Idėją nusižiūrėjau iš smalsumo nusipirkusi kulinarinį žurnalą. Panašaus pobūdžio leidinių buvau nepirkusi jau kokius penkerius metus. Dabar ramiai nepirksiu dar penkerius. Žurnalu išties nusivyliau: nuotraukos, publikuojamos šalia receptų, su jais kartais neturi nieko bendra, o stiliaus ir gramatikos klaidų – nors tvenkinį tvenk.
Vis dėlto, vienas kitas receptas vertas dėmesio. Tarp jų – ir kriaušių pyrago. Tiesa, instrukcijų aklai nesekiau. Kai kuriuos produktus pakeičiau kitais, kai kurių dėjau mažiau, kai kurių daugiau. Rezultatas išėjo puikus! Tikrai kepsiu dar. Todėl rekomenduoju ir jums.
Ingredientai:
50 gramų kvietinių miltų;
50 gramų ruginių viso grūdo miltų;
50 gramų sviesto;
2 šaukštai cukraus (tešlai);
1 šaukštelis kepimo miltelių;
žiupsnelis druskos;
30 mililitrų pieno;
30 mililitrų vandens (tešlai);
2 kriaušės;
pusės citrinos sultys;
25 gramai rudojo cukraus (įdarui);
1 šaukštelis cinamono;
2 šaukšteliai kukurūzų krakmolo;
2 šaukštai medaus;
šlakelis vandens (glajui).
Kaip gaminti:
* Dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus, du šaukštus cukraus, kepimo miltelius ir druską. Į šį mišinį rankomis įmaišykite kambario temperatūros sviestą, įpilkite pieno, vandes ir suminkykite tešlą. Jei reikia, įberkite dar žiupsnį kitą miltų. Tešlą kuriam laikui padėkite į šaldytuvą.
* Nuluptas, išskobtais sėklalizdžiais kriaušes supjaustykite skiltelėmis. Jas dėkite į dubenį, apšlakstykite pusės citrinos sultimis, apibarstykite ruduoju cukrumi, cinamonu ir krakmolu.
* Tešlą iškočiokite į apvalų „blyną“ ir klokite į kepimo formą. Ant jos išdėliokite kriaušes, supilkite dubenyje likusias citrinos sultis.
* Įkaitintoje dujinėje orkaitėje pyragas man iškepė per pusvalandį. Elektrinę orkaitę kaitinčiau iki kokių 220 laipsnių Celcijaus, o praėjus pusei kepimo laiko kaitrą šiek tiek sumažinčiau.
* Kol pyragas kepa, indelyje sumaišykite medų su šlakeliu vandens. Gautu „glajumi“ aptepkite iškepusį pyragą.
Skanaus!