Šernienos troškinys su alyvuogėmis ir bulvių apkepu

Sakoma, jog 100 g žvėrienos yra beveik 100 proc. vitamino B12 paros normos. Tai – svarbus energijos šaltinis, gaunamas iš gamtos, nenaudojant sintetinių priedų, augimo stimuliatorių ar hormonų. Laukinių žvėrių mėsa, be to, kad yra labai skani, turi ir daugiau privalumų.

Žvėrienos žinovo, įmonės „Viltlit” direktoriaus Vigilijaus Vansevičius teigimu, laukiniai gyvūnai yra aktyvesni bei minta žole, lapais, uogomis bei vaisiais, todėl jų mėsa yra liesesnė nei naminių gyvulių, mintančių kombinuotaisiais pašarais, kuriuose būna modifikuotų papildų. Yra ištirta, jog žvėrienoje yra tik 1/7 naminių gyvulių mėsai būdingo riebalų kiekio ir trečdaliu mažiau cholesterolio.
Be to, laukiniai gyvūnai yra medžiojami jiems įprastoje aplinkoje, todėl nepatiria naminiams gyvuliams sukeliamo streso, kuris paskatina biocheminius procesus gyvūno raumenyse, ir dėl to prastėja mėsos kokybė.
Labiausiai lietuvių vertinama – stirniena, šerniena ir briediena. Žvėrienai ruošti rekomenduojama naudoti įvairius marinatus, intensyvaus skonio bei aromato prieskonius (rozmariną, kadagio uogas, aitriąją papriką) ir kuo mažiau riebalų.

Siūlome išbandyti itališką šernienos troškinį su alyvuogėmis.

4 porcijoms reikės:
0,8 kg šernienos,
200 g konservuotų pomidorų,
200 g juodųjų alyvuogių (aromatingesnės su kauliukais),
svogūno,
morkos,
saliero koto,
lauro lapo,
2 česnako skiltelių,
rozmarino šakelės,
stiklinės raudonojo sauso vyno,
6 šaukštų alyvuogių aliejaus,
druskos,
pipirų.

Kaip gaminti
* Mėsą supjaustykite gabaliukais, sudėkite į puodą storu dugnu, įmeskite lauro lapelį, suplėšykite rozmarino šakelę, užpilkite vyną ir palikite marinuotis per naktį arba mažiausiai 2 val.
* Tada puodą su mėsa užkaiskite, įpilkite alyvuogių aliejų, suberkite smulkiai sukapotą česnaką, susmulkintus morką, svogūną ir saliero kotą. Troškinkite ant vidutinio karštumo ugnies apie 10 min.
* Į puodą sukratykite konservuotus pomidorus ir ant nesmarkios ugnies troškinkite mėsą apie valandą. Sumažėjus skysčio, įpilkite dar raudonojo vyno. Baigiant ruošti, sukratykite į puodą alyvuoges, išmaišykite.
* Patiekite su šviežiomis daržovėmis, bulvių koše arba bulvių košės terinu, makaronais.

Italai prie šernienos patiekia kukurūzų košės arba bulvių terino. Siūlome grūstų bulvių terino receptą. Tai patiekalas, panašus į orkaitėje keptą virtų bulvių apkepą.

Reikės:
6-7 baltųjų mangoldų (angliškai chard) arba kininių kopūstų (angliškai pak choy) stiebų su lapais.
1,2 kg bulvių,
6 šaukštų sviesto,
4 kiaušinių.

Kaip gaminti
* Atskirkite mangoldų lapus nuo kotų. Kotus atidėkite kitiems kulinariniams sumanymams, o lapus nuplaukite ir nuvarvinkite, sudėkite į karštą keptuvę ir pakaitinkite maždaug 3-5 min., iki lapai sukris. Tada juos išgriebkite į kiaurasamtį, iš jo lapus perkelkite į elektrinę trintuvę ir sutrinkite su trupučiu druskos bei pipirų.
* Bulves nuskuskite, nuplaukite ir išvirkite pasūdytame vandenyje, nukoškite ir sutrinkite su sviestu iki košės.
* Kepimo indą (2312 cm) aukštais kraštais išklokite kepimo popieriumi, patepkite jį sviestu.
* Kiaušinius išplakite, sumaišykite su bulvių koše ir mangoldų lapų mase. Sukrėskite ją į paruoštą indą. Įstatykite jį į skardą su vandeniu (vanduo turi iki pusės apsemti terino indą) ir kepkite 175 laipsnių orkaitėje apie 40-45 min. Iškeptą truputį atvėsinkite ir atsargiai išimkite iš kepimo indo, supjaustykite griežinėliais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis