Orkaitėje kepta antis ir karamelizuotos bulvės

Recepati iš naujausio leidinio „Moteris. Geriausi metų receptai“.

Orkaitėje kepta antis

8 porcijoms reikės:

4 ar 5 kg anties (žąsies)
1 šaukšto saulėgrąžų aliejaus
saujos šviežių čiobrelių, šalavijų
druskos, pipirų (pagal skonį)

Padažui reikės:

400 ml paukštienos sultinio
200 ml kepamos anties sulčių
100 ml raudonojo vyno
1 šaukšto miltų
25 g sviesto

Gaminame

* Antį nuplaukite, nusausinkite. Vidų ir išorę įtrinkite druskos, pipirų bei aliejaus mišiniu. Žalumynus sudėkite į anties vidų ir palikite ją per naktį šaldytuve.

* Į kepimo skardą įstatykite groteles, ant jų padėkite antį. (Jeigu manote, kad nusikaltimas yra neprikimšti antį obuolių, padarykite tai!)

* Kepkite 200 °C orkaitėje 30 min. Tada karštį sumažinkite iki 160 °C ir pasukiodami kepsnį kepkite dar 1,5 val. Išbėgusias sultis ir riebalus vis nupilkite. Jų reikės padažui arba juose galima gardžiai iškepti daržoves – pastarnokus, bulves, morkas, salierus, ropes, moliūgus, svogūnus.

* Padažas. Įkaitintoje keptuvėje ant nesmarkios ugnies ištirpinkite sviestą, įmaišykite miltus, po truputį supilkite sultis, tada – vyną. Kai ims virti, įpilkite sultinio – tiek, kad padažas būtų norimo tirštumo. Jei liko miltų rutuliukų, padažą nukoškite.

* Tradiciškai antis arba žąsis patiekiama su įdaru, ruošiamu iš skrudintos baltos duonos, rūkytos kiaulienos, sultinio, daržovių ir kiaušinių plakinio kepinio (jį kepti galima atskirai orkaitėje).

Karamelizuotos bulvės

Žurnalas "Moteris" (G. Barauskienės nuotr.)

8 porcijoms reikės:

300 g cukraus
175 g sviesto kubeliais
2 kg nedidelių bulvių

Gaminame

* Pasūdytame vandenyje bulves virkite tol, kol pradės minkštėti, tada nusunkite. Kai pravės, nulupkite, sudėkite į kiaurasamtį, perliekite šaltu vandeniu ir palikite apdžiūti.

* Keptuvėje storu dugnu ant labai silpnos ugnies ištirpinkite cukrų (tik nemaišykite!). Kai jis pradės burbuliuoti ir rusvėti, sudėkite sviestą. Lengvai pamaišydami kaitinkite, iki susiformuos karamelė.

* Sudėkite į ją bulves, pamaišykite jas, kad pasidengtų karamele. Ant silpnos ugnies kaitinkite bulves karamelėje nuolat jas apversdami, kol pasidengs plonu karamelės sluoksniu (maždaug 35 min.).

* Likusia karamele skanu pagardinti antieną.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis