Savaitgalio meniu: šiltas užkandis su žuvimi ir pyragas

Vaikams patinka valgyti be įrankių. Suaugusiesiems taip pat. Galbūt tai viena iš priežasčių, kodėl taip lengvai kelią į mūsų virtuves skinasi meksikietiškos tortilijos, kitaip dar vadinamos paplotėliais. Patiekalus su jomis lengva ruošti.

Tortilijos su žuvimi ir žirneliais

Reikės:
8-10 tortilijų,
0,5 kg pangasijų filė,
100 g maltų džiūvėsėlių,
1 kiaušinio,
alyvuogių aliejaus kepimui,
stiklinės šaldytų žirnelių,
saujelės gražgarsčių,
1 citrinos,
druskos, pipirų.

Padažui reikės:
100 ml natūralaus jogurto,
100 ml majonezo,
4-5 mažų marinuotų agurkėlių,
saujelės petražolių,
šaukštelio citrinos sulčių,
šaukšto kaparėlių.

Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr.)
Kaip gaminti
* Į verdantį pasūdytą vandenį suberkite žirnelius, virkite 4-5 min. ir nukoškite.
* 1 cm storio juostelėmis supjaustytą žuvį pavoliokite išplaktame kiaušinyje, tada džiūvėsėliuose ir sudėkite ant kepimo popieriaus ar lentelės – žuvis keps trumpai, todėl geriau iš anksto ją paruošti dėti į keptuvę, kad pirmieji į keptuvę įdėti gabaliukai nekeptų per ilgai, kol sudėsite paskutiunius.
* Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir į jį sudėkite paruoštas žuvies juosteles. Pabarstykite druska. Kepkite ant vidutinio karštumo ugnies kiekvieną pusę po 2 min., arba kol džiūvėsėlių plutelė taps traški. Iškeptus gabaliukus sudėkite ant popierinio rankšluosčio, pabarstykite šviežiai maltais pipirais. Padėkite žuvį šiltai.
* Padažui agurkėlius ir petražoles smulkiai sukapokite. Visus padažo komponentus sumaišykite.
* Paplotėlius pašildykite trumpai palaikę įkaitintoje keptuvėje (arba 30 sek. mikrobangėje), tada sudėkite ant jų įdarą, užtarkuokite truputį citrinos žievelės ir, jeigu mėgstate, viską dar pašlakstykite citrinos sultimis.

Krepšelis su figomis
Jei prekybos centre nerastumėte figų, bandykite šį pyragą kepti su slyvomis.

Pagrindui reikės:
130 g sviesto,
150 g cukraus,
250 g miltų,
3 trynių,
2 šaukštų 99 proc. kakavos,
žiupsnelio druskos.

Įdarui reikės:
3 baltymų,
2 šaukštų cukraus,
5 šviežių figų,
1-2 šaukštų skysto medaus,
žiupsnelio miltelinio cukrus (nebūtina).

Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr.)
Kaip gaminti
* Kambario temperatūros sviestą ištrinkite iki purumo su puse cukraus, trynius – su likusiu cukrumi ir druska. Įmaišykite miltus ir kakavą (naudoju „Fazer“). Tešlą valandai padėkite į šaldytuvą, tada išlipdykite ja 25 cm skersmens skardą išimamu dugnu.
* Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 15-20 min. Iškeptą padėkite atvėsti. Jeigu kepant iškilo „pagalvių“, ištraukus iš orkaitės prispauskite jas šaukštu. „Pagalvių“ iškils mažiau, jeigu prieš kepant tešlą ant skardos dugno pabadysite šakute.
* Baltymus su cukrumi išplakite iki standžių putų, šaukštu sudėkite į krepšelį. Nuplautas ir nusausintas figas įpjaukite, sudėkite ant baltymų. Kepkite 20-25 min. 150 laipsnių truputį pravertoje orkaitėje. Stebėkite: jei baltymai ima rusvėti, karštį sumažinkite iki 120-110 laipsnių.
Iškeptą pyragą pabarstykite trupučiu miltelinio cukraus, figas šiek tiek apliekite medumi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis