Naujas virtuvės šefo Liutauro Čepracko iššūkis

R‘amen. Nuo šiol taip susitikę sveikinsis ilgai Vilniuje lauktų japoniškų ramen makaronų gerbėjai.

Į sostinę ramenų gaminimo mašiną iš Japonijos atvežė virtuvės šefas Liutauras Čeprackas. Trečiadienio vakarą į naujai atidarytą barą „Ramenas ir pagaliukai“ ji sukvietė savo bičiulius.

Pagal seną japonų tradiciją, valgant ramen sriubą būtina šliurpti. Iš pradžių reikia paragauti 18 valandų virto sultinio, o paskui garsiai sutraukti makaronus ir visus priedus lėkštėje. Ramen makaronų pavadinimas kilo iš kiniško pavadinimo „lo mein“, o tai reiškia – virti makaronai. Lietuviams toks valgymo būdas gali pasirodyti nekultūringas, tačiau japonams jis – visiškai įprastas. Juk ramen sriuba paprastai valgoma karšta, o įtraukęs didelį kiekį oro kartu su makaronais svilinančio karščio gali išvengti.

„Kas sugalvojo, kad makaronus išrado italai?“ – sako L. Čeprackas ir primena, kad pirmieji makaronai pasirodė Kinijoje, iš ten atkeliavo į Japoniją, o tik vėliau – į Europą.

Du svarbiausi ramen sriubos ingredientai – ilgai verdamas mėsos sultinys ir specialūs kvietinių miltų makaronai. „Ramenas ir pagaliukai“ savo lankytojams patiekia kiaulienos ir vištienos sultinius. Kiaulienos sultinys verdamas 18 valandų, vištienos – 8 valandas. Vegetarams siūlomas sultinys iš daržovių, grybų ir sojos.

„Ramenas ir pagaliukai“ – taip Liutauras pavadino savo barą ir jau kuria ramen bendruomenę. Virtuvės šefas įsitikinęs, kad lietuviai tirštą japonišką sriubą turėtų pamėgti. „Esam sriubinė tauta“, - sako.

„Japonijoje ramen sriubos skanavome mažuose restoranėliuose, kur telpa vos 8 ar 10 šliurpikų, pas mus vietos bus daugiau, tačiau ši vieta skirta ne ilgam sėdėjimui. Atėjai, pavalgei ir užleidai kitam“, - sako Liutauras. Lankytojams jis žada ir kitų, greitai pagaminamų patiekalų – vištienos iešmelių, japoniškai paruoštos vištienos krūtinėlės, širdelių ir netgi uodegėlių. „Uodegėlės – skonio bomba, - sako kulinarijos guru, - mėgėjams suteiksime galimybę jų ragauti ne po vieną, namie nereiks kepti devynių vištų vienu metu“.

Neįpratusiems daug valgyti ramen porcijos gali pasirodyti per didelės. „Bet jei suvalgo japonai, suvalgys ir lietuviai“, - įsitikinęs Liutauras.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis