Viščiukas „Tabaka“ su geltonųjų slyvučių padažu

Puikusis gruziniškas vištienos receptas, prie kurio taip tinka rūgštokas kaukazietiškų slyvučių padažas – šokiai burnoje. Mano močiutė, nors ir neturinti gruziniško kraujo, kepdavo šį viščiuką senelio prašymu. Tuomet visa virtuvė kvepėdavo kepančiu česnaku, o mes, laukdami pietų, varvindavome seiles.

Tradiciškai šiam receptui geriau rinktis nedidelį jauną viščiuką, tuomet ir nemarinavus galima mėgautis sultinga mėsa su traškia plutele. Jeigu negalite gauti nedidelio viščiuko, rinkitės vištienos puseles arba pilnas šlauneles. Tokiu atveju marinuokite vištieną pernakt su citrinos sultimis, truputėliu skysto medaus, daug traiškyto česnako ir Jūsų mėgiamomis džiovintomis arba šviežiomis žolelėmis.

Papasakosiu šiek tiek apie tkemali. Tai gruziniškas kaukazietiškų slyvučių padažas, kuris puikiai dera su įvairiais mėsos bei daržovių patiekalais. Nors šios slyvutės ganėtinai rūgščios, pridėjus cukraus, česnako bei druskos, išeina puikus subalansuoto skonio pagardas… nekantrauju atsidaryti dar vieno stiklainėlio!

Ingredientai:

1 nedidelis viščiukas dviems (arba vienam alkanam vyriškiui) arba vištienos puselės/šlaunelės – kiekis priklauso nuo to, kiek žmonių ketinate pavaišinti
viena česnako galva vienam viščiukui (česnako galite negailėti)
alyvuogių aliejaus kepimui
druskos bei aitriųjų pipirų
džiovintų ar šviežių Jūsų mėgstamų prieskoninių žolelių
pusės citrinos sulčių
truputėlio skysto medaus

Jeigu kepsite pernakt marinuotą vištieną, nieko papildomai ruošti nereikės – galite iškart kepti. Nepamirškite į keptuvę sudėti nuo marinato likusius česnako gabalėlius bei įmesti kelias nesmulkintas česnako skilteles.

J. Steponavičiūtės nuotr.

Kaip gaminti:

* Perpjaukite viščiuką per krūtinkaulį. Išskėskite, mėsos muštuku išmuškite mėsą ir gerai įtrinkite druska, aitriaisiais pipirais, citrinos sultimis, medumi bei žolelėmis.

* Nulupkite ir plonomis riekelėmis supjaustykite pusę česnako, tuomet sukaišiokite po viščiuko oda. Nulupkite ir likusius česnako gabalėlius, bet jų nesmulkinkite.

* Įkaitinkite nemažai aliejaus keptuvėje, tuomet dėkite viščiuką kaulais žemyn. Prispauskite didėle lėkšte ant jos uždėję sunkų svorį. Galite naudoti akmenį arba kelias maisto produktų skardines. Kepkite ant vidutinės ugnies dešimt minučių.

* Apverskite viščiuką ir vėl jį prispauskite su svoriais. Kelias minutes kepkite ant vidutinės ugnies, tuomet karštį sumažinkite ir kepkite kol viščiukas bus pilnai iškepęs ir turės traškią plutelę, apie 15-20 minučių.

* Patiekite su česnakais iš keptuvės, tkemali padažu bei daržovėmis arba ryžiais, jei pageidaujate.

J. Steponavičiūtės nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis