraštų gali paragauti to, ko prieš daugelį metų ant savo stalo turėdavo Lietuvos bajorai. Šio restorano šeimininkai verslininkai maskviečiai Igoris ir Veronika Bezuglovai prieš metus yra atidarę lietuviško maisto restoraną Maskvos centre. Ir sako, jį pamėgę didmiesčio gyventojai ir svečiai.  

Vilniuje atidaryto restorano meniu vilioja žvėrienos, miško gėrybių patiekalais. Kaip jie ruošiami, teiraujamės restorano virtuvės šefės Jevgenijos Juškėnienės.

 

Vienas iš restorano patiekalų – stirnienos kepsnys su kepintomis daržovėmis. Kokie stirnienos ruošimo ypatumai?

Stirnienos paruošimas skiriasi nuo kitokios mėsos, pavyzdžiui, paukštienos ar kiaulienos, paruošimo. Žvėriena turi jai būdingą skonį bei kvapą, yra liesa, (joje yra optimalus vandens, vitaminų bei baltymų kiekis). Laukinių gyvūnų mėsa yra kietesnė, dėl to ją reikia marinuoti keletą dienų. 

Koks garnyras prie stirnienos dar tiktų, be kepintų daržovių?

Stirna yra miško gyventoja, todėl ir garnyrai gali būti ir dera iš miško gėrybių. Prie stirnienos tinka grybai, miško uogos. Mes šalia keptų daržovių prie stirnienos patiekiame ir keptą obuolį, įdarytą miško uogomis. 

Kokios dar retesnės mėsos restorano siūlo svečiams?

Mūsų restorane, be stirnienos, dar galima paskanauti elnienos troškinio ir, be abejo, prasidėjus medžioklės sezonui, turėsime šernienos, kiškio.

Restorano svečiai galės skanauti elnienos befstrogeno su baravykais, taip pat traškių, avižiniuose dribsniuose keptų paukštienos sparnelių

Kokį desertą rekomenduotumėte restorane paragauti?

Tikras lietuviškas desertas, be abejo, yra medaus pyragas. Mes jį gaminame tik iš natūralių produktų. Ruošiame ir įdomų, skanų gėrimą – spanguolių girą.

Kaip vyko restorano meniu rengimas, patiekalų parinkimas?

Rinkdami patiekalus restorano meniu domėjomės bajoru gyvenimu, tų laikų papročiais, valgiais ir jų receptais, rėmėmės savo patirtimi.

Restorano virtuvės šefės Jevgenijos Juškėnienės stirnienos receptas:

Stirnienos kepsnys su keptomis daržovėmis ir miško uogomis įdarytu obuoliu

Vienai porcijai paruošti reikės:

180 g stirnienos nugarinės,

20 g svogūno,

10 g kadagio uogų,

2 g rozmarino,

20 g garstyčių,

3 g česnako,

1 g lauro lapų,

20 g aliejaus,

druskos, pipirų.

Garnyrui reikės:

1 (100 g) obuolio,

50 g miško uogų,

30 g cukinijos,

40 g baklažano,

50 saldžiosios paprikos.

Kaip gaminti

* Iš susmulkinto svogūno, česnako, sutrintų kadagio uogų, lauro lapelio, rozmarino, garstyčių ir aliejaus sumaišomas marinatas. Juo ištrinama stirniena ir porą dienų marinuojama, laikoma šaltai.

* Prieš kepant mėsa pabarstoma druska, maltais juodaisiais pipirais. Stirnieną geriausia kepti ant žarijų.

* Obuolį išskobkite, į jo vidų suberkite miško uogas ir kepkite 15 min. 180 laipsnių orkaitėje.

* Prieskoniais pabarstytas daržoves kepkite ant žarijų.

* Iškeptą stirnieną patiekite su keptomis daržovėmis bei orkaitėje keptu obuoliu, įdarytu miško uogomis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis