Kaip reaguoti į erotiškus vaiko prisilietimus?

Ką daryti, jei berniukas labai meiliai glaustosi prie mamos? Taip meiliai, kad tai panašu į erotiškus prisilietimus? Ar tai nieko bloga? Kur švelnumo ir seksualumo riba?

Iš mamos laiško:
„Gyvenu su vyru, kuris su pirmąja žmona įsivaikino berniuką, kai jam buvo ketveri. Dabar jam devyneri. Kai vyras skyrėsi su pirmąja žmona, buvo nuspręsta, kad įsūnis liks su juo ir manimi - naująja jo mama. Viskas būtų gerai, bet kai mano vyro nėra namuose, berniukas visokiais būdais stengiasi prie manęs kuo intymiau prisiglausti. Sužinojau, kad prie pirmosios vyro žmonos irgi glaustydavosi. Ką daryti?" Inesa

Konsultuoja psichologė Rūta Bačiulytė

Į šį skaitytojos laišką nėra tokio atsakymo, kad būtų galima pasakyti, kodėl ir kokiu tikslu berniukas glaustosi prie mamos. Reikia daugiau žinoti apie jį patį ir jo šeimą. Bet priežastys gali būti kelios. Apžvelkime jas. Gal ir jums pravers pažintis su vaikų erotiškumu.

Artumas ir erotika
Sunku pasakyti, kur yra erotikos, seksualumo ir noro būti arti, jausti kito žmogaus kūną riba. Ji labai sunkiai apibrėžiama. Bet reikia žinoti, kad vaikai be galo seksualūs ir tai suaugusiesiems sunku pripažinti.

Mažų vaikų - darželinukų ir pradinukų seksualumas gali pasireikšti įvairiai: glostymu, pačiupinėjimu, pabučiavimu. Kas yra lytinis aktas, tokio amžiaus vaikas dar nesuvokia. Tačiau 9 m. berniukas jau gali numanyti, kas tai yra, ką lovoje daro suaugę vyrai ir moterys. Jis galėjo matyti besimylinčius savo tėvus, nužiūrėti sceną per televizorių arba... būti tvirkinamas. Aišku, tai tik hipotezė. Nieko tvirtinti negalima, nepabendravus su vaiku.

Vaikai nesupranta, kas yra seksas, kol pamato ar apie tai išgirsta. Tačiau ir tada tik fantazuoja, kas tai galėtų būti iš tikrųjų.

Na, o tvirkinti vaikai jau gali ne tik įsivaizduoti, bet ir puikiai žinoti, kas yra orgazmas. Ir tuomet jau siekia būti sujaudinti tiesiogiai arba netiesiogiai.

Reikia švelnumo
Sunku atsakyti, kas konkrečiai berniuką skatina glaustytis prie mamos. Gali būti, kad jis trokšta švelnumo, artumo arba būti sujaudintas, nes tai teikia malonumo. Švelnumo reikia visiems: ne tik mažiems vaikams, bet ir paaugliams. Bet paauglys nebenori lipšnaus mamos švelnumo, jo dėmesys nukrypsta į bendraamžes. „Šaltesnius" santykius su mama dažnai išlaiko labiau dėl savo seksualumo baimės. Paaugliui atrodo, kad galbūt nesuvaldys, nesukontroliuos savo seksualumo. Tačiau jeigu berniuko santykiai su mama visą laiką buvo švelnūs ir jis pats šiltas žmogus, tai ir paauglystėje tai niekur nedingsta. Galbūt šiek tiek mažiau, šiek tiek kitokia forma, bet vaikas moka parodyti savo švelnumą mamai.

Sutrikęs vaikas
Berniukas, apie kurį rašo skaitytoja, buvo įvaikintas ketverių metų, taigi buvo jau mąstantis vaikas, o ne bejėgis kūdikis. Jau suprato, kad jį paliko, jis nereikalingas. Kai berniuką įvaikino, jo savivertė turėjo padidėti. Bet jį ir vėl paliko mama - pirmoji įmotė. Vaikas vėl pasijuto nereikalingas. Gali būti, kad dabar jis labai stengiasi įtikti antrajai mamai, kad tik ši nepaliktų. Vaikas mano, kad vienintelis būdas tai padaryti - būti itin švelniam mamai. Juk tokio amžiaus vaikams labiausiai jos ir reikia. Berniukas nežino, ką dar galėtų daryti, kad būtų reikalingas.

Gali būti, kad anksčiau nėra patyręs švelnumo. Ir štai šalia atsiranda moteris, todėl vaikas bando iš paskutinių švelnumą „pasiimti". Jis bijo, kad praėjus kuriam laiko dings ir šita mama.

Kūnas - įrankis
Kodėl vaikas mamai rodo švelnumo, kai tėtis nemato, taip pat labai sunku pasakyti. Gali būti, kad suvokia, jog peržengia ribas. O gali būti, kad anksčiau buvo tvirkintas. Yra duomenų, kad tvirkinti, prievartauti ar incestą patyrę vaikai labai seksualūs. Jie anksti pradeda lytinį gyvenimą. Tvirkinto vaiko viduje tarsi įvyksta skilimas. Jo „aš", mintys, jausmai tarsi atsiskiria nuo kūno. Vaikui jo kūnas tampa svetimas. Prostitutėmis dažnai tampa prievartautos, tvirkintos mergaitės, nes į savo kūną jos žiūri kaip į objektą, daiktą, kuriuo galima naudotis. Tvirkinti vaikai suaugę dažniausiai gyvena itin netvarkingą lytinį gyvenimą. Intymūs santykiai, įprastas erotiškumas turėtų būti tik dalis viso žmogaus gyvenimo. O prievartauti, tvirkinti vaikai savo seksualumą, erotiškumą supranta ne kaip sudedamąją, o kaip visiškai atskirą savo gyvenimo dalį. Tokį požiūrį labai sunku pakeisti, nebent žmogus, jau būdamas suaugęs, kreiptųsi pagalbos ir rimtai su savimi „dirbtų". Savaime šis kūno ir asmenybės skilimas „nesuauga" į vieną visumą.

Netvarkingą lytinį gyvenimą gyvenantis žmogus nebūtinai yra narkomanas ar girtuoklis (tokie stereotipai). Jis gali būti labai protingas, daug gyvenime pasiekęs. Tvirkintas vaikas gali gerai mokyti, augti nesijausdamas nevisavertis. Jis gali suvokti, kad kūniškumas labai vertingas, o jo seksualumas yra tai, ko kitiems iš jo reikia ir ką jis gali duoti. Taip vaikas gali pradėti manipuliuoti kitais žmonėmis.

Neįveiktas kompleksas
Be to, ne visi vaikai įveikia garsiojo Z.Froido aprašytą Edipo ir Elektros kompleksą, kuris paprastai yra patiriamas apie penktuosius gyvenimo metus.

Taip gali būti nutikę ir šiam įvaikintam berniukui. Jis gali glaustytis prie mamos ir nesuvokti, kodėl tai daro. Jis gali norėti tik šilumos, labai artimo ryšio su mama. Sūnūs dažnai pasako, kad ves mamą, o dukterys, kad ištekės už tėčio. Tai ne kas kita, o erotika. Ir kalbame mes ne apie platoniškus santykius. Kartais vaikas pasako: „Būtų gerai, kad tėtis kur nors išvyktų, likčiau vienas su mama." Žinoma, mažas vaikas nesupranta, kur erotika nuveda ir ką reiškia būti vyru. Bet jis nori atlikti tėčio funkcijas: apkabinti mamą, kartu tvarkyti bėdas.

Jeigu skaitytojos aprašytoje istorijoje yra neišspręsta kaip tik ši problema, pirmiausia reikėtų stiprinti tėčio padėtį šeimoje. Antraip vaikas, neįveikęs Edipo komplekso iki 9 m., jausis nugalėtojas.

Tėtis turėtų tapti autoritetas, įrodyti, kad yra stipri asmenybė, o vaikas turi vienareikšmiškai suvokti, kad tėtis ir mama yra pora. Anksčiau šito įsisąmoninti berniukas negalėjo, nes neturėjo įprastos šeimos (buvo viena mama, paskui atsirado kita). Todėl jis ir toliau konkuruoja su tėčiu.

Apie berniuko elgesį mama būtinai turėtų pasakyti vyrui, o šis daugiau laiko leisti su sūnumi.

KAIP ELGTIS?
Bausti neprotinga

Bausti vaiką, kuris pernelyg lipšniai glaustosi prie mamos, būtų nesąmonė.
Juk vaikas nieko bloga nedaro. Jis nemuša mamos, nespjaudo jai į veidą. Jis tik apsikabina, prigula šalia. Mamai vertėtų būti šiek tiek atsargesnei: nevaikščioti pusnuogei ir pan. Ne paslaptis, yra daug mamų, kurios nesidrovi šešiamečio ar vyresnio vaiko, jiems matant vaikšto apsinuoginusios ir pan. Mano, kad tai nieko tokio. Anaiptol. Toks elgesys erzina jo vaizduotę, žadina erotiškumą.

Galimybė pažinti ir džiaugtis
Tiesiai šviesiai vaiko nepaklausi, kodėl glaustosi prie mamos. Nereikia ir sakyti: „Taip elgtis negražu, negalima." Tačiau vertėtų pasiaiškinti, kas vyksta vaiko gyvenime, kaip jis elgiasi mokykloje su draugais ir pan.

Maži vaikai labai smalsūs, jiems viskas įdomu. Ikimokyklinukui ir pradinukui seksualumas, savo lyties pažinimas yra tik vienas daugybės jį dominančių dalykų. Jeigu vaikui suteiktos visos sąlygos domėtis aplinka, pažinti naujus dalykus, tenkinti savo smalsumą, domėjimasis seksualumu, erotiškumas užims tik kokią 20 jo gyvenimo dalį. Taip ir turi būti. Vaikams svarbu atrasti, pamatyti, judėti, todėl yra tokie judrūs.

Paaugliai daug nerangesni. Viena vertus, tai dėl neproporcingo kūno. Antra vertus, savo kūną jie jau yra „atradę". Maži vaikai dar džiaugiasi, kad gali šokinėti, judėti, lankstytis, šokti, muzikuoti ir t. t. Jeigu vaikas turi sąlygas save išbandyti įvairiomis aplinkybėmis, pažinti pasaulį, dėl seksualumo bėdų nekyla.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis