Kiti receptai:
- Naminiai bulvių traškučiai
- Nekeptas gaivus kavos tortas su bananais
- Vištų kumpeliai, marinuoti pomidorų sultyse
Raugui paruošti reikės:
500 ml atvėsinto virinto vandens,
10 šaukštų stambaus malimo ruginių miltų,
4 skiltelių česnako,
2–3 laurų lapelių,
3 kvapiųjų pipirų žirnelių,
1 riekės ruginės duonos.
Stiklainyje ar moliniame ąsotyje sumaišykite visas raugo sudedamąsias dalis, uždenkite rankšluosčiu ir pastatykite virtuvėje šiltoje vietoje. Palikite 3–5 dienas pastovėti, kiekvieną dieną vis pamaišykite. Kad raugas jau geras, pajusite iš rūgštaus kvapo. Tada nukoškite per tankų sietelį į švarų butelį ir užkimškite kamščiu. Raugą galite naudoti tuoj pat, bet galite laikyti ir šaldytuve, tačiau ne ilgiau kaip mėnesį. Dalis miltų, kurie pateko į butelį per sietelį, po kurio laiko nusės ant dugno. Taip turi būti. Šių miltų ir reikia, kad barščiai virdami šiek tiek sutirštėtų. Todėl prieš naudodami raugą, butelį gerai supurtykite.
Barščiams reikės:
500 ml raugo,
500 g karštai rūkytos dešros,
3 svogūnų,
30 g sviesto,
10 kvapiųjų pipirų žirnelių,
1 galvutės česnako,
3 laurų lapelių,
300 ml tirštos grietinės,
4 kietai virtų kiaušinių.
Dideliame storadugniame puode ištirpinkite sviestą ir apkepkite susmulkintus svogūnus. Įpilkite 2 l vandens, užvirkite, sumažinkite ugnį ir virkite apie 30 minučių. Sudėkite gabalėliais pjaustytą dešrą, kvapiuosius pipirus, laurų lapelius, išspauskite nenuluptą česnaką ir virkite dar 30 minučių. Raugą gerai suplakite ir supilkite į sriubą. Išmaišykite, pagal skonį įberkite druskos ir virkite dar keletą minučių, kol sriuba sutirštės. Tada sudėkite grietinę, užvirkite, nuimkite puodą nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palaikykite 5 minutes. Išpilstykite į lėkštes ir patiekite su kiaušinių puselėmis.