Ko jumyse daugiau – žemės, vandens ar ugnies? TESTAS

Kamuoja mieguistumas, apatija, liūdesys ir taip norisi ko nors riebaus ar saldaus? Neskubėkite kaltinti savęs tinginyste ar valios stoka. Gali būti, kad jūsų organizme tiesiog padaugėjo kaphos – žemės ir vandens energijos. 

Alternatyviomis, senas tradicijas turinčiomis medicinos sistemomis pastaruoju metu domimasi vis labiau. Nenuostabu, kad VšĮ „Ajurdvedos akademija“ salėje vos tilpo visi norintieji pasiklausyti praktikuojančio klasikinės ajurvedos gydytojo Maksimo Volodino paskaitos. Ajurveda (sanskrito k. „āyus“ reiškia ilgą gyvenimą, o „veda“ – žinias) – tradicinė Indijos medicina.

Išlaikyti įgimtą pusiausvyrą


Pagal ajurvedą, visas fizines ir psichologines žmogaus funkcijas reguliuoja došos – bazinės gyvybinės jėgos. Jos yra trys: vata, pita ir kapha. Kiekvieną žmogų veikia visos trys došos, skiriasi tik šių proporcijos. Dažniausiai vyrauja viena arba dvi, rečiausiai – vienodai stipriai visos trys. Atsižvelgiant į tai, kuri doša vyrauja, nustatomas prakriti – prigimtinis žmogaus konstitucijos tipas. „Tai tarsi mūsų genetinis kodas, – sako M. Volodinas. – Tik šį lemia ne vien tai, ką paveldėjome iš abiejų tėvų, bet ir mūsų ankstesnis gyvenimas (reinkarnacija).“ Prakriti sąlygoja polinkį į tam tikras ligas, bet kartu sufleruoja, kokie gyvenimo būdo ir mitybos pokyčiai gali padėti išlaikyti sveikatą, tad labai svarbu žinoti, koks jūsų konstitucijos tipas. Mūsų tikslas – kiek įmanoma saugoti savo prakriti, kitaip tariant – nenutolti nuo savo prigimties.


Gyvenimo būdas, mityba, psichologinės būsenos ar netgi klimato pokyčiai gali išbalansuoti prakriti. Tai sukelia diskomforto jausmą ir intuityvų pojūtį, kad kažkas negerai. Tarkim, jei visą gyvenimą miegodavote kietai ir ilgai, o pastaruoju metu dažnai atsibundate, kamuoja nemiga, vadinasi, turite įgimtą kaphos energijos persvarą, o dabar viršų ima vata. Visada buvot lieknas, bet nūnai priaugote svorio? Vadinasi, padaugėjo kaphos. Įprastai stiprūs ir tvirti nagai ėmė lūžinėti – suaktyvėjo vata.


Be abejo, tam tikri nuokrypiai yra natūralūs, vyksta, pavyzdžiui, mums augant ir senstant, kinta keičiantis metų laikams. Anot M. Volodino, žiemą visų žmonių kūne padaugėja kapha energijos (gleivių), o pavasarį suaktyvėja pita – ugnies energija; ši tas gleives ima tirpdyti, todėl pradedame sloguoti, kosėti ir kitaip šalinti jų sankaupas. Kai kūnas vasarą prikaupia per daug pitos, prasideda įvairūs uždegimai, alergija, infekcijos, odos problemos.


Bėda yra ta, kad žmonės neretai viską daro taip, kaip diktuoja jų dominuojanti doša, todėl ši dar labiau sustiprėja, o tai jau nesveika. Mūsų tikslas – nesileisti gundomiems ir daryti ne tai, ko norisi, o tai, ko reikia. Kitaip tariant, teiginys, kad organizmas pats pasako, ko jam šiuo metu reikia, nėra visiškai teisingas. Kai mūsų došų santykis yra prigimtinės proporcijos, tai vadinama došų balansu, mes esame sveiki ir galime maitintis pagal organizmo poreikį. Tik taip būna nedažnai.


Ne tik kūno ar charakterio pokyčiai, bet ir fiziniai negalavimai rodo, kad viena ar kita doša sustiprėjo. Pita siejama su uždegimais, alergija, skrandžio rūgštingumu, širdies, kraujagyslių sistemos ligomis; kapha – su peršalimo ligomis, kosuliu, sloga, mieguistumu, apatija, sunkia galva, žemu spaudimu; vata – su silpnu imunitetu, nuovargiu, pilvo pūtimu, užkietėjusiais viduriais, nervingumu, priklausomybėmis.


Ir prisiminkite – tai, kokią vikriti (užgyventą došų pusiausvyrą) susikursite šiame gyvenime, turės nemažai įtakos jūsų išvaizdai, charakteriui ir polinkiams kitoje reinkarnacijoje.

TESTAS

Kas jūs: vata, pita ar kapha?
Konstitucijos tipų yra septyni. Trys iš jų, atsižvelgiant į vyraujančią došą, – vatos, pitos ir kaphos tipai. Tiksliai nustatyti individualų tipą gali tik patyręs ajurvedos specialistas, o apytiksliai tai padaryti galime ir patys – naudodamiesi „Ajurvedos akademijos“ siūlomu testu. Skaitydami jį pasižymėkite, kiek ir kokių atsakymų surinksite a, b ir c.


1. Koks jūsų kūno sudėjimas?
a) Plonas, kaulėtas, aukštas arba žemas.
b) Vidutinis, proporcingas.
c) Stambus, didelis.


2. Koks jūsų svoris?
a) Nepakankamas.
b) Vidutiniškas.
c) Turite antsvorio.

3. Jūsų oda:
a) sausa, šiurkšti, vėsi, pilkšva;
b) minkšta, riebi, šilta, rausva;
c) stora, drėgna, šalta, išblyškusi.


4. Jūsų plaukai:
a) tamsūs, sausi, garbanoti;
b) minkšti, riebūs, su raudonu atspalviu;
c) stori, riebūs, banguoti.

5. Jūsų dantys:
a) atsikišę, dideli, nelygūs;
b) maži, gelsvi;
c) stiprūs, dideli, balti.

6. Jūsų nagai:
a) nelygūs, sausi, lūžinėjantys, nukramtyti;
b) aštrūs, rausvi, lygūs;
c) minkšti, dideli, balti.

7. Jūsų akys:

a) mažos, pilkos, sausos, nervingos;
b) išraiškingos, skvarbios;
c) didelės, storomis blakstienomis.

8. Jūsų apetitas:

a) nepastovus, nedidelis;
b) valgote dažnai, reguliariai;
c) valgote retai, bet dažnai persivalgote.

9. Koks maistas jums patinka?
a) Paprastas, negausus, užkandžiai.
b) Šiltas, aštrus, rūgštus.
c) Gurmaniškas, saldus, riebus.

10. Jūsų troškulys:
a) nepastovus;
b) besaikis;
c) minimalus.

11. Kaip tuštinatės?
a) Sausai, kietai, viduriai užkietėję.
b) Minkštai, riebiai, viduriai laisvoki.
c) Sunkiai, lėtai, daug.

12. Šlapinatės:
a) dažnai, bet negausiai;
b) gausiai, šlapimas geltonas;
c) retai, vidutiniškai.

13. Prakaituojate:

a) minimaliai;
b) gausiai, kvapas aštrus;
c) gausiai, kvapo nėra.

14. Jūsų pulsas:
a) silpnas, trūkčiojantis, dažnas;
b) vidutinis, tvirtas;
c) lėtas, lygus.

15. Jūsų miegas:
a) paviršutiniškas, neramus;
b) kietas, ramus;
c) gilus, besaikis.

16. Jūsų kalba:
a) greita, balsas aukštas;
b) aštri, kandi, garsi;
c) lėta, rami.

17. Koks jūsų lytinis potraukis?

a) Nepastovus, esate linkę į seksualines fantazijas.
b) Besaikis, esate aistringas.
c) Pastovus, esate ištikimas.

18. Jūsų imunitetas:

a) nepastovus, silpnas;
b) vidutiniškas;
c) labai geras.

19. Jūsų veikla:

a) greita, nerami, judri;
b) vidutiniška, tikslinga;
c) minimali, lėta.

20. Jūsų ištvermė:

a) minimali;
b) vidutiniška;
c) puiki.

21. Kaip apibūdintumėte savo protą?
a) Neramus, smalsus.
b) Sumanus, gudrus.
c) Ramus, lėtas.

22. Kokia jūsų atmintis?

a) Labiau trumpalaikė.
b) Gera.
c) Labiau ilgalaikė.

23. Koks jūsų požiūris į tvarką?

a) Nemėgstate taisyklių.
b) Patinka planuoti.
c) Esate linkę prisitaikyti.

24. Tikėdamas esate:

a) nepastovus,
b) fanatiškas,
c) pastovus.

25. Jūsų nuomonės, nuotaikos:
a) nepastovios, svyruojančios;
b) įkvepiančios kitus;
c) keičiasi lėtai.

26. Kaip vertinate pinigus?
a) Esate išlaidus.
b) Nesišvaistote, bet perkate brangius daiktus.
c) Esate taupus.

27. Jums patinka:
a) kelionės, menas, filosofija;
b) sportas, politika, prabanga;
c) ramybė, poilsis.

28. Esate:
a) originalus, išradingas;
b) tikslus, linkęs į mokslus;
c) verslus.

29. Labiausiai nemėgstate:
a) šalčio, vėjo, sausros;
b) karščio, saulės;
c) šalčio, drėgmės.

30. Esate:

a) nervingas, nepatikimas, neryžtingas;
b) ryžtingas, motyvuotas;
c) konservatyvus, ramus.

Suskaičiuokite atsakymus. Jei daugiausiai surinkote A tipo atsakymų, vyraujanti jūsų doša yra vata, jei B, – pita, jei C, – kapha. Taip pat svarbi ir ta doša, kuri užėmė antrąją vietą.

Vata
Pamėginkite įsivaizduoti vėjo blaškomą ugnį – ji čia įsidega kaitriau, čia visai priblėsta, čia šoka į vieną pusę, čia į kitą. Būtent toks nerimastingas, kintantis, nenuspėjamas yra vatos tipo žmogus. Jo kūnas paprastai būna neproporcingas: labai ilgos kojos, trumpas liemuo, pernelyg ilgas ar per trumpas kaklas, pernelyg platūs ar per siauri pečiai, dantys neretai kreivoki, skirtingo dydžio, išsiklaipę į visas puses, tarsi išvartyti vėjo gūsio, linkę gesti, raumenys nėra išvystyti, fizinės jėgos mažai.

Vatos tipo žmonėms dažnai šąla rankos ir kojos. Imunitetas silpnas, apetitas permainingas, priklauso nuo nuotaikos: kartais jie prisivalgo be saiko, o kartais apskritai pamiršta, kad visą dieną nieko burnoje neturėjo.


Šio tipo žmonės – kūrėjai, visada kupini idėjų, tačiau nepajėgia nuosekliai jų įgyvendinti. Aktyvūs, iniciatyvūs, eruditai. Dažnai keičia savo nuomonę, mėgsta fantazuoti. Taip pat yra linkę į savigriovą – alkoholizmą ar kitas priklausomybes, yra nervingi, neramūs, nepastovūs, nepatikimi, kamuojami įvairių fobijų. Miega mažai, vis pabunda, juos lanko itin dinamiški sapnai. Vatos žmogaus seksualumas, kaip ir valgymo įpročiai, priklauso nuo nuotaikos.


Kad subalansuotų šios energijos perteklių, vatos tipo žmonės turi laikytis griežtesnio režimo. Vadovaujantis nuotaikomis, galima visiškai išsekti, todėl labai svarbu išmokti valgyti tuo pačiu metu ir gana daug miegoti.


Tinka šilti, ramūs atspalviai (tarkime, persikų) ir karšti, bet lengvi kvapai – gvazdikėlių, cinamono, kedrų, mandarinų, eukaliptų.


Pita
Šio tipo žmonės – lyg tolygiai deganti ugnis. Proporcingo kūno sudėjimo, neretai – raudonplaukiai, jų nosis ir oda linkusi raudonuoti, dantenos – kraujuoti. Tokių žmonių kūno temperatūra gali būti kiek didesnė nei įprasta. Jiems vis karšta: atėję į patalpą, pirmiausia – net neatsiklausę kitų – puola daryti lango. Pitos tipo žmonės nesiskundžia apetitu, mėgsta valgyti reguliariai, dažnai – kas 3 valandas, būtent taip ir reikėtų maitintis, jų medžiagų apykaita gera. Nuolat sapnuoja trilerius – kovas, karą, kraują, nuotykius, gaudynes. Išsiskiria seksualumu, mylėtis nori nuolat, jų libido retai kada sutrikdo kokie nors gyvenimo nesklandumai ar nuotaikų svyravimai. Tai tipiški lyderiai, kariai, sportininkai. Jie drąsūs, teisingi, sąžiningi, pasižymi gera atmintimi, bet gali būti ir agresyvūs, pikti, žiaurūs, linkę dominuoti.


Šio tipo žmonėms tinka vėsus maistas, šviesūs, šalti pasteliniai spalvų tonai, kartūs ir lengvi levandų, alyvų, jazminų kvapai.


Kapha

Vyraujanti energija – žemė, vanduo. „Norėdami įsivaizduoti kaphos tipo žmogų, prisiminkite Budą“, – siūlo ajurvedos specialistas M. Volodinas. Reikėtų gerai pasistengti, kad priverstumėte šio tipo žmogų prarasti pusiausvyrą. Jų apatinė kūno dalis neretai yra masyvesnė nei viršutinė: pečiai (nesvarbu, vyrų ar moterų) siauresni už klubus. Lūpos putlios, skruostuose neretai – dailios duobutės.

Šių žmonių medžiagų apykaita lėta, jie valgo kas 5 ar 6 valandas, bet daug, pasižymi gurmaniškais polinkiais, mėgaujasi maistu. Labai svarbu nenukrypti nuo tokio mitybos režimo ir nepradėti užkandžiauti tarp valgių, nes anksčiau suvalgytas maistas dar nebūna suvirškintas ir galima greit priaugti svorio. Miegoti šio tipo žmonės mėgsta ilgai, tačiau su šiuo įpročiu derėtų pakovoti, nes iš tikrųjų jiems užtenka vos kelių valandų miego. Sapnai lanko retai, o jei ką ir susapnuoja, dažniausiai pamiršta. Kaphos atstovų seksualinis potraukis saikingas, kartais apskritai dingsta.


Šio tipo žmonės ramūs, geri, pastovūs, nelinkę vadovauti, gana moteriški ir labiausiai iš visų socialiai priklausomi. Gali būti godūs, tingūs, pavydūs. Gali ilgai nešiotis akmenį užantyje.


Jiems tinka sunkūs, karšti kvapai, kurie sušildytų ir išjudintų užsistovėjusią energiją, ryškios, šiltos spalvos, blizgesys.

Reguliuoti došų pusiausvyrą galime maistu (taip pat kvapais, spalvomis, miego režimu ir pan.). Ajurdvedoje išskiriami 6 maisto skoniai: saldus, sūrus, rūgštus, aštrus, kartus ir gaižus. Beje, vadovautis reikėtų labiau ne skonio receptoriais, o poveikiu.

Saldu
Saldaus skonio maistas tinka, kai reikia sustiprinti kaphą: jis ramina, vėsina. Štai kodėl susinervinę, suirzę, kitaip tariant, kai įsisiautėja vatos ir pitos energijos, taip norime ko nors saldaus. Tik atsargiai: pernelyg piktnaudžiaudami saldumu rizikuojame tapti ne tik tokie ramūs kaip Buda, bet ir tokie masyvūs... Ir tai ne vienintelė blogybė – saldus maistas skatina gamintis gleives, o šios – puiki terpė įvairiems parazitams ir mikroorganizmams daugintis, tad gali išberti, atsirasti pūlinių, pleiskanų, grybelinių ligų.


Saldūs vaisiai, duona, ryžiai, kviečiai, sviestas, pienas, melionai, bulvės. Prieskoniai: bazilikai, saldymedžių šaknys, gvazdikėliai, pankoliai. Reikėtų vengti valgio, paskaninto rafinuotu cukrumi.

Sūru
Sūraus skonio maistas tonizuoja, kelia spaudimą, sulaiko vandenį. Kai jo per daug, žmogus ima tinti, atsiranda podagra, artritas, spermatozoidai tampa nejudrūs. Žodžiu, visiška kapha... M. Volodinas teigia, kad geriausias sūraus maisto šaltinis – druska, tačiau griežtai pataria vartoti Himalajų druską, nes mūsų pamėgtoji jūros, anot jo, tinkama tik išorinėms procedūroms. Druska – tarsi kurjeris, padedantis veikliosioms medžiagoms patekti į audinius (prisiminkite tai, kai darysite veido kaukes). Sūdyti maistą jis siūlo ne baigiant gaminti, o iš karto, kad druska tolygiai pasklistų.

Rūgštu
Rūgštaus skonio maistas veikia kaip stimuliatorius: iš organizmo šalina skysčius, tad mažina tinimą, muša temperatūrą. Tik atsargiai – jei perdozuosite, temperatūra staiga šoktels. Gerina apetitą, bet sukelia skrandžio opą, uždegimus, kraujavimą. Pernelyg rūgšti terpė žudo spermatozoidus, kenkia gemalui.


Jogurtas, actas, sūris, citrinos ir kiti citrusiniai vaisiai, kinrožės. Prieskoniai: kmynai, kalendros.


Aštru
Aštraus skonio maistas stiprina vatą ir pitą, o kaphą silpnina. Tipiškas šio skonio atstovas – alkoholis, taip pat visi aštrūs prieskoniai, kuriuose yra eterinių aliejų (gvazdikėliai, pipirai, mėtos, krienai). Jis dirgina, įjautrina, kelia spaudimą ir apetitą, tirpdo riebalus, gleives, padeda atsikosėti, valo kraują, limfą. Beje, iš visų skonių dėl jo kyla daugiausia problemų: perdozavus galima mirtinai išsekti, jis kenkia kepenims, lytinei funkcijai, hormonų sistemai.


Ridikėliai, ridikai, svogūnai. Prieskoniai: aitriosios paprikos, imbierai, česnakai, juodieji pipirai, garstyčios.


Kartu
Kartaus skonio maistas stiprina kaphą, o pitą iš pradžių silpnina, paskui ima stiprinti. Tai pats lengviausias skonis iš visų. Jis praplečia visus latakus, kraujagysles, todėl puikiai malšina spazmus ir skausmą (ne veltui visi analgetikai yra kartūs), skatina išsiskirti tulžį, aktyviau tekėti kraują, bet atsargiai – atsivėrus latakams, padidėja tiek toksinų, tiek kitų veikliųjų medžiagų absorbcija. Ne veltui žmogui draudžiama valgyti karčiuosius greipfrutus, kai jis geria antibiotikus ir kitus vaistus. Greipfrutų dieta padeda sulieknėti. Kartus maistas taip pat mažina auglius, pūlinius, šaldo, ramina, valo kraują. Perdozavus pajuntamas išsekimas ir silpnumas, gal net haliucinacijos. Ryškiausias šio skonio atstovas yra opiumas, taigi galite įsivaizduoti ir neigiamą kartaus maisto poveikį.


Kiaulpienių šaknys, rabarbarai, melionai, špinatai, mangoldai. Prieskoniai: ciberžolės, ožragės.

Gaižu
Gaižaus skonio (jis dar vadinamas sutraukiančiu burną) maistas stiprina vatą, silpnina pitą, o kaphą iš pradžių silpnina, paskui stiprina. Jo daug turi neprinokę vaisiai, citrusinių vaisių odelės, ąžuolų žievė, žali lapai, ankštiniai augalai. Šio skonio mūsų organizmui reikia mažiausiai. Jis sulaiko prakaitavimą, kraujoplūdį, šaldo, tačiau ir sausina, dusina, dėl pertekliaus gali net sustoti kvėpavimas, širdies ritmas. Suderintas su aštraus ir kartaus skonio produktais veikia kaip šveitiklis, todėl idealiai tinka organizmui (ir odai) valyti.


Spanguolės, granatai, pupelės, nesunokę bananai. Prieskoniai: muskatai, petražolės, krokai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis