Virtuvės šefas M. Praškevičius: kai pavasarį daržovės nebelepina, imkitės mažų, bet labai veiksmingų gudrybių

Pavasarį nuolat kalbame apie vitaminų trūkumą ir pasiskundžiame energijos stoka, bet žiemą pergyvenusios daržovės jau nebesuteikia mūsų organizmui taip reikalingų maisto medžiagų, o nuvilia net ir skoniu.

Restorano „Stebuklai“ virtuvės šefas ir vienas iš knygos "Balansas. Skanus maistas ir sveikos gyvensenos idėjos aktyviems žmonėms" autorių Martynas Praškevičius sako, kad sulaukti šviežių daržovių meto gali būti lengviau pasitelkus kelias smulkias, bet labai veiksmingas gudrybes: rinktis pačias ankstyviausias sezonines daržoves arba patiekalus gausiai gardinti šviežiais prieskoniais ir lietuviškais žalėsiais.

Ieškokite žalios spalvos

„Pavasarį, kai šviežių daržovių dar sunku tikėtis – o ypač tokį ilgą pavasarį kaip šiemet – aš parduotuvių lentynose pradedu žvalgytis žalios spalvos tarp ankstyviausių šio sezono daržovių. Šparagai ir jauni špinatų lapeliai pakeičia šaknines daržoves garnyre bei salotose“, – pasakoja virtuvės šefas.

Špinatų lengva užsiauginti pačiam vazonėliuose ant palangės, tad jais mėgautis rekomenduoju jau nuo žiemos pabaigos – jaunus špinatus galima valgyti šviežius, trumpai apkepti ar apvirti ir dėti į troškinius, sriubas bei omletus. Šparagus – tiek žalius, tiek baltus – verta trumpai apvirti ar apkepti ir patiekti kaip garnyrą arba naudoti žalius salotose.

Naudokite daugiau šviežių prieskonių

Kol dar parduotuvių lentynose nesirodo šviežios ir skonio kupinos vasaros daržovės, Martynas Praškevičius rekomenduoja naudoti kuo daugiau šviežių prieskonių per žiemą išlikusioms šakninėms daržovėms skaninti ir kituose patiekaluose. Pavyzdžiui, į virtų šakninių daržovių ar bet kurias kitas salotas verta įmaišyti smulkinto šviežio jelapeno ar čili pipiro, patiekalus skaninti dideliu kiekiu aromatingų sėklų daigų bei šviežių petražolių, daržinio builio, krapų, pankolio lapelių, taip pat jaunų dilgėlių, kiaulpienių ar miškinio česnako.

„Švieži prieskoniai ir žolelės turi daug maistingųjų medžiagų, be to, suteikia daug gero ir gaivaus skonio. Tai juk pirmieji augalai, kurie pavasarį ima kaltis iš žemės, tad juos būtina įtraukti į šio sezono valgius kuo gausiau“, – pataria Martynas.

Nepatenkintiems parduotuvėse esančių daržovių skoniu virtuvės šefas rekomenduoja apsilankyti ūkininkų turgeliuose, kuriuose daržoves auginantys ūkininkai jau dabar prekiauja šviežiomis pavasarinėmis daržovėmis ir prieskoninėmis žolėmis, arba pasivaikščioti po pievas, miškus ir pasirankioti švarių (rinkti patartina kuo toliau nuo važiuojamųjų kelių) žalėsių, į kuriuos daugelis net nekreipia dėmesio arba net laiko piktžolėmis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis