Karališki morenginiai sausainiai

Milžiniški morenginiai sausainiai. Aplieti vyšnių uogiene arba pabarstyti sultingomis granatų sėklytėmis. Reikalaujantys ypatingo kruopštumo ir atidumo, tokie sausainiai gali būti nesunkiai pagaminti ir namuose.

Visada svajojau iškepti tokių morengų, kurie nėra žiauriai saldūs ir itin traškūs. Man visada labiau patiko tokie su minkštesniu vidumi. Kai atidarius orkaitę, išėmiau tuos lengvus pyragaičius, supratau, kad buvo verta stengtis.

Anksčiau, kai kepiau morengus, naudodavau tik cukraus pudrą - dabar supratau, kodėl jie tokie saldūs. Be to, kepdavau mažiukus sausainius, kuriuos išspausdavau konditeriniu švirkštu. Morengus galima formuoti ir paprastu šaukštu. Netvarkinga kreminė forma atrodo dar skaniau - įsitikinsite patys. Be to, tie miniatiūriniai, kieti morengiukai labiau tinka kokiai tortų puošybai. O šiuos, didesnius, galėsite sudėti ant švaraus, medvilninio virtuvinio rankšluosčio ir duoti paragauti draugams. Smagiausia tai, kad tokie sausainiai yra ne tik skanūs, bet ir atrodo labai gražiai! Įkvėpimui dar galite pažiūrėti į šiuos jaukius, rusvus morengus su riešutais. Kaip tik turiu namie muscovado cukraus — reiks išbandyt kitąsyk!

Paruošimo laikas - 15 min.

Kepimo/virimo laikas - 45 min.

Visa gaminimo trukmė - 1 val.

8 porcijoms reikia:

• 4 vid. kiaušinių baltymų
• 1/2 stiklinės arba 125 ml cukraus pudros (persijotos)
• 1/2 stiklinės arba 125 ml smulkaus cukraus
• žiupsnelio vanilės
• arbatinio šaukštelis riešutų skonio acto (šviesaus)*
• vyšnių uogienės arba 1/2 prinokusio granato + granatų sulčių

tastyart.lt nuotr.
Recepto eiga:

* Kiaušinius išimkite iš šaldytuvo. Nedelsdami atskirkite baltymus nuo trynių į metalinį arba stiklinį indą, kuriame juos plaksite. Palikite pastovėti kambario temperatūroje bent valandą, rinkitės sausesnę vietą namuose. Tai irgi turi didelės reikšmės! Jeigu diena itin drėgna, gali būti, kad morengai nepavyks taip gerai kaip sausą dieną.

* Prieš plakant morengus, paruoškite orkaitę: įkaitinkite ją maždaug iki 150 laipsnių temperatūros, bet ne daugiau. Ant kepimo skardos patieskite silikoninį kepimo kilimėlį. Žinoma, galite naudoti ir kepimo popierių, bet morengams silikoninis kilimėlis yra tikras išsigelbėjimas!

* Elektriniu plakikliu išplakite morengus iki baltų putų (bet ne visiškai standžių). Tada dėkite cukrų, sumaišytą su cukraus pudra: tik šaukštas po šaukšto. Tai reiškia: įdedate šaukštą, paplakate, tada vėl ir t.t. Pabaigoje įplakite acto ir vanilės. Masė turi būti itin standi. Tai reiškia, kad padėjus morengą ant lygaus paviršiaus jis nesukrenta, o gražiai susuktas galiukas išsilaiko net ir būdamas smailas.

* Šaukštu šią masę gražiai sukrėskite į kepimo skardą, suformuodami kokius 8 morengus, maždaug 2-3 cm atstumu vienas nuo kito. Kepkite apie 20 min. Tada galite ugnį šiek tiek sumažinti ir dar pakepti kokias 10-15 min. Patys pamatysite, kada morengai dailiai apskrus viršūnėles.

tastyart.lt nuotr.
* Išjunkite orkaitę ir palikite juos ten, kad atvėstų ir padžiūtų, bent 15 min. Neatidarinėkite orkaitės, leiskite jiems visiškai atvėsti orkaitėje. Tada apliekite granato sultimis ir pabarstykite granulėmis. Šie moregai gan saldūs, todėl saldžiarūgštis vyšnių uogienės ar granato skonis yra pats tas. Dar galima valgyti su citrinos rūgštele gardinta plakta grietinėle. Skanaus!

Pastabos
Vietoje acto galite naudoti natūralių citrinos sulčių, jeigu turite. Morengams iškepti būtinas negausus šlakelis kokios rūgšties. Beja, aš pasvėriau, kad mano naudojami kiaušiniai dažniausiai apie 60 g/vnt., čia dėl visa ko. Sėkmės kepant didžiuosius morengus!

www.tastyart.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis