Skausmingos krūtys - kaip sau padėti?

Pastebėta, kad mažiausiai 50 procentų visų moterų periodiškai jaučia nemalonius pojūčius, skausmingumą krūtyse.

Populiariausi šių dienų straipsniai:
- Irina (59 m.): brandesnę moterį įvaizdžio pokyčiai neabejotinai atjaunina
- Dizainerė E. Čekanavičiūtė: moteriškumas - tai ne vulgarumas ir primityvus seksualumas
- Japoniška dieta: per 13 dienų - minus 7-8 kg
- Zodiakas ir seksas - ko tikėtis iš JO ir JOS
- Bandelės su kopūstais

Daugelis moterų nurodo šiuos pagrindinius pakitimus: krūtys būna gruoblėtesnės, patinusios, gali būti jaučiamas tempimas, skausmas krūtyse. Negimdžiusioms ir moterims, kurių mėnesinės nereguliarios, o ypač toms, kurių šeimoje yra buvę krūties vėžio atvejų, pakitimų krūtyse pasitaiko dažniau. Šie požymiai sustiprėja prieš menstruacijas, praeina menstruacijoms pasibaigus ir pasikartoja kas mėnesį. Daugeliui moterų šie simptomai visiškai išnyksta po klimakso.

Jei šie simptomai labai ryškūs ir varginantys, jų priežastis gali būti krūties audinio pakitimai, vadinami mastopatija. Šia liga paprastai serga jaunos moterys. Mastopatija dažniausiai pažeidžia abiejų krūtų viršutines išorines dalis. Čiuopiant krūtyse jaučiamas didesnis gruoblėtumas, skausmingumas, kuris atskirose vietose išlieka ir po mėnesinių. Neretai būna išskyrų iš spenelių, kurias moterys pastebi paspaudusios spenelį ar dėmes ant liemenėlės. Išskyros gali būti skaidrios, balkšvos, kartais žalsvos. Ši dėl hormoninių sutrikimų atsiradusi liga dažniausiai gydoma vaistais. Negydant po ilgesnio laiko gali išsivystyti krūties vėžys.

O kaip padėti sau pačioms?

* Nepiktnaudžiaukite kava, koka kola, stipria juoda arbata, nes kofeino perteklius stiprina nemalonius pojūčius krūtyje. Turėkite omeny, kad vynas bei kiti alkoholiniai gėrimais didina moteriškų lytinių hormonų estrogenų kiekį. Nepersūdykite maisto.

* Į salotas būtinai įdėkite žaliųjų petražolių, krapų ir saliero. Juose yra daug eterinių aliejų, kurie mažina krūtų įtampą priešmenstruaciniu laikotarpiu. Dažniau valgykite jūros gėrybes. Jodas, kurio juose yra gausu, labai naudingas pieno liaukoms.

* Dėvėkite patogius apatinius, išmeskite liemenėles, kurios spaudžia, trina krūtis, duria lankeliais. Stenkitės saugoti krūtis nuo traumų – ir sportuojant, ir keliaujant. Jei kadaise susitrenkėte krūtinę, toje vietoje gali atsiras mazgelių.

* Jei mastopatijos diagnozė jau patvirtinta, venkite pirties, saunos ir nesaikingo deginimosi. Fizioterapija jums taip pat nerekomenduojama. Jei terapeutas ar šeimos gydytojas jums skirs procedūras, įspėkite, kad jums nustatyta mastopatija.

* Atsikratykite antsvorio. Mastopatija ir apkūnumas yra tiesiogiai susiję. Riebalinis audinys gamina ir kaupia estrogenus, tiksliau, agresyviausią šio hormono formą. Jei yra genetinis polinkis į krūties ligas, tuomet kilogramų perteklius dar labiau padidins problemų.

* Reguliarūs užsiėmimai fitnesu – ir pageidautina nuo paauglystės – sumažina pieno liaukų ligų išsivystymo riziką.

* Stenkitės nesinervinti ir laiku išsitirkite. Mastopatija anksčiau ne be reikalo buvo vadinama isteriniu augliu.

* Jei jums pasirodė, kad krūtyje atsirado sutankėjimas, keliaukite pas medikus ir išsklaidykite abejones. Nepamirškite kasmet po kartą apsilankyti pas mamologą.

* Kreipkitės į medikus dėl mamogramos ir ultragarsinio tyrimo. Mamografo apšvitinimo dozė yra mažesnė nei gaunama po 2 valandų deginimosi paplūdimyje. Abu tyrimai atliekami nuo 5 iki 10 ciklo dienos (skaičiuoti pradedama nuo pirmos mėnesinių dienos). Pieno liaukų tankumas tomis dienomis būna minimalus, krūtys ne tokios jautrios, o gaunamas rezultatas būna tiksliausias. Diagnozei patvirtinti gydytojai gali skirti punkciją, biopsiją, spenelių išskyrų analizę. Jei giminės iš motinos pusės yra sirgę rimtomis pieno liaukų ligomis, gydytojas gali pasiūlyti genetinį tyrimą.

* Teisingai pasirinkite kontraceptikus. Apie hormoninių kontraceptikų saugumą galima kalbėti tik tuo atveju, jei preparatai parinkti individualiai. Tablečių vartojimas neturi sukelti pykinimo ir kraujavimo.

* Saugotis reikia ir tuomet, kai po klimakso skiriama pakaitinė hormonų terapija. Tyrimais nustatyta, kad netinkantys vaistai, vartojant juos ilgą laiką, iš tikrųjų tik padidina krūtinės ligų riziką.

sveikas.lt

Sužinokite portalo naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą "Moteris"! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo "Moteris" prenumeratą.


Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis