Koldūnai su bulvių, morkų ir žirnelių įdaru

Kokių tik koldūnų negalima sugalvoti: su mėsa, daržovėm, uogom… Šie – su bulvių košės, pagardintos morka ir žirneliais, įdaru.

Galima sunaudoti vakarykštę bulvių košę, tad receptas lengvas ir nereikalaujantis daug pastangų. Nebent taip, kaip aš, užsinorėsite smulkių koldūnų ir jiems gaminti panaudosite koldūnams gaminti skirtą padėklą (nežinau, kaip tiksliai šis daiktas vadinasi)… Nors iškart ir gausite, berods, 64 mažus koldūniukus, tačiau ilgiausiai sugaišite, kol į kiekvieną koldūno formelės skylutę sudėsite po mažą šaukštelį įdaro, o po to – kol tuos mažus koldūnus iš ten iškrapštysite… Tačiau verta. Bent man yra daug smagiau valgyti vieno kąsnio koldūnus nei didesnius.

Svarbiausias momentas tikrai labai skaniems koldūnams gauti, manau, yra minkšta, plonai iškošiota tešla (visai nenorime valgyti daug tešlos ir mažai įdaro), tad tinkamas miltų ir vandens santykis tešlai gaminti.

Tešlai reikės (2 – 4 porcijoms):

2 st. miltų/1 kiaušinis/0,5 st. vandens/druskos

Įdarui reikės:

bulvių/žirnelių/morkų/pieno/sviesto/druskos/pipirų

Gaminame tešlą. Iš miltų, kiaušinio, vandens ir šiek tiek druskos užminkome tešlą, kol ji nelips prie rankų ir bus elastinga. Jei reikia, minkant pridėti miltų, tačiau ne per daug, nes tešla bus per kieta.
Užminkytą tešlą paliekame šiek tiek pastovėti.

Gaminame įdarą. Išverdame bulves, kartu su morkomis ir žirneliais – kiekiai priklauso tik nuo to, kokio įdaro norite ir kiek kokių koldūnų gaminsite. Jei naudojate šviežius šaldytus žirnelius, juos į puodą šalia bulvių ir morkų virti dėkite šioms jau bebaigiant virti, jei naudojate konservuotus žirnelius, juos dėkite į puodą visai į pabaigą.
Sutriname košę taip, kaip mėgstame – pagardiname pienu, sviestu, druska, pipirais, arba taip, kaip norisi. Atvėsiname.

Koldūnus formuojame taip, kaip mėgstame – rankomis, formelės pagalba arba su koldūnų formavimo padėklu. Pasirinkus pastarąjį būdą, tešlą kočiokite kuo ploniau, o pirmą tešlos suoksnį iš apačios ant padėklo dėkite pamiltuotą, kad nepriliptų.
Virti nereikia ilgai, apie 7 – 10 minučių arba tol, kol koldūnai puode iškils į paviršių. Gardinti grietine ar mėgstamu padažu.

Skanaus!

sotibesote.wordpress.com

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis