Skaitomiausi straipsniai:
- Madam Pompadur sugalvojo, kaip supančioti mergišių karalių
- Horoskopas 09.11-18: tokių prognozių vertėjo laukti
- 7 šukuosenos, kurios sendina, kai jums - per 40 metų
- Mokslininkai nustatė, su kokiomis moterimis vyrai nesiskiria
- Sultingos kiaulienos kaselės
Socialiai atsakingo verslo ir geresnės visuomenės projektas – „Draugų uogienė – dalinkis“ kviečia pasidalinti derliaus pertekliumi su daugiavaikėmis šeimomis.
„Projekto idėja paprasta, – sako jos autorė Violeta Masteikienė, VŠĮ „GMM projektai“ vadovė, – turintys daugiau dalinasi su turinčiais mažiau. Tačiau nenorime, kad tai taptų tiesiog labdaros paskirstymo akcija. Siekiame, kad gaunantys būtų ne tik gavėjai, bet ir davėjai. Šiuo atveju daugiavaikės šeimos gauna obuolių, vaisių, gauna cukraus uogienei žiemos atsargoms pasiruošti ir kaip grąžą visuomenei verda uogienę ir dalina miesto šventėse.“
Organizatoriai kviečia žmones visoje Lietuvoje internetu arba telefonu pranešti apie savo turimą uogų ar vaisių perteklių. Suderinamas laikas, kada savanoriai gali atvykti, o surinktas derlius dalinamas į tris dalis: šeimininkui, savanoriams ir daugiavaikėms šeimoms.

Jau antrus metus vykstantis projektas, šiemet jau įpusėjo: iš dovanotų vaisių uogienės jau buvo virtos Žagarėje, Rumšiškėse, Panevėžyje, Utenoje ir Vilniuje. Surinkta per 400 kg uogų ir vaisių, išvirta beveik 50 litrų uogienių.

Organizatoriai labai džiaugiasi, kad „Draugų uogienė – dalinkis“ buria vis daugiau bendraminčių. Antrus metus pagrindinis projekto bičiulis yra daugiavaikių šeimų asociacija „MES“; aplankytuose miestuose dalį iniciatyvos perima vietos bendruomenės, sodų savininkai ar visuomeninės organizacijos.
Dalijimosi idėja patinka ir projektas sulaukia nuoširdaus garsių Lietuvos žmonių palaikymo. Renginiuose kartu su daugiavaikėmis šeimomis uogienes virė žurnalistė ir knygų autorė Beata Nicholson, triatlonininkas Vidmantas Urbonas, aktorė Redita Dominaitytė, TV laidų vedėja Daiva Tamošiūnaitė, valstybės tarnautoja Nijolė Statkutė.
1. Šiauliai – Šiaulių miesto šventė – rugsėjo 13 d. (šeštadienis).
2. Anykščiai – Derliaus šventė „Obuolinės“ – rugsėjo 27 d. (šeštadienis).
3. Kaunas – „Derliaus šventė“ – rugsėjo 28 d. (sekmadienis).
Registruotis savanoriams, sodų savininkams ir daugiavaikėms šeimoms galima internete: www.dalinkisuogiene.lt. Daugiau informacijos: https://www.facebook.com/drauguogiene
Pagrindiniai projekto „Draugų uogienė – dalinkis“ tikslai yra skatinti racionalų ir atsakingą maisto vartojimą, padėti ugdyti daugiavaikių šeimų narių verslumą ir savarankiškumą, įtraukti visuomenę bei atskiras bendruomenes į aktyvią veiklą, plėtoti savanorystės idėją.
Televizija „TV3“ kartu su ne pelno organizacija „Reach for Change“ iniciatyvą „Draugų uogienė – dalinkis“ jau atrinko tarp 4 geriausių socialinių projektų, skirtų vaikams. Konkursas tęsiasi ir projektas pretenduoja tapti geriausia iniciatyva Lietuvoje.
„Draugų uogienė – dalinkis“ receptai
Beatos Nicholson cukinijų ir obuolių uogienė
500 g cukinijų (nuluptų ir sutarkuotų);
500 g rūgštesnių obuolių (nuluptų ir sutarkuotų);
3 didelės citrinos (sultys ir žievelės);
2 cinamono lazdelės;
500 g „Dansukker“ cukraus uogienėms“
2 šaukšteliai „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile“
1 žiupsnis druskos
Puode sumaišykite visus ingredientus, išskyrus vanilinį cukrų ir cukrų uogienėms. Užkaitinkite, palaukite, kol pradės garuoti. Maišydami suberkite „Dansukker cukrų uogienėms“ ir vanilinį cukrų. Virkite 15–25 minutes ant silpnos ugnies, retkarčiais pamaišykite. Jei susidaro putų, jas nugriebkite. Ištraukite cinamono lazdelę (cinamono lazdeles galite pakeisti keliais gvazdikėliais ar 1–2 šaukšteliais cinamono). Palikite aušti maždaug 10 minučių. Supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius ir uždarykite.
Laimės uogienė
3 kg išvalytų obuolių;
1 kg „Dansukker“ cukraus uogienėms“;
4-5 cm tarkuotos imbiero šaknies;
2 žaliosios citrinos;
Pusės citrinos sultys.
Obuolius rekomenduojame pjaustyti siauromis skiltelėmis, sumaišyti su cukrumi. Virti, kol obuoliai suminkštės (jei naudojamas specialus uogienių cukraus, virti pakanka apie 10 min.), likus porai minučių iki virimo pabaigos, sumesti sutarkuotas žaliosios citrinos žieveles, išspausti jų sultis, pagardinti tarkuotu imbieru. Uogienė skanesnė, kai šiek tiek pastovi.
Obuolių uogienė su šermukšniais
1 kg šermukšnių,
1 kg susmulkintų obuolių,
500 g „Dansukker“ cukraus uogienėms“;
2-3 šaukšteliai vanilinio cukraus;
0,5 šaukštelio cinamono.
Šermukšnius parai palikite šaldymo kameroje. Kai išimtos uogos atšils, suberkite cukrų ir užvirinkite. Sudėkite susmulkintus obuolius ir virkite ant nedidelės ugnies, kol uogienė ims tirštėti. Baigiant virti suberkite cinamoną ir vanilinį cukrų. Karštą uogienę sukrėskite į stiklainius ir sandariai uždarykite.
Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!