Šventėms - žinomų žmonių kalėdiniai silkės patiekalai

Naujos koncepcijos restoranas surengė kalėdinį atidarymo vakarą, į kurį pakvietė ne tik verslo centro nuomininkus ir šeimininkus, bet ir žinomus teatro, muzikos ir televizijos žmonės.

Skaitomiausi tekstai:
- Eva Peron – tragiško likimo diktatoriaus žmona
- Horoskopas gruodžio 04-11: pagerėjimas jau netoli
- Grožis pagal Zodiaką - kas tinka, o kas - ne
- Dalyvauk ir pirmoji Lietuvoje išbandyk kosmetikos gaminius
- Vokiškas pyragas su varške

Garsūs žmonės, padedant restorano „Open“ virtuvės šefui Audriui Kukštai, atidarymo svečiams gamino užkandžius iš silkės – produkto, itin populiaraus artėjančių didžiųjų metų švenčių metu.

Organizatorių nuotr.

„Kalėdiniu laikotarpiu mėgstame paskanauti kelis naujus, dar neragautus patiekalus, o visa kitą – tradiciškai: įdaryta vištytė ar antis, šerno, briedžio ar stirnienos kumpis su padažu, kelių rūšių salotos ir užkandžiai, anytos kepami kūčiukai, vyniotinis ir, žinoma, tortas“, – apie savo šeimos artėjančių švenčių stalą pasakojo Laura Imbrasienė, gaminusi silkės salotas.

Organizatorių nuotr.

Moteris sakė mėgstanti pati gaminti – tai vertina ir Lauros šeima, ypač sūnus, kuriam smagu su mama sukiotis bei išbandyti naujoves virtuvėje.

Mėgstanti gaminti prisipažino ir teatro bei televizijos aktorė Aušra Štukytė. Pasak jos, virtuvė – labiau jos, o ne sužadėtinio – Dmitrijaus Radino valdos.

„Kasdien ten praleidžiu nemažai laiko ir man jo negaila – malonu žinoti, jog mano pagamintas maistas mėgiamas. Dima gamina retai, bet labai skaniai. Jis išbando netradicinius receptus ir, žinoma, tai tampa maloniu netikėtumu. Taip ir pasidaliname virtuvės ribas: „kasdienė“ priklauso man, „šventinė“ – jam“, – sakė A. Štukytė, gaminusi jos mėgstamą silkę pataluose.

Dar du silkės patiekalus – silkę su razinomis ir silkę su rugine duona vakaro metu gamino kompozitorius, dainininkas, atgimstančios grupės „B‘Avararija“ narys Juozas Liesis ir televizijos laidų vedėja Asta Stašaitytė-Masalskienė.

Vakaro metu gamintų užkandžių receptai

Silkė su rugine duona (gamino A. Stašaitytė-Masalskienė)

Ingredientai:

300 g silpnai sūdytos silkės
1–2 virti burokėliai
0,5 kepaliuko ruginės duonos
100 g marinuotų agurkėlių
2 česnako skiltelės
2 š. majonezo
Krapai papuošimui
Druska, pipirai

Organizatorių nuotr.

Gamyba:

* Pakepiname juodą duoną, supjaustytą pagaliukais ar riekelėmis, įtriname česnaku.

* Buroką kepame orkaitėje – folijoje, kad išliktų sultingas. Supjaustome jį gabalėliais, atitinkančiais ar kiek mažesniais nei duonos gabalėliai/riekelės.

* Mėgstant majonezą, juo galima užtepti duoną ir tuomet dėti burokėlio gabalėlį.

* Ant burokėlio dedame silkės gabalėlį, o ant jo – marinuoto agurkėlio, puošiame krapais.

Organizatorių nuotr.

Silkės salotos (gamino L. Imbrasienė)

Ingredientai:

400 g silkės filė
80 g porų
2 pomidorai
1 agurkas
100 g Pekino kopūsto
pusė žaliosios paprikos
alyvuogių aliejus
žiupsnelis pipirų, druskos

Organizatorių nuotr.

Gamyba:

* Kubeliais supjaustome silkę ir daržoves. Viską išmaišome su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais bei patiekiame kaip salotas.

Organizatorių nuotr.

Silkė su razinomis pagal „Beatos virtuvę“ (gamino J. Liesius)

Ingredientai:

Silkės filė
2 porai
6–8 morkos
0,5 stiklinė razinų
obuolys
žiupsnelis džiovintų čiobrelių
žiupsnelis druskos
pipirai
alyvuogių aliejus

Organizatorių nuotr.

Gamyba:

* Porus supjaustome žiedais ir kepame keptuvėje su trupučiu aliejaus, kol suminkštėja. Morkas ir obuolį supjaustome plonais šiaudeliais – juos dedame į keptuvę, kur jau kepa porai. Į ją įmetame kelias šakeles čiobrelio bei įpilame dar aliejaus. Sumažiname ugnį, uždengus keptuvę dangčiu, troškiname apie 10 minučių.

* Razinas pamirkome karštame vandenyje. Nupylus vandenį, razinas dedame į keptuvę ir pamaišome. Jei morkos jau suminkštėjusios, įberiame truputį pipirų, druskos ir dar kelias minutes viską troškiname. Kai daržovės su obuoliais atšąla, dedame jas ant silkės.

Silkė pataluose (gamino A. Štukytė)

Ingredientai:

2 sūdytos silkės arba 1 skumbrė
1–2 burokėliai
2–3 bulvės
2–3 morkos
2–3 kiaušiniai
1/2 svogūno
150–200 ml švelnaus skonio majonezo
druska ir pipirai – pagal skonį
petražolių lapeliai ir žali svogūnų laiškai – papuošimui

Organizatorių nuotr.

Gamyba:

* Burokėlius gerai nuplauname, nupjauname šakneles. Kepame apie 45 min. iki 190°C. įkaitintoje orkaitėje, ugniai atspariame inde su dangčiu arba įvyniojus į foliją. Iškepti burokėliai turi būti minkšti viduje. Burokėlius ataušiname.

* Nuplautas bulves su lupenomis panardiname puode su šaltu vandeniu. Jam užvirus, paverdame apie 20 min. Išpilame vandenį ir bulves ataušiname iki kambario temperatūros.

* Nuplautas morkas su lupenomis panardiname į atskirą puodą su verdančiu vandeniu, verdame 13 min. Išpilame vandenį, ataušiname iki kambario temperatūros.

* Kiaušinius dedame į puodą su šaltu vandeniu, jam užvirus, verdame 10 min. Išpilame vandenį, ataušiname po šalto vandens srove.

* Išdarinėjame silkę ir, nuplovus šaltu vandeniu, nusausiname. Nulupame odą, pjauname silkes išilgai pusiau ir išimame stuburą su visais kaulais bei kruopščiai išrenkame smulkesnius kauliukus. Silkę supjaustome smulkiais, apie 1 cm, kubeliais.

* Burokėlius ir bulves nulupame, sutarkuojame burokine tarka. Morkas nulupame, kiaušinius išlukštename, viską supjaustome smulkiais kubeliais. Smulkiai supjaustome svogūną. Tam, kad nebūtų kartus, ji nuskalaujame po šalto vandens srove ir nusausiname.

Organizatorių nuotr.

* Sluoksniuojame ingredientus, tolygiai paskirstydami ant plokščios lėkštės ir išlygindami jų paviršių tokia tvarka:
- bulvės, pagardintos druska
- majonezas
- silkė (gali būti sumaišyta su obuoliu)
- svogūnas
- majonezas
- morkos, pagardintos druska
- majonezas
- kiaušiniai
- majonezas
- burokėliai, pagardinti druska ir pipirais

Paruoštą patiekalą paliekame šaldytuve stingti ir persisunkti skoniams
mažiausiai 2 val. Prieš pat pateikiant ant stalo, apliejame majonezu, pabarstome kiaušinio trupinėliais, žaliais svogūnais, petražolių lapeliais.

Skanaus!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis