Žinoma, dauguma nori numesti nereikalingus kilogramus kaip galima greičiau, o tai nėra teisinga. Siūlome pasidomėti patikrintu ir saugiu metodu, kurį pristato ispanų dietologė Anna Kossovič. Tai – glikemijos indekso dieta.
„Pagrindinė glikemijos indekso dietos užduotis – mažinti suvartojamo cukraus kiekį. Ir čia kalbame ne tik apie tą rafinuotą cukrų, kuriuo gardinate arbatą, o bendrai apie cukrų. Kaip žinoma, angliavandeniai būna paprastieji (greiti) ir sudėtiniai (lėti). Ir jei norite sulieknėti, jums kasdieniame racione reikia sumažinti paprastųjų angliavandenių – makaronų, dribsnių, bandelių. Šiuose produktuose yra cukraus, kuris smarkiai padidina gliukozės kiekį kraujyje, yra greitai įsisavinamas, o alkio jausmas labai greitai sugrįžta. O štai sudėtiniai angliavandeniai – vaisiai, ankštinės daržovės – priešingai, suteikia sotumo jausmą ilgam laikotarpiui“, – pasakoja dietologė.
Pasak jos, reikia atsisakyti produktų, kuriuose yra cukraus ar saldiklių. Vietoj deserto rekomenduojama suvalgyti vaisių, kuriame daug vitaminų ir ląstelienos. Žinoma, jei Jūs sergate cukriniu diabetu, reikėtų rinktis vaisius su itin mažu cukraus kiekiu. Tarkime, vietoj figų, persimonų, bananų ar vynuogių galima valgyti obuolius, kriaušes, braškes ar apelsinus.
Tačiau visiškai atsisakyti angliavandenių nebūtų teisinga – jie reikalingi organizmui, nes tai – energijos šaltinis. Tiems, kam norisi sulieknėti, reikėtų rinktis produktus su žemu glikemijos indeksu: grikius, kopūstus, miežius, bolivinę balandą. Jie lėčiau virškinami ir palaipsniui išskiria energiją.
Tačiau nesijaudinkite, Jums nereiks maitintis tik dietiniu maistu. Net mėgstami makaronai gali būti mažiau pavojingi Jūsų figūrai, jei jų nepervirsite, o patieksite „al dente“.
Pateikiame glikemijos indekso lentelę
Čia pateikiami produktai ir jų glikemijos indeksas - nuo aukščiausio iki žemiausio.
Datulės 103
Prancūziškas batonas 95
Keptos bulvės 95
Ryžių miltai 95
Ryžių makaronai 92
Konservuoti abrikosai 91
Bulvių košė 90
Kukurūzų dribsniai 85
Virtos morkos 85
Spragėsiai (pop kornas) 85
Balta duona 85
Bulvių traškučiai 80
Krekeriai 80
Sausi pusryčiai su riešutais 80
Spurgos 76
Arbūzas 75
Cukinija 75
Moliūgas 75
Ilgas prancūziškas batonas 75
Kvietinė bandelė 72
Soros 71
Virtos bulvės 70
Gazuoti saldūs gėrimai 70
Krakmolas 70
Virti kukurūzai 70
Koldūnai 70
Cukrus, sacharozė 70
Pieniškas šokoladas 70
Kvietiniai miltai 69
Kruasanai 67
Ananasas 66
Greito paruošimo avižinė košė 66
Bananai 65
Melionas 65
Bulvės, virtos su lupena 65
Konservuotos daržovės 65
Kuskusas 65
Manų kruopos 65
Apelsinų sultys pakelyje 65
Juoda duona 65
Razinos 64
Makaronai su sūriu 64
Burokėliai 64
Daiginti kvietiniai grūdai 63
Sklindžiai iš kvietinių miltų 62
Hamburgerių bandelės 61
Pica su pomidorais ir sūriu 60
Balti ryžiai 60
Konservuoti kukurūzai 59
Papaja 58
Mangai 55
Avižiniai sausainiai 55
Sviestiniai sausainiai 55
Vaisių salotos su grietinėle 55
Saldus jogurtas 52
Ledai 52
Pomidorų sultys 52
Sėlenos 51
Grikiai 50
Kiviai 50
Makaronai spageti 50
Avižinė košė 49
Konservuoti žirneliai 48
Duona su sėlenomis 45
Konservuotos kriaušės 44
Vynuogės 40
Švieži žirniai 40
Šviežiai spaustos apelsinų sultys 40
Obuolių sultys be cukraus 40
Baltos pupelės 40
Ruginė ir grubiai malta kvietinė duona 40
Žuvies piršteliai 38
Neskaldytų grūdų spagečiai 38
Apelsinai 35
Džiovinti žirniai 35
Figos 35
Natūralus jogurtas 35
Bolivinė balanda 35
Džiovinti abrikosai 35
Kukurūzai 35
Žalios morkos 35
Kriaušės 34
Arachiso aliejus 32
Braškės 32
Kaimiškas pienas 32
2 proc. riebumo pienas 30
Persikai 30
Obuoliai 30
Dešrelės 28
Vyšnios 22
Greipfrutai 22
Perlinės kruopos 22
Slyvos 22
Žali lęšiai 22
Juodasis šokoladas (70% kakavos) 22
Švieži abrikosai 20
Arachisai 20
Džiovintos sojos 20
Fruktozė 20
Ryžių sėlenos 19
Graikiški riešutai 15
Baklažanai 10
Brokoliai 10
Grybai 10
Žaliasis pipiras 10
Kopūstai 10
Svogūnai 10
Pomidorai 10
Lapinės salotos 10
Salotos 10
Česnakas 10
Saulėgrąžos 8