Pagrindinės taisyklės, kaip tinkamai suderinti vyną ir maistą

Gėrimų žinovai pasakys, kad norint tinkamai ragauti vyną, yra svarbios trys taisyklės: tinkama gėrimo temperatūra, taurės forma, skirta tam vyno tipui, ir tinkamai parinktas maistas.

Paskutinė sąlyga vaidina ypač svarbią rolę. Nes tik tinkamai suderinti vynas ir patiekalai gali atskleisti geriausias abiejų savybes.

Apie tai, koks vynas prie kokių maisto produktų geriausiai dera, kalbamės su Laima Vasiliauskiene, jau ilgus metus savo kavinėje bei vyno rūsyje „Laimos pasagėlė“ rengiančia „Vorutos“ degustacijas.

Kaip žinoti, kokį vyną parinkti pietums, vakarienei? Su kokiais patiekalais vyną tiekiate jūs?

Pradėkime nuo aperityvo – desertinio obuolių vyno. Tiesa, prieš patiekiant jį siūloma atšaldyti iki 10-12 °C. Mes obuolių vyną tiekiame su mozarellos sūriu, pomidorais, apšlakstytais žolelių užpilu, ir balta namine duona. Ir žinote, nors visi Anykščių krašto vynai lygiaverčiai, svečiai dažniausiai išskiria pirmu ragautą obuolių vyną.

Fotolia nuotr.

Aronijų vynas – sausas vynas. Prie jo siūlome kiaulienos sprandinės kepsnį, kurį apie 12 val. marinuojame su tokiu pačiu aronijų vynu. Žmonėms labai patinka. Po valgio dažnai išgirstame: „Buvo labai skanus vynas arba labai skanus kepsnys, net nežinome, kas buvo skaniau.“ Akivaizdu – prie maisto parinkus tinkamą vyną visai kitaip atsiskleidžia tiek vyno, tiek maisto skonis.
Prie mėsos patieklaų tinka ir raudonųjų serbentų vynas, išsiskiriantis ryškiu aromatu bei sodriu skoniu.

Sodų uogų vynas, kuris gaminamas iš aronijų, juodųjų serbentų ir vyšnių, taip pat tinka kaip aperityvas arba patiekiamas prie mėsos, paukštienos patiekalų, puskiečių sūrių. Šis pusiau saldus vynas geriamas atšaldytas, tinka karštą vasaros dieną.

Fotolia nuotr.

Prie deserto siūlome vyšnių vyno. Degustacijos metu mes siūlome varškės kremo pyragą su trupučiu vyšnių uogienės. Pyragas nėra saldus, todėl jis puikiai dera su saldžiu vynu. Ir norėčiau patarti, kad renkant vakarienei saldų patiekalą bei vyną vertėtų įsitikinti, kad desertas nėra saldesnis už vyną.

Turime obuolių punšo, tai – vyno gėrimas. Jis tiekiamas su vaisiais, parenkamais pagal sezoną. Čia puikiai tinka braškės, melionas, obuoliai. Vaisius galima parinkti pagal savo skonį. Gėrimas yra lengvo skonio, pusiau saldus, labiau tinkantis vasarą. Punšą galima gurkšnoti gamtoje, kartais jis paruošiamas specialiame plačiame inde, iš kurio semiamas samčiu. Gėrimas tiekiamas atšaldytas, norint net galima įsiberti ledo – kuo vėsiau, tuo geriau.

Kokios būtų pagrindinės maisto ir vyno derinimo taistyklės, kad vienas neužgožtų kito skoninių savybių?

Labai svarbu atsižvelgti į vyno rūšį. Tarkime, sodresnis raudonas vynas dera prie žvėrienos, kiaulienos patiekalų, prie ilgai brandintų sūrių. O štai baltas vynas tiks prie švelnaus maisto, desertų, sūrių, užkandėlių. Arba kaip aperityvas.

Fotolia nuotr.

Tinkamai parinkti vyną yra be galo svarbu. Prie maisto nederantis gėrimas gali gerokai sugadinti pietus – neatskleis ne tik gėrimo skoninių savybių, tačiau ir maistą užgoš. Nepasirinkus derančio skonio vyno ar patiekus jį netinkamos temperatūros, jūsų vakarienė patirs fiasko. Pavyzdžiui, taip nutiks jei desertinį vyną patieksite su mėsos patiekalu. Vynas netiks, p patiekalas jums pasirodys prėskas. Tokiu būdu galite sugadinti net kruopščiausiai rengtus pietus ar vakarienę.

Kiek vyno siūlytumėte išgerti per pietus, kad žmogus ir vyno skonį pajustų, ir patiekalas atsiskleistų?

Rekomenduočiau vieną taurę. 150 ml yra optimaliausias vyno kiekis.

Gal teko pastebėti, su kokiu maistu vynas nedera visai?

Iš patirties galiu pasakyti, kad joks vynas nedera su kiaušinių patiekalais, su ledais.

Fotolia nuotr.

Užsakymo nr.: PT_71290870

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis