3 porcijoms:
500 g birios pusriebės varškės
žiupsnis druskos
šaukštelis kepimo miltelių
100 g miltų + šiek tiek kočiojimui
žiupsnis džiovinto peletrūno
šaukštas sviesto
nedidelis svogūnas
200 ml neriebios grietinėlės (10-13% rieb.)
druskos
šviežiai maltų pipirų
saujelė šviežių ar šaldytų krapų
Gaminame
* Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių. Kepimo skardą ištepame aliejum.
* Varškę šauktu išsukame su kiaušiniais ir druska. Beriame miltus, kepimo miltelius ir peletrūną. Minkome, kol nelieka sausų miltų, ir nebambame, kad tešla limpa - taip turi būt.
* Miltais gausiai nubarstome stalviršį ir imame pusę varškės masės. Apvoliojame miltuose, kad mažiau prie rankų liptų ir delnais išvoliojame iki poros centimetrų skersmens dešros (kaip verdamiems varškėčiams). Truputį suplojame viršų ir supjaustome poros centrimetrų pločio gabalėliais. Dėliojame ant skardos palikdami centimetro tarpelius - varškė kepdama pučiasi.
* Kepame 40-50 minučių, kol dailiai apskrunda.
* Padažui puode išlydom sviestą, suberiam smulkiai sukapotą svogūną ir kepame, kol šie suminkštėja. Pilame grietinėlę, beriame druskos, įmalame pipirų ir kaitiname, kol truputį sutirštėja. Įdedame susmulkintų krapų, išmaišome ir pilame ant dar karštų švilpikų (kuriuos, žinoma, jau perkėlėm iš skardos į patogaus dydžio dubenį). Gerai išmaišome, keletą minučių palaukiame, kol padažas susigers, ir pietaujame.
* Galima valgyt ir tiesiog su grietine, tik, įspėju, plutelė kietoka.