Savaitgalio meniu: duonelė su morkom ir obuolių pyragas

Kvapnių kepinių savaitgalis. Išbandytoji duonelė – itin įdomus patiekalas. Įbėrus į tešlą tik šaukštą cukraus, ji panašesnė į duonelę. O iškepus su trimis šaukštais cukraus, skoniu primena pyragą. Na, o obuolių ir riešutų pyragas turėtų patikti tiems, kas mėgsta nesausus, drėgnus skanėstus.

Giedrė Barauskienė
Giedrė Barauskienė
Asmeninio archyvo nuotr.
Mielinė duonelė su morkomis
Reikės:
10 g sausų mielių,
150 ml grietinėlės,
150 ml drungno vandens,
1–3 šaukštų nerafinuoto cukraus,
4 vidutinio dydžio morkų,
420 g kvietinių miltų,
šaukštelio druskos.

Kaip gaminti
* Į dubenėlį supilkite grietinėlę, vandenį, suberkite cukrų, mieles. Maišykite, iki ištirps cukrus.
* Morkas nuskuskite, nuplaukite, rupiai sutarkuokite į didesnį dubenį. Suberkite miltus, druską ir išmaišykite. Supilkite mišinį su mielėmis. Suminkykite tešlą, uždenkite ir palikite kilti 1–2 val. (ji kyla greičiau laikoma šiltai).
* Tada sudėkite pakilusią tešlą į formą, bet ne iki viršaus – palikite vietos jai kilti, kai keps. Viršų išlyginkite šaltame vandenyje pamirkytu šaukštu.
* Iš likusios tešlos suformuokite bandutes ir sudėkite ant kepimo popieriaus.
* Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje: duoną – apie 40–45 min., bandutes – apie 10 min. (nelygu, koks dydis).

Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr.)
Obuolių ir lazdynų riešutų pyragas
Svarbu laiku jį ištraukti iš orkaitės – neperkepti, kad būtų ir drėgnas, ir purus.

Reikės:
3 didelių arba 4 mažų kiaušinių,
125 g sviesto,
100 g miltų,
50 g maltų migdolų,
2, 3 rūgštesnių obuolių,
125 g cukraus,
¼ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių.

Pyragui pabarstyti reikės:
2 arbatinių šaukštelių cinamono,
2 valgomųjų šaukštų cukraus „Muskovado“ arba „Demerara“,
1 valgomojo šaukšto miltelinio cukraus,
25 g sviesto,
saujelės lazdynų riešutų.

Kaip gaminti
* Pirmiausia pasiruoškite pyragui pabarstyti reikalingus lazdyno riešutus. Perliekite juos verdančiu vandeniu ir palikite nuvarvėti. Perskeltus perpus suberkite ant sviestinio popieriaus ir pašaukite į iki 180–200 °C įkaitintą orkaitę, kad šiek tiek paskrustų (maždaug 10 min.).
* Išimkite iš šaldytuvo sviestą, kad suminkštėtų. Nuplaukite ir nestoromis skiltelėmis supjaustykite obuolius, išimkite sėklas.
* Kiaušinius išplakite su druska iki putų. Sviestą su cukrumi išplakite iki purumo. Kiaušinių masę įmaišykite į sviesto masę, išplakite. Suberkite migdolus, miltus, kepimo miltelius. Išmaišykite.
* Du trečdalius tešlos supilkite į sviestiniu popieriumi (naudoju tą, ant kurio skrudo riešutai) išklotą skardą (23 cm skersmens).
* Ant tešlos sudėkite obuolių skilteles. Ant jų padalykite likusią tešlą.
* Viską pabarstykite cinamonu, cukrumi, susmulkintais sviesto gabaliukais ir puse kiekio riešutų. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min.
* Ant iškepto pyrago suberkite likusius riešutus ir miltelinį cukrų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis