Šventiškieji grybukai

Minkšti, skanūs, biskvitiniai grybukai.

Grybukai man visuomet buvo kažkas nepakartojamo, šventiško ir labai gardaus. Nors mano mama jų niekada nekepdavo, o ir aš pirmą kartą juos pabandžiau tik dabar... Taip, tai mano pirmieji baravykai! Kaip Jums?

Mano potyriai gana dviprasmiški. Viena vertus, štai, visai neblogai pavyko kaip pirmam kartui, bet... O Dievuliau, kiek darbelio...

Grybukų keptuvę pasiskolinau iš vyro kolegės, kuri juos kepa pagal užsakymus. Davė receptuką, patarimų, ėjau mėginti. Pirmus grybukus dariau iš meduolinės tešlos pagal rekomendaciją, viskas lyg ir nebogai pavyko. Receptas nebuvo labai tikslus (miltai matuojami šaukštais su kaupu), iš tešlos daromi maži rutuliukai ir kepami. Iškepiau, paragavom, gavosi kietoki, nevietisi grybukai. Nusprendžiau tuo pačiu išbandyti dar vieną nusižiūrėtą receptą ir sumaišiau šitų grybukų tešlą. Tešlą skystesnė, į keptuvę ją reikia dėti šaukštu. Nors nėra paprasta iš pirmo karto atitaikyti, kiek tešlos dėti, bet grybukai gavosi vientisi, minkšti, biskvitiniai. Kaip naujokei, man daug paprasčiau buvo dirbti su skystesne tešla, todėl ir dalinuosi šiuo receptu. Galbūt atsiras daugiau tokių kaip aš, dar nebandžiusių, bet iš pirmo karto norinčių gražių, skanių grybukų.

Dabar 'gražioji' dalis. Kepdama tikrai maniau, kad nebus nieko sudėtingo. Grybukų kepimas, kai atrandi sau tinkamą receptą, nieko baisaus, paprasta. Bet jų puošimas ir dažymas. Ojojoj... Prasikeikiau.

Nežinojau, kokio standumo turėtų būti baltyminė masė, juk pirmas kartas, todėl pradžioj plakiau iki blizgumo, bandžiau tepti kotukus ir žiūrėti. Masė nubėgo... Gerai, per skysta. Plakiau toliau, kol nuo šluotelės baltymai nebekrito. Pradžioj mirkiau, tada teptuku bandžiau gražiai padažyti kepurėlių apačias. Reikia kruopštumo, laiko, kantrybės... Neturėjau nė vieno dalyko. Chi chi. Pradėjau gailėtis, kad prasidėjau su tais grybais. Chi chi. Bet reikėjo užbaigti. Nesu tikra, ar koteliai gavosi, kokie turėtų būti, nes buvo blizgūs ir džiūvo gan ilgai (laikiau per naktį). Gal atsiras kas galės pakomentuoti ir duoti patarimų. Labai lauksiu.

Toliau kepurėlės... Na, pagalvojau čia bent paprasta ir greita bus. Deja deja, šokoladas ne taip greitai džiūvo, truputį pradžioje varvėjo, teko dar šiek tiek pažaisti.

Kepiau iš pusės normos, gavosi apie 30 grybukų. Iš pilnos normos turėtų gautis plius minus 70.

Patarimai. Buvo patariama baltymus plakti su šluotele ar mediniu šaukštu, nes ale plakant mikseriu gausis trapūs koteliai. Nežinau, kiek čia teisos tame, bet plakiau šluotele apie 10 minučių.

Į šokoladą pyliau šlakelį aliejaus, kad kepurėlės labiau blizgėtų ir būtų minkštesnės, šokoladas netrupėtų.

Man šiek tiek liko baltyminės masės, šaukštu sudėjau ant riebalais išteptos ir kepimo popieriumi išklotos skardos ir iškepiau morengų. Kepiau 120 laipsnių temperatūroje valandą, pravėriau orkaitės dureles ir palikau per naktį išdžiūti. Pirmą kartą gavosi puikūs morengai. Gal kiek rūgštoki nuo citrinos, bet susivalgė skaniai.

Sudėtingumas. Reikia pasistengti.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 3.5/5. Skanu, galbūt kartosiu. Skoniui duočiau visus 5, bet susumavus darbą, laiką, kruopštumą, turiu šiek tiek balų nuimti.

Ingredientai

Grybukams

200 g cukraus
3 kiaušiniai
200 g grietinės
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 šaukštelis sodos + šiek tiek acto nugesinimui
400 g miltų
150 g tirpinto sviesto

Kotelių dažymui

2 kiaušinio baltymai
200 g cukraus pudros
1 šaukštelis citrinos rūgštelės arba pagal skonį
Šiek tiek aguonų

Kepurėlių dažymui

100 g juodo ar pieniško šokolado
1 šaukštelis beskonio, bekvapio aliejaus

Gaminimo eiga

1. Cukrų išplakite su kiaušiniais.
2. Sudėkite grietinę, vanilę, nugesintą sodą. Viską išmaišykite.
3. Suberkite miltus, įmaišykite.
4. Sviestą ištirpinkite ir įmaišykite į tešlą.
5. Tešlą dėkite šaukštu į grybukų keptuvę ir kepkite, kol paruduos.

6. Koteliams dažyti, baltymus šluotele šiek tiek paplakite, kad pradėtų putoti. Palengva berkite cukraus pudrą ir toliau plakite, įberkite citrinos rūgšties ir plakite, kol baltymų masė bus standi ir nenubėgs nuo šluotelės.

7. Ant didelės kepimo skardos paskleiskite ryžių ar kitų panašių kruopų. Merkite grybukų kotelius į baltymų masę, kepurėlių apačią nudažykite teptuku. Grybukų apačią įmerkite į aguonas, pastatykite grybukus ant ryžių, kepurėlėmis žemyn ir palaukite, kol nudžius.
8. Šokoladą ištirpinkite garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje, įpilkite aliejaus ir išmaišykite.
9. Merkite grybukų kepurėles į šokoladą, vėl statykite į kepimo skardą su ryžiais, kad nudžiūtų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis