Kvietinė duona su raugu + Raugo receptas

Puri naminė duona.

Savaitės skaitomiausi straipsniai;
- Garsi anglų rašytoja, vadinta bloga žmona ir pamišėle
- 8 gudrybės, kaip aprangai suteikti prabangos įspūdį
- 5 naudingiausi kambariniai augalai pagal fengšui

Reikės:

450 g kvietinių miltų (550 tipo),
30 g rupių kvietinių miltų,
2 šaukšteliai druskos,
200 g kvietinio raugo,
~300 ml vandens (pyliau truputį daugiau, kad tešla gautųsi tirštos grietinės konsistencijos).

Kaip gaminti

* Miltus sumaišykite su druska, raugu ir vandeniu. Sudėkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą nakčiai – 12 valandų.

* Ryte tešlą permaišykite, sukrėskite į riebalais pateptą ir miltais pabarstytą formą ir rauginkite kol išrūgs…pakils dvigubai ir pradės kilti burbulai.

* Kepkite iki 200 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Paskui temperatūrą sumažinkite iki 180 C ir kepkite kol gražiai apskrus. Nežinau, kiek tai laiko užima, nes kepu pagal nuojautą.

***

Kaip pasigaminti raugą

Raugo gaminimas:

* Moliniame arba stikliniame inde sumaišykite 50 g viso grūdo, rupių ruginių arba rupių kvietinių miltų ir 100 ml kambario temperatūros vandens. Masė turi būti grietinės tirštumo. Jei reikia, įpilkite dar vandens. Uždenkite raugą švaria šluoste arba maistine plėvele (prabadykite) ir laikykite ~25° C temperatūroje (laikiau virtuvėje ant spintelės ir to visai pakako).

* Antrą dieną raugą permaišykite ir dar „pamaitinkite“ - įdėkite dar 50 g ruginių miltų bei 50 ml vandens. Toliau laikykite šiltai.

* Tą patį pakartokite trečią ir, jei reikia, ketvirtą dienas. Jei masė suskystėjo, joje susidarė oro burbuliukų ir atsirado salsvai rūgštus kvapas, vadinasi raugas išrūgo, galima kept duoną.
Dar vienas rodiklis, kad raugas jau subrendęs: „pamaitinus“, jis per naktį turi pakilti dvigubai ar net daugiau.

Raugo laikymas:

* Jei raugas bus laikomas netinkamai, su juo užmaišyta tešla prastai kils, o iškepusi duona įgaus nemalonų kvapą. Išrūgusį raugą reikia laikyti stikliniame ar moliniame inde, uždengtą maistine plėvele arba dangteliu (būtinai subadykite, kad kvėpuotų) šaldytuve.

* Kartą per savaitę raugą „pamaitinkite“. Įmaišykite 50 g ruginių miltų ir 50 ml vandens, 3-5 valandas palaikykite, kad išrūgtų, ir vėl pastatykite šaltai.

* Kitas variantas – raugą plonu sluoksniu užtepti ant sviestinio popieriaus, išdžiovinti, ir laikyti stiklainyje tokiose pačiose sąlygose, kokiose jūs laikytumėte sausas mieles (kur nors tamsoje ir vėsiai), tuomet jis laikosi kad ir metus. Kai reiks, atskiedžiame vandeniu, palaikome parą, ir raugas vėl gyvas.

Raugo paruošimas duonos kepimui:

* Prieš kepdami duoną išimkite raugą iš šaldytuvo, įberkite porą šaukštų ruginių miltų, įpilkite šlakelį vandens, išmaišykite ir 12 valandų palaikykite šiltai (kambaryje). Po to jau galite ruošti tešlą duonai. Prieš maišydami raugą į tešlą, nepamirškite dalį jo atidėti kitam kartui. Pasemkite porą šaukštų gerai išrūgusios masės, įmaišykite 50 g ruginių miltų ir 50 ml vandens ir 3-5 valandas palaikykite šiltai. Pastatykite į šaldytuvą.

* Raugo galima atsidėti ir kitu būdu. Užmaišę tešlą su raugu, atsidėkite kelis šaukštus tešlos ir palaikykite šiltai 6-8 valandas, kad išrūgtų. Tada galite padėti šaltai.

Raugo atnaujinimas:

* Jei raugas „pavargo“ ir duona nekyla, jį atnaujinkite. Paimkite 1-2 šaukštus raugo, likusį galite išpilti, įberkite 50 g ruginių miltų, įpilkite 50 ml vandens ir pastatykite raugą šiltai 5 valandoms. Kai išrūgs, paimkite šaukštą raugo (likusį išpilkite), įberkite 50 g miltų, įpilkite 50 ml vandens ir vėl pastatykite raugą šiltai. Pakartokite šią procedūrą 3-4 kartus.

Raugo savybės:
- Ruginis raugas būna pilkai rusvos spalvos. Jei raugas patamsėjo, įgavo rausvą, žalsvą ar melsvą atspalvius, jis sugedo ir yra netinkamas naudoti.
- Jei raugo paviršiuje susidarė pelėsis, taip pat teks išpilti.
- Jei nuo raugo sklinda stiprus acto rūgšties kvapas, toks raugas netinkamas naudoti.
- Jei raugo paviršiuje susidarė skysčio, jį tiesiog išmaišykite.

bulviukose.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis