Savaitgalio meniu: pietūs iš kirvio ir tortas Kazimierui

Mano šviesios atminties senelis buvo vardu Kazimieras. Tikriausiai smagu turėti vardą to, kurio vardadienį švenčia visa Lietuva. Ir tai graži proga švęsti. Su tortu! Na, o istorija apie pietų patiekalą – žemiau.

Nekeptas tortas su baltuoju šokoladu
Reikės:
200 g sausainių,
100 g sviesto,
400 g baltojo šokolado,
250 g minkštojo sūrio,
250 g grietinėlės (35 proc.),
250 g maskarponės,
250 g šviežių arba šaldytų braškių (tinka avietės, mėlynės).

Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr.)
Kaip gaminti
* Sausainius, pavyzdžiui, „Selga“ arba „Gaidelis“, sutrinkite iki trupinių, užpilkite ištirpintu sviestu, sumaišykite, suberkite ant apvalios 20-23 cm skersmens formos dugno, šaukštu arba bulvių grūstuvu suspauskite ir padėkite į šaldytuvą.
* Šokolado gabaliukus ištirpinkite. Grietinėlę išplakite, įmaišykite ją į minkštąjį sūrį (naudoju grietinėlės sūrį „Philadelphia“) ir maskarponę. Tada į šią masę įmaišykite ištirpintą šokoladą.
* Sudėkite braškes (keletą atidėkite papuošimui) ant atšaldyto sausainių pagrindo, užpilkite maskarponės masę. Išlyginkite, paformuokite paviršių savaip. Padėkite į šaldytuvą 3-4 valandoms. Atšaldytą tortą išimkite iš formos, papuoškite uogomis.

P.S. Tortas labai sotus – užteks dideliam būriui svečių.

Vegetariški pietūs
Kai antroji pusė praveria šaldytuvo duris ir klausia „Neužsukai į parduotuvę?“, o jūs atsakote „Maniau, užsuksi tu“, tuo pokalbį ir baikite. O tada imkitės veiksmų – vis vien namuose rasite, iš ko paruošti pietus ar vakarienę. Kaip toj pasakoj, kur kareivis virė sriubą iš kirvio.

Reikės:
200 g nešlifuotų (viso grūdo) basmati ryžių,
2-3 didelių svogūnų (naudojau raudonuosius),
400 ml skardinės savo sultyse konservuotų pomidorų be odelių,
kelių šakelių mėtų,
šviežiai maltų juodųjų pipirų,
druskos,
1 šaukšto citrinos sulčių,
šaukšto aliejaus kepimui,
šaukšto sviesto.

Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr.)
Kaip gaminti
* Pirmiausia nulupkite ir plonai žiedais supjaustykite svogūnus. Sumeskite į keptuvėje įkaitintą aliejų, pabarstykite druska ir pamaišydami kepkite. Ši gaminimo vieta – kritinis momentas, nes gali kilti ginčas, jeigu vieni šeimoje mėgsta labiau apkepintus svogūnus, o kiti – ne. Rezultatas priklauso nuo to, kieno rankose pietų ruoša. Baigiant kepti svogūnus į keptuvę sudėkite sviestą, išmaišykite.
* Išvirkite ryžius – nešlifuoti verda truputį ilgiau. Nepamirškite pasūdyti vandens.
* Pomidorus išverskite į keptuvę, supilkite citrinos sultis, užberkite druskos, pipirų ir dar savo mėgstamų prieskonių, galbūt aitriosios paprikos arba raudonėlio. Ant nesmarkios ugnies pakaitinkite. Štai ir viskas. Pabarstykite patiekalą mėtomis, jeigu mėgstate, arba kitokiais žalumynais. O jeigu dar spintelėje rastumėte juodųjų alyvuogių, patiekalą būtų galima vadinti beveik prabangiu...

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis