Šių dienų skaitomiausi straipsniai:
- Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas. Brandinamas kelias savaites
- Iškirptė: kaip pasirinkti ir neapsirikti? Stiliaus patarimai + FOTO
- Albos kunigaikštienė – dievino botoksą ir gerokai jaunesnius vyrus
- Astrologė Rima: atsiveria puikios galimybės naujoms pažintims
- Įdarytos ir orkaitėje keptos bulvės
24 cm apvaliai kepimo formai
Tešlai:
300 g miltų
100 g smulkiai sumaltų graikiškų riešutų
80 g cukraus pudros
200 g minkšto sviesto
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos
Aguonų sluoksniui:
200 g maltų aguonų
200 g grietinėlės 35 %
100 g cukraus
2-3 v.š. manų kruopų (priklausomai nuo masės tirštumo)
Obuolių sluoksniui:
650-700 g obuolių (svoris neluptų)
1 a.š. cinamono
1 citrinos sultys
70 g cukraus (arba pagal skonį)
cukraus pudros pyrago viršaus pabarstymui
Kaip gaminti
* Tešla. Lengvai išplakti kiaušinį su cukraus pudra ir žiupsneliu druskos. Sudėti miltus, riešutus, minkštą sviestą ir rankomis užminkyti tešlą. Tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti 30 min. į šaldytuvą.
* Aguonų sluoksnis. Į puodą pilti grietinėlę, cukrų ir aguonas. Visa tai maišant užvirinti. Masė užvirusi suskystėja, tad reikia suberti manų kruopas, kad ją patirštinti. Viską išmaišyti ir atvėsinti.
* Obuolių sluoksnis. Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius, supjaustyti plonomis riekelėmis ir sumaišyti su citrinos sultimis, cukrumi, cinamonu.
* Pyrago surinkimas ir kepimas. Kepimo formos dugną iškloti kepimo popieriumi. Rankomis iškloti kepimo formos dugną ir sieneles 2/3 kiekio tešlos (likusi 1/3 bus viršuj). Supilti aguonų masę, ant viršaus sudėti obuolius. Iš likusios 1/3 tešlos iškočioti apvalų lakštą ir uždengti pyragą (sujungti sienelių ir viršaus kraštus). Tešlą kočiokite ant kepimo popieriaus pabarstę truputį miltų, nes ji labai minkšta ir nelabai lengvai kočiojama. Kepti įkaitintoje iki 190 laipsnių orkaitėje 45-50 min., kol viršus gražiai paruduoja. Iškepusį pyragą atvėsinti, ir geriausia per naktį palaikyti šaldytuve, kad visiškai sustingtų aguonų sluoksnis. Pabarstome cukraus pudra. Skanaus!