Matė arbata vis labiau populiarėja dėl savo įmantraus skonio bei atliktų tyrimų, kurie įrodė, jog tai gali būti puiki alternatyva kavai. Matė yra nuostabiai subalansuotas gėrimas, kuris jaunina ir atgaivina.
Matė taip pat yra labai universali arbata, o tai reiškia, kad ją galima virti įvairiais būdais, įskaitant kavos virimo aparatą, kurį jau turite namuose. Nors tai puiki žinia žmonėms, norintiems mėgautis matė gėrimu be didelio vargo, yra ir šimtmečių senumo savo sakralumu įtraukiančių virimo būdų.
Kad arbatos gėrimas būtų įtraukiantis, parodysime, kaip tradiciniu Pietų Amerikos būdu virti matė arbatą. Viskas, ko Jums reikia, yra iš moliūgo padarytas indas arba kalabasa, metalinis šiaudelis ir arbatos rutulys.
Skaitykite toliau, kad sužinotumėte, kuo matė arbata tokia ypatinga ir kaip kiekvieną kartą išsivirti tobulą puodelį šio gėrimo.
Tradicinis Pietų Amerikos gamybos metodas
Matė arbatą galima virti Pietų Amerikos būdu arba naudojant įrankius, kuriuos dauguma vakariečių naudoja ruošdami kavą. Tradicinis šios arbatos ruošimo ir vartojimo būdas yra indas iš moliūgo arba kalabasa. Nesijaudinkite, jei po ranka neturite nė vieno iš šių arbatos įrankių. Tiesiog užplikykite matė naudodami nerūdijančio plieno prancūzišką presą, kavos puodą, arbatinuką arba espreso aparatą.
Tradiciškai matė gurkšnojama ne nuo puodelio krašto, o iš metalinio šiaudelio. Šių šiaudelių apatiniame gale yra filtras, kuris geriant išfiltruoja miltelinius lapus.
Nesvarbu, ar pasirinksite šią arbatą ruošti tradiciniais metodais, ar vakarietiškais, vadovaukitės toliau pateiktomis gairėmis.
Kaip virti matė arbatą?
● Prieš naudodami indą iš moliūgo pirmą kartą jį reikia sušildyti karštu vandeniu, tuomet turite jį išdžiovinti, kad gaminant arbatą būtų užtikrintas geriausias skonio rezultatas. Indą reikia nuplikyti tik vieną kartą, tačiau svarbu leisti jam visiškai išdžiūti tarp kiekvieno naudojimo, kad išvengtumėte pelėsio. Be to, šio indo valymui nenaudokite muilo, nes akytas paviršius gali sugerti likučius ir pakeisti skonį.
● Šį gėrimą galima užplikyti naudojant matė arbatos maišelius arba palaidų lapų pakuotę kartu su arbatos kamuoliuku arba sieteliu. Jei naudojate birią arbatą, trečdalį indo užpilkite matė lapais. Paprastai kiekvienam įprasto dydžio puodeliui vandens turėtumėte naudoti 1 arbatinį šaukštelį palaidų lapų.
●Gamindami matė arbatą nenaudokite itin karšto vandens, kad nesuskiltų indas. Naudojant aukštesnės temperatūros vandenį arbatos skonis gali būti kartus. Leiskite arbatai pritraukti 3–5 minutes. Matė paprastai vartojama karšta, bet jei pageidaujate, matė arbatą galite gerti ir šaltą, kad atsigaivintumėte. Tiesiog įpilkite karšto vandens, tada leiskite arbatai nusistovėti ir atvėsti iki kambario temperatūros, prieš dėdami į šaldytuvą arba iškart patiekdami su ledo kubeliais.
● Nors tradiciškai šis gėrimas yra vartojamas nesaldus, matė arbatą galite pagardinti citrinos sultimis, mėtomis, šiltu pienu arba degintu cukrumi.
Užsakymo nr.: PT_74299