Tortas „Napoleonas“ su citrininiu kondensuoto pieno kremu. Mamos receptas

Skaniausias Napoleonas, kokį kada nors esu valgius. Ir, pasirodo, viskas padaroma daug paprasčiau, nei maniau. Tortas skanesnis bent parą pastovėjęs. Prieš valgant rekomenduoju palaikyti kambario temperatūroje, kad šiek tiek suminkštėtų, nes būna pakankamai kietas.


Dalinuosi savo receptu – tortu „Napoleonas“ su citrininiu kondensuoto pieno kremu. Šio torto variantų yra daugybė – tiek tešlos, tiek kremų įvairovė tikrai leis išsirinkti sau patinkantį variantą. Aš šį kartą pasirinkau seną seną receptą, rastą mamos receptų sąsiuvinyje, kuriam metų daugiau, nei man... Tad – „Napoleonas“ iš senų laikų, kai tortai buvo kepami tik šventėms, todėl visada būdavo patys skaniausi.


„Napoleono“ lakštams gaminti naudojama daug sviesto arba margarino. Galima kepti tiek su vienu, tiek su kitu, bet senuose šaltiniuose teigiama, kad tikrasis „Napoleonas“ kepamas su margarinu.


22 cm. skersmens tortas


Lakštams:


340 g margarino „Vilnius" kepiniams

460 g miltų

50 g grietinės

1 kiaušinis

40 ml. šalto vandens

žiupsnelis druskos


Kremas:


340 g minkšto sviesto

250 g sutirštinto saldinto kondensuoto pieno

70 g cukraus pudros

1 citrinos sulčių

3 saujos razinų


aj-receptai.blogspot.com nuotr.


Kaip gaminti


* Lakštai. Į didelį dubenį suberiame miltus, dedame gabaliukais supjaustytą šaltą margariną, kiaušinį, grietinę ir druską. Kapojame viską mentele kepimui, kol margarinas sukapojamas į mažus gabaliukus. (galima visa tai dėti ant stalo ir kapoti peiliu, bet dubenyje paprasčiau ir virtuvė nebūna miltuota). Supilame vandenį ir toliau minkome rankomis, kol užminkome vienalytę tešlą. Padaliname ją į 7 dalis, ir pastatome į šaldytuvą 1-2 val. (aš laikiau tik valandą, bet kuo labiau atšaldysite tešlą, tuo bus geriau). Tuomet iškočiojame iš kiekvieno gabaliuko šiek tiek didesnius nei 22 cm. lakštus, dedame 22 cm. torto formos dugną, apipjauname lakštą ir visą subadome šakute, kad kepdamas stipriai nepakiltų. Iš likusių tešlos nuopjovų iškočiojame lakštą, kurį susmulkinsime trupiniams papuošimui. Kepame 220° C orkaitėje apie 7 min., kol gražiai parusta (laiką žiūrėkite pagal savo orkaitės kaitrumą). Iškeptus atvėsiname.


* Kremas. Visi produktai turi būti kambario temperatūros (!). Sviestą plakame mikseriu, kol tampa purus ir jo tūris padidėja. Plakdami per kelis kartus suberiame pudrą. Sumažiname plakimo greitį ir per kelis kartus plakdami supilame kondensuotą pieną. Supilame citrinos sultis, trumpai paplakame, kad sultys susimaišytų su kremu. Atsidedame maždaug penktadalį kremo torto aptepimui. Į kremą suberiame vandenyje išmirkytas razinas.


* Surinkimas. Ant lakšto dedame 2-3 šaukštus kremo (paskirstykite taip, kad užtektų visiems sluoksniams), paskirstome ant viso biskvito. Sutepame visus lakštus. Torto viršaus netepame kremu. Uždedame ant viršaus lėkštę arba torto formos dugną, ir paslegiame kuo nors sunkesniu. Palaikome šaldytuve 3-4 val. (arba kol gerai sustingsta). Apipjaustome sustingusio torto kraštus, kad būtų lygūs. Aptepame pasiliktu kremu ir apibarstome susmulkinto paskutinio lakšto trupiniais.

aj-receptai.blogspot.com


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis