Minkšti ir drėgni plikyti sausainiai

Saldūs, minkšti, drėgni plikyti sausainiai.

Plikyti sausainiai man visuomet atrodė įveikiami tik pažengusiems ir patirties turintiems kepėjams. Plikytos tešlos ruošimas be galo gasdino. Tačiau kuo toliau, tuo labiau suprantu, kad tikrai nėra ko baimintis. Svarbu tiksliai sekti receptą ir viskas netgi paprasčiau nei paprasta. Vos keletas produktų, keliolika minučių ir turėsite plikytus sausainius lyg iš parduotuvės. Šie sausainiai - saldūs, drėgni, minkšti. Tikras vaikystės priminimas.

Atminkit, šie sausainiai saldūs, minkšti ir drėgni, todėl nelabai tinkami įdarams (aš taip manau). Jei norite įdarytų plikytų pyragaičių, labiau tiks kietesni, tuščiaviduriai pyragaičiai.

Patarimai, pastebėjimai. Kaitindami tešlą maišykite mediniu šaukštu. Aš pirmą kartą maišiau šluotele, nemaniau, kad tešla taip greit sušoks į vientisą masę, todėl apsivėlė aplink šluotelę. Teko vis tiek ieškoti medinio šaukšto.

Tešlą kaitinkite tol, kol atšoks nuo puodo šonų ir susidarys vientisa masė (sušoks į kamuoliuką). Kaitinau apie minutę ant nedidelės ugnies.

Prieš dedant kiaušinius reikia tešlą truputį atvėsinti, kad nesutrauktų kiaušinių. Vėsinau apie 5-10 minučių, tuomet mušiau po vieną kiaušinį ir gerai po kiekvieno išmaišiau.

Sausainius išspaudžiau su vienkartiniu konditeriniu maišeliu. Kad būtų paprasčiau, dėkite maišelį su antgaliu į aukštą stiklinę, tuomet šaukštu pridėkite tešlos. Paprasta ir nebus „terliojimosi“.

Kepant sausainius labai svarbu nedarinėti orkaitės ir stebėti kepimo laiką. Su kepimo laiku teko paeksperimentuoti, nes knygoje buvo nurodoma kepti labai aukštoje 220 laipsnių temperatūroje. Tačiau jau po 8 minučių sausainių krašteliai pradėjo degti. Kitą partiją kepdama, sumažinau temperatūrą ir kepiau 15-20 minučių. Geriausiai iškepė sausainiai kepti 20 minučių. Gavosi kaip pirktiniai plikyti sausainukai.

Iškeptus sausainius atvėsinkite. Pradžioje sausainiai iš išorės bus šiek tiek traškūs, viduje minkšti, drėgni, tuščiaviduriai. Pastovėję suminkštėja visiškai.

Man gavosi apie 60 sausainių.

Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 5/5. Tobuli, būtinai kartosiu. Jau kepiau porą kartų.

Ingredientai

350 ml pieno
70 g sviesto
120 g cukraus
165 g miltų
3 kiaušiniai (M dydžio)

Gaminimo eiga

* Pieną ir sviestą pakaitinkite ant nedidelės ugnies, kol pienas įkais, o sviestas ištirps.

* Dubenyje sumaišykite cukrų ir miltus.

* Berkite cukrų-miltų mišinį į karštą pieną ir toliau kaitinkite bei nuolat maišykite mediniu šaukštu, kol tešla atšoks nuo kraštų ir susiformuos į gabalą.

* Nukelkite nuo ugnies ir šiek tiek atvėsinkite (5-10 minučių).

* Po vieną muškite kiaušinius, gerai išmaišydami tešlą po kiekvieno iš jų.

* Dėkite tešlą į konditerinį maišelį, ant kepimo popieriaus išklotų skardų išspauskite sausainius.

* Kepkite įkaitintoje iki 200ºC orkaitėje (180ºC orkaitėje su ventiliatoriumi) apie 20 minučių, kol sausainiai pakils ir pagels.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis