Renkatės putojantį vyną prie patiekalo? Atkreipkite dėmesį į cukrų

Visi putojantys vynai turi tam tikrą cukraus kiekį. Todėl jie skirstomi į saldų, pusiau sausą, sausą ir briutą.

Briutas, kurį lietuviškai galėtume pavadinti „sausiausiu šampanu“, cukraus turi 12 gramų litre arba kiek daugiau nei vieną arbatinį šaukštelį cukraus viename litre vyno. Cukraus kiekis svarbus, kai deriname putojantį vyną su maistu – sausas vynas labiau tinka prie riebių, kreminių patiekalų, o saldesnis, ypač „Muskatas“ – prie desertų.

Žinodamas šias pagrindines taisykles, kiekvienas gali išsirinkti vyną pagal situaciją ir atrasti naujų skonių derinių. O koks putojantis vynas prie kokio patiekalo tiks?

„Putojantis vynas tinka beveik prie visų patiekalų, svarbiausia – laikytis kelių paprastų derinimo taisyklių“, – sako „Alita“ putojančio vyno ekspertė Rasa Urmanavičienė. Ekspertė įvardija 5 klaidingas nuostatas, kurių atsisakę galėtume atrasti naujų netikėtų maisto ir putojančio vyno skonio derinių.

Putojantis vynas – tik prie lengvų patiekalų?

Daugelis vis dar įsitikinę, kad putojantis vynas turėtų būti patiekiamas tik prie užkandžių, salotų ir desertų. M. Lovkienė pastebi, jog tokia nuostata tik iš dalies teisinga. „Viena pagrindinių maisto ir vyno derinimo taisyklių – intensyvaus skonio patiekalai turėtų būti derinami su intensyvaus skonio vynais. Klaidingai manoma, kad putojantis vynas – išskirtinai lengvo skonio, juk viskas priklauso nuo vynuogių rūšies ir vyno gamybos būdo. Pavyzdžiui, putojantį vyną „Riesling“ ar „Cabernet Sauvignon“ galima derinti su daugeliu antrųjų patiekalų“, – pasakoja ekspertė.

Fotolia nuotr.

Putojantis vynas ir aštrus maistas – nevykęs derinys?

Jei jums pasiūlytų putojančio vyno prie aštraus troškinio, atsisakytumėte? Visai be reikalo. Anot ekspertės, putojantį vyną puikiausiai galima derinti su Azijos virtuvės patiekalais. Putojantis vynas taip pat pabrėžia šviežios žuvies skonį ir dera su japonų, kinų patiekalais, ypač suši. Ekspertė pataria rinktis sausą arba pusiau sausą vyną, o ieškantiems įdomesnių derinių – rausvą ar raudoną putojantį vyną.

Putojantis vynas – tik rūgštaus skonio mėgėjams?

Vienas iš populiariausių mitų, kuriais apipintas šis gėrimas – rūgštaus poskonio putojantis vynas yra skirtas nebent gurmanams, todėl daugelis jį išbraukia iš savo gėrimų meniu. „Iš tiesų, svarbiausia – suderinti skonius. Jei briuto išgersite prie rūgštesnio maisto, pavyzdžiui apelsinų ar mandarinų, burnoje gali likti rūgštelės poskonis. Bet jei briutą ar sausą putojantį vyną pasirinksite prie riebesnių, kreminių padažų, tarkime, vištienos su grietinėlės padažu – skoniai puikiai derės tarpusavyje“, – sako ekspertė.

Fotolia nuotr.

Aperityvui – saldus putojantis vynas

„Tai viena dažniausiai daromų maisto ir putojančio vyno derinimo klaidų. Teisinga putojantį vyną rinktis kaip aperityvą, tačiau tai taikoma briutui arba sausam vynui. Jei saldų putojantį vyną, geriau palaukti vakaro pabaigos ir patiekti jį prie deserto“, – pataria M.Lovkienė. Ne vienerius metus šio gėrimo vartojimo tendencijas Lietuvoje stebinti technologė pastebi, kad įvairiuose vakarėliuose dažnai sutinkamas saldus putojantis vynas nepelnytai priskiriamas „subtiliųjų“ kategorijai, kaip nepasižymintis itin išraiškingomis skonio savybėmis. „Iš tiesų – tai intensyvaus skonio gėrimas. Taigi vakarą pradėjus nuo saldaus skonio vyno, vėliau pateikti gėrimai ir maistas gali pasirodyti tarsi be skonio“, – perspėja Rasa Urmanavičienė.

Fotolia nuotr.

Prie deserto – sausas putojantis vynas

Priešinga klaida – prie desertų rinktis sausą putojantį vyną. „Daugelis žino, kad kulinarijoje dera priešingi skoniai, pavyzdžiui, saldus ir rūgštus, todėl prie desertų renkasi rūgštesnį sausą putojantį vyną. Itin dažnai pasitaikanti derinimo klaida – ledai ir taurė „Chardonnay“. Abu produktai pasižymi intensyviu savitu skoniu, todėl jie užgožia vienas kitą ir galiausiai nejuntame nei vieno, nei kito skonio. Kur kas paprastesnė ir laiko patikrinta išeitis – ledai ar gabalėlis torto su saldžiu putojančiu vynu“, – sako R. Urmanavičienė.

Svarbu nepamiršti, kad prieš vartojant rekomenduojam putojantį vyną atšaldyti iki 8 laipsnių.

Užsakymo nr.: PT_71520966

Parašyk Redakcijai

Čia pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų.

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis