Šorena pristato 6 kalėdinius gruziniškus patiekalus

Gruzijos kalėdinius patiekalus pristačiusi dainininkė Šorena Džaniašvili džiaugėsi galimybe lietuviams išsamiau pristatyti savo tėvynės tradicijas.

„Gimiau ir augau Tbilisyje, bet jau daug metų gyvenu čia, Vilniuje. Jaučiuosi tvirtai įleidusi šaknis, tačiau tėvynės tikrai pasiilgstu. Ypač artėjant šventėms. Todėl labai džiaugiuosi suteikta galimybe savotiškai apjungti dvi man artimas kultūras“, – sakė Šorena.

Šventiniais pietumis rūpinęsis restorano „La Storia“ šefas Arūnas Jonaitis teigė, kad gruziniška virtuvė gali tapti puikiu idėjų šaltiniu, pasufleruosiančiu kaip savo šventėms nesunkiai pridėti šiek tiek egzotikos.

Organizatorių nuotr.

„Dirbti su gruziniškais patiekalais buvo iš tiesų labai smagi patirtis. Jie išsiskiria tuo, kad daugelis yra pakankamai lengvai paruošiami, ir kiekvienas norintis sugebės nesunkiai išmokti šiuos receptus ir taip paįvairinti savo Kalėdinį stalą“, – įsitikinęs žinomas šefas.

Projekto „Borjomi Kalėdų stalai“ iniciatoriaus „IDS Borjomi Europe“ rinkodaros vadovė Tatjana Rudienė sako, Gruzija kaip pirmoji pristatoma šalis pasirinkta neatsitiktinai. Vanduo - vienas iš Gruzijos turtų.

Organizatorių nuotr.

Pateikalų receptai

1. Satsivi – šalta vištiena arba kalakutiena, paruošta graikiškų riešutų padaže ir pagardinta įvairiais prieskoniais.

Šorena Džaniašvili: „Satsivi – tai pagrindinis gruzinų šventinis patiekalas. Gruzinai jį tradiciškai gamina per Kalėdas ir Naujus metus. Iki šiol atsimenu, kaip vaikystėje ruošdavomės šventėms ir man tekdavo padėti gaminti padažą šiam patiekalui. Mano pagrindinė užduotis būdavo supjaustyti svogūną ir česnaką, susmulkinti prieskonines žoleles. Ant stalo pamatęs Satsivi iš karto gali suprasti, kad jau atėjo šventės!“

Ingredientai:

800 g vištienos arba kalakutienos,
1 raudonosios paprikos.

Padažui: 320 g graikinių riešutų,
2 šaukštų sviesto,
1 svogūno,
1 šaukštelio miltų,
2 skiltelių česnako,
2 šaukštų vyno acto,
ryšelio žalios kalendros,
prieskonių mišinio chmeli-suneli,
šafrano ant peilio galo,
1 stiklinės sultinio,
prieskonių,
druskos.

Gaminimas:

* Paruoštą vištą apvirkite. Tuomet apibarstykite ją druska, prieskoniais, aptepkite riebalais ir iškepkite orkaitėje, tuomet supjaustykite porcijomis.

* Paruoškite padažą. Smulkiai pjaustytą svogūną apkepkite svieste, po 10 min. įberkite miltų. Kruopščiai viską išmaišykite ir palaipsniui plona srovele supilkite sultinį, actą, įberkite druskos, sumeskite kapotus ir sugrūstus žalumynus, trintą česnaką ir chmeli-suneli.

* Šiame padaže vištieną dar patroškinkite 5-10 min. Sugrūskite riešutus su paprika ir masę praskieskite šafrano antpilu bei sultiniu. Viską sukrėskite į padažą su vištiena. Nuimkite Satsivi nuo ugnies, atvėsinkite. Į lėkštes sudėkite vištienos gabalėlius ir apliekite juos padažu, apibarstykite žalumynais. Satsivi patiekiamas kaip šaltas užkandis.

2. Lobiani – paplotėliai su pupelių įdaru.

Šorena Džaniašvili: „Lobiani – tai vienas iš mano mėgstamiausių gruziniškų patiekalų. Šie paplotėliai su pupelių įdaru gaminami per visas šventes. Prisipažinsiu, kai per šventes Gruzijoje gamindavome šį patiekalą, su nekantrumu laukdavau kol šis šiek tiek atvės ir galėsiu skanauti dar šiltus paplotėlius.“

Ingredientai:

450 g pupelių,
arbatinio šaukštelio kalendros sėklų,
juodųjų pipirų,
3 svogūnų,
2 kiaušinių,
4 stiklinių kvietinių miltų,
1 kiaušinio trynį,
2 arbatinių šaukštelių druskos,
0,6 stiklinės aliejaus,
10 valgomų šaukštų sviesto,
2 stiklinių grietinės
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių.

Gaminimas:

* Nakčiai palikite pupeles mirkti vandenyje.

* Ištirpinkite sviestą, suplakite kiaušinius, supilkite grietinę. Viską sumaišykite su miltais. Iškočiokite tešlą į 15x18 cm. stačiakampį, pabarstykite ketvirtadaliu šaukštelio kepimo miltelių. Perlenkite tešlą per pusę, tada dar per pusę ir vėl iškočiokite į 15 x 18 cm. Vėl pabarstykite ketvirtadaliu šaukštelio kepimo miltelių. Šį procesą pakartokite dar du kartus.

* Tuomet įdėkite tešlą į dubenį, uždenkite ir palikite kambario temperatūroje 6-8 valandoms. Kol tešla kyla, užpilkite pupeles švariu vandeniu ir virkite tol, kol jos suminkštės. Išvirus pupelėms, jas sutrinkite, sumaišykite su svogūnais, kalendromis, druska ir pipirais. Padalinkite pupelių mišinį į dvi dalis.

* Tešlai išaugus, ją taip pat padalinkite į dvi dalis. Vieną tešlos dalį iškočiokite ant skardos į 10 x 18 cm. stačiakampį. Pusę jo padenkite viena pupelių mišinio dalimi ir perlenkite tešlą pusiau. Iš likusios tešlos ir pupelių mišinio padarykite dar vieną paplotėlį. Patepkite jį kiaušinio tryniu ir kepkite 170 C. orkaitėje 40 – 45 min.

Organizatorių nuotr.

3. Gruziniškas chačapuri – pyragas

Šorena Džaniašvili: „Chačapuri man kelia šiltas emocijas, nes primena jaukius namus, mamos virtuvę ir iš jos sklindantį pyrago kvapą. Gruzijoje gaminant šį patiekalą naudojama daug skirtingų sūrių, kadangi mes, gruzinai, labai juos mėgstame, ir daugelį patiekalų gardiname įvairiomis jo rūšimis. Chačapuri Lietuvoje dar neteko gaminti, tačiau grįžus į Tbilisį nei viena diena nepraeina be šio skanėsto. Jeigu galėčiau, aš jį valgyčiau kasdien.“

Ingredientai:

2,5 puodelio miltų;
2,5 puodelio šilto vandens;
2 šaukšteliai mielių;
3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
1 kiaušinis;
3 saujos tarkuoto sūrio.

Gaminimas:

* Užmaišykite tešlą iš miltų, mielių, alyvuogių aliejaus ir šilto vandens. Palikite tešlą 3 valandoms, kad ši iškiltų.

* Pakilus tešlai, suformuokite iš jos paplotėlį ir viduryje užtepti kiaušinio ir tarkuoto sūrio mišinio. Tuomet suimkite kraštus į krepšelį ir vėl suspauskite į paplotėlį. Aptepkite viršų kiaušinio ir vandens mišiniu, apibarstykite tarkuotu sūriu bei žiupsneliu druskos.

* Chačapuri pašaukite į įkaitintą orkaitę ir apie 15 minučių kepkite 200 laipsnių temperatūroje.

Organizatorių nuotr.

4. Pchali – užkandėlė su špinatais ir riešutais

Šorena Džaniašvili: „Pchali užkandėlės taip pat puikuojasi mano mėgstamų patiekalų sąraše. Gruzijoje šis patiekalas paprastai ruošiamas šventiniu laikotarpiu, tačiau gyvendama Lietuvoje aš jį gaminu ir tiesiog savaitgaliais. Tiesą sakant, tai vienintelis gruziniškas patiekalas, kurį gaminu ir Lietuvoje. Gal dėl to, kad šią užkandėlę su špinatais ir riešutais nesunku pasigaminti, ir tai neatima daug laiko. Man itin patinka pabaigoje barstyti granatų sėklas ir stebėti, kaip gimsta tas gražus spalvų derinys!“

Ingredientai:

2 svogūnai;
1 puodelis graikiškų riešutų;
400 gr. šaldytų špinatų;
Žiupsnelis druskos;
1 arbatinio šaukštelio chmeli–suneli prieskonių mišinio;
kalendros ir petražolių žolelių;
3 skiltelių česnako;
juodųjų pipirų;

Gaminimas:

* Kambario temperatūroje atšaldykite špinatus. Nusunkite nuo jų vandenį. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną. Susmulkinkite petražoles ir kalendrą. Iki smulkios konsistencijos sutrinkite riešutus ir česnaką.

* Keptuvėje pakepinkite svogūną, kol šis įgaus auksinį atspalvį. Suberkite ir špinatus, petražoles bei kalendrą. Sumažinę ugnį kepkite apie 5 minutes. Tuomet supilkite riešutų ir česnako masę, chmeli–suneli prieskonius, pipirus, druską. Viską gerai išmaišykite ir kepkite 3-4 minutes uždengę keptuvę dangčiu.

* Nukelkite keptuvę nuo ugnies ir leiskite atvėsti. Rankomis suformuokite krepšelius ir į vidų suberkite granatų sėklų.

5. Baklažanų suktinukai

Šorena Džaniašvili: „Galiu drąsiai teigti, kad baklažanų suktinukai yra pats mėgstamiausias mano patiekalas! Kai tik grįžtu į Tbilisį, skubu skanauti šių suktinukų. Juos galėčiau valgyti kiekvieną dieną. Nei vienų Kalėdų neįsivaizduoju be jų. Gruzijos virtuvėje labai svarbią vietą užima būtent baklažanai ir graikiški riešutai. Yra daugybė patiekalų su baklažanais, tačiau šis – mano mėgstamiausias. Močiutė man netgi išdavė savo kulinarinę paslaptį, kaip gaminti suktinukus, kokį sūrį geriausia naudoti, kad jie būtų neapsakomo skonio!”

Ingredientai:

1 baklažanas;
2 šaukštai druskos;
100 ml aliejaus;
2 šaukštai tepamo ožkos sūrio arba majonezo;
2 skiltelės česnako;
pusė arbatinio šaukštelio čili pipirų;
60 g smulkintų graikiškų riešutų;
1 stiklinė kalendros arba petražolių;

Gaminimas:

* Supjaustykite baklažaną išilgai, plonais griežinėliais. Pasūdykite juos ir palikite rietuvėje, kol nuvarvės skystis (apie 30 min.). Jei sultys nesiskiria, užmerkite griežinėlius šaltame vandenyje ir suslėkite, kad šie nekiltų į paviršių.

* Kitame dubenyje sumaišykite ožkos sūrį arba majonezą su pipirais ir smulkintu česnaku.

* Nusausintus baklažano griežinėlius apkepkite įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių (po 1-2 min.). Išėmę griežinėlius iš keptuvės aliejaus perteklių pašalinkite popieriniu rankšluosčiu. Tuomet ant kiekvieno griežinėlio tolygiai tepkite užtepėlę, apibarstykite smulkintais riešutais ir žalumynais,. Pradėkite sukti nuo siauresnės dalies. Patiekti galite tiek šiltus, tiek šaltus.

6. Ajapsandali – vegetariškas troškinys

Šorena Džaniašvili: „Ajapsandali – tai vegetariškas troškinys. Šis spalvingas patiekalas man asocijuojasi su vaikyste. Jame yra daug spalvingų daržovių, kurie man, kaip vaikui, atrodė labai įdomiai. Būdavo labai įdomu tyrinėti troškinį ir žiūrėti į visus produktus, iš kurių susideda patiekalas. Dabar šį patiekalą valgau tik grįžusi į Gruziją, tačiau nei vienas apsilankymas namuose neapsieina be jo. Per Kalėdas Gruzijoje šis patiekalas gaminamas ir kaip garnyras prie mėsos patiekalų, ir kaip atskiras troškinys.“

Ingredientai:

1 kg baklažanų;
3 saldžiosios paprikos (skirtingų spalvų);
1 aštri žalioji paprika;
2 svogūnai;
600 g pomidorų;
40 g pomidorų tyrės;
400 g bulvių;
120 ml aliejaus;
Saujelė kalendros, petražolių, baziliko;
4 skiltelės česnako;
žiupsnelis druskos ir pipirų;

Gaminimas:

* Pirmiausia pasiruoškite visas daržoves ir prieskonines žoleles. Nulupkite ir juostelėmis supjaustykite baklažaną.

* Tuomet stambiais kubeliais supjaustykite bulves, o paprikas ir svogūną – juostelėmis. Susmulkinkite petražoles ir baziliką. Pakepinkite baklažaną, papriką ir svogūną. Kepkite bulves atskiroje keptuvėje. Joms iškepus sumaišykite su keptomis daržovėmis. Sudėkite pomidorus, supilkite pomidorų tyrę, prieskonines žoleles, susmulkintą česnaką, viską gerai išmaišykite ir dar šiek tiek patroškinkite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis