Pica ne pica
Reikės:
300 g miltų,
1 arbatinio šaukštelio sausų mielių,
1 arbatinio šaukštelio druskos,
1 valgomojo šaukšto cukraus,
2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus,
200 ml vandens,
150 g arba 4 vytintų dešrelių,
6, 7 vynuoginių pomidorų.
* Miltus sumaišykite su sausomis mielėmis, druska, cukrumi, aliejumi. Supilkite šiek tiek pašildytą vandenį. Išmaišykite tešlą ir palikite porai valandų – kad pakiltų.
* Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi, paskleiskite ant jo pusę tešlos. Sudėkite dešreles, ant viršaus paskleiskite likusią tešlą.
* Įspauskite į tešlą perpus supjaustytus pomidorus ir pašaukite į 180 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 40–50 min.
Sausainiai su riešutais
Reikės:
1 didelio kiaušinio,
160–180 g rudojo cukraus,
nedidelės citrinos sulčių ir labai plonai nugremžtos jos žievelės,
120-140 g riešutų,
120 g miltų,
1/3 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
žiupsnelio druskos.
* Riešutus paskrudinkite orkaitėje arba keptuvėje, iki ims skleisti kvapą. Atvėsinkite ir susmulkinkite iki trupinių.
* Kiaušinį išplakite su cukrumi ir druska. Supilkite citrinos sultis, suberkite jos žieveles, išmaišykite. Tada suberkite miltus, kepimo miltelius ir riešutus. Išmaišykite.
*Ant kepimo popieriumi išklotos skardos šaukštu dėkite tešlą. Jei labai išskysta, įmaišykite dar šiek tiek miltų.
* Kepkite 180 °C orkaitėje apie 15 min.
* Iš orkaitės ištraukti sausainiai būna kieti ir traškūs, o ilgėliau pastovėję šiek tiek suminkštėja.