Trukmė: 15-20 min. gaminti, 2-3 val. kildinti, 20 min. kepti
Porcijos: apie 15 didelių raguolių
Energetinė vertė: apie 160 kcal/raguolis
Reikia:
• apie 5 puodelių pirmos rūšies kvietinių miltų
• 2 1/2 puodelių šilto (30-35 laispnių šilumos) vandens
• žiupsnelio druskos
• 7 g sausų mielių
• 4 v.š. grudų ar alyvuogių aliejaus
• 2 vid. kiaušinių trynių
• kelių žiupsnių aguonų
• kelių žiupsnių sezamo sėklų
• žiupsnelio cukraus
• + 1 kiaušinio plakinio
Gaminame
1. Puodelį (tik puodelį) miltų sumaišyti su sausomis mielėmis giliame inde. Supilti šilto vandens ( 1 1/2 puodelio) ir įberti žiupsnį druskos. Išmaišyti. Masė neturi būti labai skysta. Palikti šiltoje vietoje 15-20 min. Kol masė padidės ir suburbuliuos.
2. Įmaišyti aliejų, trynius, aguonas, dalį sezamo ir cukrų. Gerai išsukti viską. jeigu masė bus per skysta, įpilti dar puodelį miltų. Palikti vėl pakilti kokioms 15 minučių.
3. Na, o dabar supilti likusį vandenį ir po truputį pilti miltus maišant tešlą šaukštu ar šakute. Kai tešla taps nebe tokia lipni, rankas apibarstyti miltais ir pradėti minkyti. Tešlą padalinti į du gabalus ir kildinti atskirai (kadangi jos bus tikrai nemažai). Palaukti apie valandą.
4. Kai tešla iškils ir beveik padvigubės, galima pradėti kočioti ant miltais pabarstyto (geriausia medinio) paviršiaus. Iškočiokti 3-4 cm pločio 20-25 cm ilgio tešlos juostas ir susukti. Formuoti riestainius, dėti juos ant miltais pabarstytos skardos ir uždengti maistine plėvele ar virtuviniu rankšluosčiu. Kildinti dar bent 30-40 minučių.
5. Raguolius kepti aukštoje 200-210 laipsnių temperatūroje 20-30 min. priklausomai nuo orkaitės. Prieš tai nepamiršti patepti kiaušinio plakiniu ir pabarstyti sezamais. Atvėsinti ant grotelių ir patiekti ant stalo.