Skaitomiausi straipsniai:
- Jacqueline Kennedy – JAV prezidento žmona, miegojusi su abiem jo broliais
- Įvyniojimai lieknina - iki -10 cm nuo liemens ir klubų
- 8 daiktai iš naujausios „Burberry“ kolekcijos, kurių geidžiame jau dabar
- Kaip teisingai ir sveikai atsikratyti antsvorio, pataria svorio reguliavimo specialistas
- Skani ir pikantiška cukinijų mišrainė žiemai
„Nors Koso sala nedidelė, priežasčių ten vykti – daug. Viena jų – restoranas „Petrino“, – rašo internete poilsiautojai iš įvairių pasaulio šalių. Džiaugiausi atlikusi šiuos namų darbus prieš kelionę, nes jau pirmąjį vakarą radau kelią į šį kiek nuošaliau nuo pagrindinių Koso gatvių įsikūrusį restoraną.
Įdaryti vynuogių lapai
6–8 porcijos
50–60 jaunų vynuogių lapų
2 citrinų
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
Įdarui:
250 g maltos jautienos
200 g ryžių „Basmati“ arba „Jasmine“
1 šaukšto supjaustytų krapų
1 šaukšto supjaustytų svogūnų laiškų
1 šaukštelio džiovintų raudonėlių
2 sutrintų česnako skiltelių
2 šaukštų pomidorų pastos
2, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
1 šaukštelio druskos
pusės citrinos sulčių
400 ml verdančio vandens
Kaip gaminti
* Užvirinkite puodą vandens, atsargiai įmerkite į jį vynuogių lapus (laikydami už kotelių) ir apie 30 sek. palaikykite. Tada ištraukite ir sudėkite ant rankšluosčio apdžiūti. Kotelius nuskabykite.
* Ruoškite įdarą. Keptuvėje aukštais kraštais įkaitinkite aliejų, suberkite juoduosius pipirus ir pamaišykite. Tada sudėkite ryžius ir ant vidutinio karštumo ugnies pamaišydami kepinkite, iki taps skaidrūs. Užpilkite verdantį vandenį, užberkite druską. Karštį sumažinkite iki silpno, keptuvę uždenkite ir apie 15 min. pavirkite. Paskui užpilkite citrinų sultis ir dar 10 min. kaitinkite ant silpnos ugnies. Tada įmaišykite šią masę ir likusius įdaro komponentus į mėsą ir palikite atvėsti.
* Pasidėkite vynuogės lapą gyslotąja puse į viršų. Ant plačiausios vietos dėkite šaukštą įdaro. Iš pradžių lapą su įdaru vyniokite kaip cigarą, tada lapo kraštus iš šonų užlenkite į vidų ir baikite vynioti vėl kaip cigarą.
* Į didelį puodą sudėkite likusius vynuogių lapus – du tris sluoksnius, ant jų glaudžiai, siūle žemyn – lapus su įdaru, o paskui – ir plonais griežinėliais supjaustytas citrinas. Užpilkite vandens – kad iki pusės apsemtų įdarytus vynuogių lapus. Ant viršaus uždėkite didelę lėkštę, kad troškinami skanėstai nejudėtų ir neišsivyniotų. Puodą uždenkite ir troškinkite apie 30 min. ant vidutinio karštumo ugnies.
*
Patiekalą patiekite pašlakstytą alyvuogių aliejumi, apibarstytą druska (jei jos trūksta). Skanu su trupučiu graikiško jogurto, išmaišyto su prieskoninėmis žolelėmis.
Vištienos vėrinukai (souvlaki)
4 porcijos
1 kg vištų krūtinėlių
2 žaliųjų paprikų
20 griežinėlių vytintos šoninės
1 citrinos sulčių
100 ml alyvuogių aliejaus
1 šaukšto raudonojo vyno acto
1 šaukšto džiovintų raudonėlių
1 šaukšto džiovintų mėtų
3 sutrintų česnako skiltelių
žiupsnio šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 šaukštelio druskos
Dzadzikiui reikės:
200 ml graikiško jogurto
2 vidutinio dydžio agurkų
1 skiltelės česnako
1, 2 šaukštų supjaustytų šviežių mėtų lapelių
1/2 šaukštelio vyno acto
1 šaukštelio druskos
Kaip gaminti
* Paprikas nuplaukite, supjaustykite į 5, 6 dalis, nupjaukite kotelius, išimkite sėklas. Sudėkite į dubenį.
* Mėsą nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite maždaug 2×4 cm gabaliukais, sudėkite į dubenį su paprikomis. Taip pat – visus likusius komponentus, išskyrus druską ir šoninę. Marinatu labai gerai įtrinkite mėsą. Dubenį uždenkite ir 1–2 val. palaikykite šaldytuve.
* Kiekvieną mėsos gabaliuką pabarstykite trupučiu druskos, įvyniokite į šoninės griežinėlį ir verkite ant iešmelių, tarp mėsos gabaliukų – paprikas. Pašlakstykite viską trupučiu alyvuogių aliejaus. Kepkite ant žarijų, kepsnių keptuvėje su grotelėmis arba orkaitėje 15–20 min.
* Patiekite su orkaitėje keptomis bulvėmis (su lupenomis), ant grotelių keptomis daržovėmis ir graikišku pagardu dzadzikiu. Jį ruoškite taip: agurkus sutarkuokite, sumaišykite su druska ir sudėkite į sietelį, kad nubėgtų išsiskyrusios sultys. Nusunktus agurkus sumaišykite su jogurtu, sutrintu česnaku, vyno actu, mėtomis.
Kepta feta (saganaki)
2, 3 porcijos
300 g fetos griežinėlių
1 didelio kiaušinio
4 šaukštų alyvuogių aliejaus
5 šaukštų džiūvėsėlių
3 šaukštų miltų
1 šaukštelio džiovintų raudonėlių
trupučio šviežiai maltų juodųjų pipirų
Kaip gaminti
* Dubenėlyje išplakite kiaušinį. Kitame dubenėlyje sumaišykite miltus ir raudonėlius, o į trečią suberkite džiūvėsėlius.
* Keptuvėje įkaitinkite aliejų.
* Fetos griežinėlį pavoliokite miltų ir raudonėlių mišinyje, tada įmerkite į išplaktą kiaušinį ir vėl pavoliokite džiūvėsėliuose. Kepkite ant vidutinio karštumo ugnies, iki džiūvėsėliai ims rusvėti. Išgriebkite ant popierinio rankšluosčio. Patiekite su šviežių pomidorų, agurkų ir žalumynų salotomis.
Ant grotelių keptos daržovės
2 porcijos
1 baklažano
2 paprikų
1 mažos cukinijos
100 ml alyvuogių aliejaus
50 ml balzaminio acto
trupučio šviežiai maltų juodųjų pipirų
žiupsnelio druskos
1 šaukštelio džiovintų raudonėlių
2, 3 česnako skiltelių
Kaip gaminti
* Nuplautas daržoves supjaustykite 1–1,5 cm griežinėliais.
* Sumaišykite aliejų, balzaminį actą, sutrintą česnaką, pipirus, druską ir šiuo mišiniu patepkite daržovių griežinėlius. Pavartydami kepkite juos ant įkaitintų grotelių 5–7 min., o iškepusius pabarstykite raudonėliais. Skanu užberti sutrupintos fetos.
Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!