Tai – naujoji superdaržovė: mažina cholesterolį, skatina kraujotaką

Kartą paragavę saliero, jo skonį įsidėmėsite ilgam. Itin patrauklios išvaizdos ir pretenzingo skonio salieras drąsiai gali didžiuotis ir naudingųjų maistinių medžiagų šaltinio titulu. Ši daržovė puikiai papildo įvairių patiekalų spalvinę paletę ir skonines savybes, todėl jos populiarumas nuo seno neblėsta.

Kaip pasakoja maisto ekspertė Aida Matulevičiūtė, salieras tikrai turi kuo didžiuotis: „Pirmiausiai, šią daržovę nuo kitų išskiria jos unikalus aromatas ir skonis – salsvumą keičia lengvas kartumas, kurie tarpusavyje puikiai dera. Lapkotiniai salierai yra pailgos formos, turi tvirta stiebą ir yra sultingi. Patiekaluose salieras gali atstoti prieskonius, ypač druską. Tad jei gamindami patiekalus naudojate salierus, venkite druskos – jos visiškai pakaks iš šios unikalios daržovės“.


Čia pat ne vienerius metus restoranų šefe dirbanti ir sveiką gyvenseną propaguojanti A. Matulevičiūtė priduria, jog saliere yra visa virtinė naudingųjų medžiagų. „Ši daržovė – tikras turtas. Jame gausu skaidulinių ir mineralinių medžiagų, vitaminų C ir A. Pastebėta, jog salierai mažina „blogąjį” cholesterolį, skatina kraujotaką. Įtraukę šią daržovę į kasdienį meniu, tikrai nepasigailėsite“.


Be to, salierai yra puikus pasirinkimas norintiems maitintis ir sveikai, ir subalansuotai. „Salieruose yra labai daug vandens ir mažai kalorijų. Tiems, kurie įpratę valgyti tik šviežius salierus, siūlau išmėginti įvairesnius jų panaudojimo variantus. Dėkite salierus į sriubas, troškinius ar tiesiog kepkite kepsninėje – visais atvejais jų skonis tikrai nenuvils“, – pataria A. Matulevičiūtė.


Salierai taip pat pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis – juose esantys antioksidantai padeda mažinti uždegiminius procesus organizme. Tai natūralus diuretikas, padedantis pasišalinti skysčiams ir palaikyti inkstų veiklą. Vitaminas K naudingas kaulų stiprumui, o mažas kaloringumas – metantiems svorį.


Kaip panaudoti virtuvėje


Lapkotinius salierus galima valgyti žalius – su humusu, jogurtiniu padažu ar riešutų sviestu. Jie puikiai tinka sriuboms, sultiniams, troškiniams, nes suteikia gilumo ir aromato. Smulkinti lapeliai gali pakeisti petražoles ar kitus žalumynus, o iškepę orkaitėje su alyvuogių aliejumi tampa traškūs užkandžiai.


Įdomūs faktai apie salierus


  • Salierai sudaryti net iš 95 % vandens, todėl puikiai drėkina organizmą.
  • Ši daržovė turi „neigiamų kalorijų“ reputaciją – jų kramtymui ir virškinimui organizmas sunaudoja beveik tiek pat energijos, kiek gauna.
  • Yra manančių, kad salierų sultys padeda išvalyti organizmą nuo toksinų ir pagerina odos būklę.



Salierų populiarumas neblėsta


Parduotuvėje norint išsirinkti tinkamiausią salierą, A. Matulevičiūtė pataria atkreipti dėmesį į kelias savybes: „Pirmiausiai, įvertinkite vizualinę saliero pusę: jis turi būti standus, nesudžiūvęs, lapeliai žalsvi, jokiu būdu nepageltę. Toks salieras bus gyvybingas ir puikiai tiks įvairiems patiekalams ruošti“.



Sveikuolių pamėgtas pasirinkimas – žaliasis kokteilis


Nors salierais dažniausiai gardinamos įvairios salotos, prasidėjus sveikuoliškų kokteilių bumui, specialistai pataria išmėginti salierą ir šiame vaidmenyje. Štai keli nesunkiai namų sąlygomis pagaminami kokteiliai su salierais.


Salierų ir vaisių kokteilis


Reikės:

  • 2 vnt. bananų;
  • 3 valg. šaukšt. mėlynių;
  • 2–3 salierų stiebų;
  • pusės citrinos;
  • 1 stiklinės vandens.


Gaminimas:


Trintuvu sutrinkite salierų stiebus, mėlynes ir bananus, supilkite stiklinę vandens ir išspauskite citrinos sultis. Viską gerai išmaišykite.


Žaliasis polivitaminų kokteilis


Reikės:

  • 2–3 salierų stiebų;
  • saujos špinatų;
  • 1 vnt. banano;
  • laimo vaisiaus;
  • 1 stiklinės vandens.


Pagaminimas:


Špinatus nuplaukite. Juos sutrinkite elektriniu trintuvu, šalia įdėję bananą ir salierų stiebus. Į gautą kokteilį įspauskite laimo vaisiaus sulčių ir viską gerai išmaišykite.


Skanaus!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis