Gruziniški sūrio paplotėliai khachapuri

Sugrįžus iš svečios šalies kurį laiką norisi atgaivinti malonius įspūdžius, dar ir dar sykį pajusti ragautų patiekalų skonį. Gruzijoje maistas tikrai labai skanus ir įkvepia kulinariniams eksperimentams.

Kiti receptai:
- Silpnai rauginti agurkai. Receptų TOP 5
- Varškės kukuliai su vištiena
- Kiaušiniais įdaryti veršienos kukuliai

Jeigu ketinate grįžę gaminti svečios šalies patiekalą, recepto teiraukitės vietinių gyventojų dar neišvykę – sužinosite gaminimo ypatumų iš pirmų lūpų.
Vienas tokių užsieniečius užburiančių patiekalų yra khachapuri – sūriu įdarytas gruziniškas paplotėlis. Jo įdarui paruošti naudojami tirpstantys minkšti gruziniški sūriai: „Sulguni“, „Imeruli“. Savo virtuvėje juos galite pakeisti mocarelos ir fetos mišiniu.
Gruzinai sako, jog khachapuri ne kiekvienai šeimininkei pavyksta pagaminti. Bet kodėl gi nepabandžius?

Pažiūrėjus į patiekalą kyla klausimas – kaipgi tas sūris atsiranda plono paplotėlio viduje. Pasirodo, viskas labai paprasta. Įvaldę šio patiekalo gaminimą, galėsite lengvai pasigaminti paplotėlių su bet kokiu jums skaniu įdaru.

Reikės:
4-5 stiklinių miltų,
0,5 l rūgpienio,
½ valgomojo šaukšto sodos,
1 valgomojo šaukšto acto,
2 valgomųjų šaukštų saulėgrąžų aliejaus,
0,5 kg mocarelos,
0,5 kg fetos,
1 šaukšto sviesto.

Kaip gaminti
* 4-5 stiklines miltų sumaišykite su 0,5 litro rūgpienio. ½ valgomojo šaukšto sodos sumaišykite su valgomuoju šaukštu acto ir įmaišykite į tešlą. Tada įmaišykite 2 valgomuosius šaukštus saulėgrąžų aliejaus.  Suminkykite tešlą ir padalinkite ją į 4 dalis.
* Mocarelą sutarkuokite. Fetą sutrupinkite ir sumaišykite su mocarela. Įmuškite 2 kiaušinius, išmaišykite ir padalinkite šią sūrių masę į 4 dalis, iš kiekvienos suformuokite po rutulį
* Iš tešlos iškočiokite 4 apvalius papločius. Ant papločio vidurio dėkite rutulį sūrio. Tešlos kraštus sukelkite prie sūrio rutulio viršaus, išlyginkite. Tada viską atsargiai suplokite iki paplotėlio.
* Kepkite 180-200 laipsnių orkaitėje apie 10-15 min., kol paviršius ims gražiai rusvėti. Ką tik iškeptą khachapuri reikia patepti sviestu.

Be abejo, skaniausi šie paplotėliai ten, Gruzijoje, valgomi dairantis į nepaprasto grožio Tbilisio senamiestį arba kalnų viršūnes tolumoje, girdint vietinių gyventojų kalbą, muziką. Labai pasiilgus autentiško khachapuri skonio bei žalių kalnų verta krautis mantą ir atrasti šią šalį dar ir dar kartą. Tik valanda skrydžio iki Rygos ir trys su puse iki Tbilisio...

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis