* Pirmiausia reikia tinkamai išsirinkti mėsą. Skaitydama blog’us aptikau, kad Linas Samėnas pataria pirkti tik jaunų (iki 2 metų amžiaus) galvijų mėsą.
* Antras žingsnis - išsirinkite kokį patiekalą norėsite gaminti ir pritaikykite tam skirtą mėsą. Pavyzdžiui: nepatartina kepti kepsnių iš jautienos kumpio, nes kumpį geriausia troškinti. Jei užsimanėte minkštų ir sultingų kepsnių, geriausiai tai pavyks padaryti skrudinant jautienos išpjovą ar nugarinę. Išsirinkus patiekalą bei turint puikios mėsos gabalėlį, paskutinis iššūkis, su kuriuo susidursite - tai marinavimas. Tinkamas mėsos paruošimas garantuoja, jog mėsa išliks sultinga.
* Marinuodami mėsą nedėkite druskos, nes ji ištraukia drėgmę ir ją išsausina, tad jautieną sūdykite kepant. * Mėsą 3 valandoms panardinkite ją į 54 laipsnių (jokiais būdais negalima viršyti šios temperatūros) šilumos vandenį. Taip, temperatūrą reikės palaikyti, kad nenukristų žemiau 47 laipsnių ir nepakiltų aukščiau 54. Nors procesas reikalauja šiek tiek priežiūros, tačiau rezultatas Jus sužavės.
* Na ir paskutinieji žingsneliai tobulai minkštai jautienai paruošti. Reikės mėgstamų prieskonių (čiobrelių, rozmarino, juodųjų pipirų, raudonėlių) ir šilto aliejaus. Dar kartą pabrėžiu - JOKIOS DRUSKOS! Mėsą gerai nusausinkite, supjaustykite norimais gabaliukais ir pabarstykite prieskoniais. Puodelyje pašildykite aliejų (šildykite jo tiek, kad užpylus mėsą ji būtų apsemta) iki pirmųjų burbuliukų. Užpilkite mėsą, gerai išmaišykite ir palikite kuriam laikui. Na o paskui - kepkite, troškinkite.
Jautienos troškinys Reikės:
0,5 kg jautienos
raudono sauso vyno
2 valg. šaukštų miltų
2-3 morkų
salieras
1-2 svogūnų
kelių skiltelių česnako
10 šampinjonų
2 šaukštų pomidorų pastos
aliejaus, čiobrelio, lauro lapo, pipirų…
Kaip gaminti:
* Mėsą supjaustome gabaliukais, truputėlį apvoliojame miltuose su druska ir pipirais. Puodą statom ant viryklės ir įkaitinam riebalus (aš naudoju žąsies taukus dėl skonio, bet kai nėra tų žąsies taukų, tai tinka ir aliejus) ir keliskart apversdami gerai apkepame mėsą, kad gražiai apskrustų. Pavyks apkepti per du-tris kartus…. Aišku, riebalai taškysis ir miltai trauks prie dugno, bet nepanikuokite.
* Apkepusią mėsą sudėkite į lėkštę ir palikite.
* Tuose pačiuose riebaluose apkepinkite pusžiedžiais supjaustytus svogūnus. Svogūnų išskirta drėgmė padės nuo dugno atšokti prikepusiems miltams.
* Svogūnams suminkštėjus, sudėkite kitas pjaustytas daržoves: saliero stiebą, morkas, grybus (pjaustyti nebūtina, nebent per pusę). Į puodą sudėkite ir mėsą, įdėkite prieskonių: druskos, pipirų, čiobrelio (geriausia, šviežio), lauro lapą ir jautienos sultinio kubelį. Taip pat pomidorų pastos, viską dar pamaišykite ir supilkite vyną. Vynas viską turi apsemti, ir ant stiprios ugnies leiskite vynui gerokai paburbuliuoti (kad išgaruotų alkoholis).* Uždenkite dangtį ir kiškite į orkaitę, įkaitintą iki 160 laispnių temperatūros 2–3 valandoms.