Aromatinga lęšių, špinatų bei pomidorų sriuba ir traškūs paplotėliai

Mėgstantieji sriubas jų per dieną verda net po kelias, ypač žiemą, nes puikiai sušildo. Prie savo mėgstamų dar išsikepkite bemielių paplotėlių su prieskoniais ar paprasčiausiai paskrudinkite orkaitėje batono riekelių.

6 porcijos

Sriubai reikės:

250 g raudonųjų lęšių,
1,5 l daržovių arba vištienos sultinio,
400 g špinatų,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
1 didelio svogūno,
1 didelės morkos,
3 skiltelių česnako,
1 šaukštelio sutrupintos džiovintos aitriosios paprikos be sėklų,
2 šaukštelių maltų kuminų,
2 šaukštelių saldžiosios paprikos,
1 šaukšto pomidorų pastos,
3 vidutinio dydžio pomidorų,
1 citrinos.

Pagardui reikės:

100 g natūralaus jogurto,
2 skiltelių česnako,
1 šaukšto alyvuogių aliejaus.

Kaip gaminti

* Morką supjaustykite griežinėliais. Svogūną – pusžiedžiais. Česnako skilteles sutrinkite.

* Keptuvėje aukštais kraštais arba puode storu dugnu įkaitinkite aliejų, sumeskite morkas, svogūnus, česnakus, sutrupintą aitriąją papriką, įberkite truputį druskos ir pipirų. Išmaišykite ir uždengtą keptuvę kaitinkite ant nesmarkios ugnies, iki daržovės ims rusvėti (maždaug 8 min.).

* Suberkite į keptuvę kuminus, saldžiąją papriką, pamaišykite ir keletą sekundžių pakaitinkite. Tada sukrėskite pomidorų pastą, išmaišykite. Sumeskite šaltu vandeniu perlietus lęšius, supilkite daržovių sultinį ir užvirinkite. Uždenkite ir retsykiais pamaišydami virkite ant silpnos ugnies dar apie 20 min.

* Pomidorus supjaustykite gabaliukais, sumeskite į sriubą, išmaišykite ir pavirkite dar apie 5 min.
Nuplautus ir nusausintus špinatus supjaustykite, išdalinkite į lėkštes ir užpilkite samčiu sriubos. Špinatus galima įmaišyti į sriubą ir puode, jau nukeltame nuo ugnies.

* Pagardui nulupkite ir sutrinkite česnako skilteles, įmaišykite į jogurtą kartu su alyvuogių aliejumi ir trupučiu druskos. Po šaukštą dėkite į sriubą dubenėliuose, užberkite truputį saldžiosios paprikos. Pašlakstykite citrinos sultimis.

Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr.)
Traškūs paplotėliai su juodgrūdėmis

5 paplotėliams reikės:

250 g miltų,
1 šaukštelio druskos,
1/2 šaukštelio saldžiosios paprikos,
5 šaukštų alyvuogių aliejaus,
100–120 ml šilto vandens,
5 nubrauktų šaukštelių juodgrūdžių sėklų.

Kaip gaminti

* Iš visų komponentų, išskyrus juodgrūdes, suminkykite tešlą. Palikite 15–20 min. pabrinkti.

* Padalinkite ją į 5 vienodo dydžio gabaliukus, kuo ploniau iškočiokite. Ant kiekvieno užberkite po šaukštelį juodgrūdžių ir dar pakočiokite, kad grūdeliai įsispaustų į tešlą.

* Tada sudėkite į kepimo skardą ir kepkite 200 °C orkaitėje, iki paplotėliai ims gražiai rusvėti (apie 20 min.).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis