Vaida Kurpienė: kiek kiaušinių sveika suvalgyti per dieną

Kiaušiniai – mitais ir legendomis apipintas maisto produktas: antai vieni mano, kad norint maitintis sveikai jų reiktų privengti, kiti tuo tarpu tikina, kad žmogaus organizmui kiaušiniai naudingi taip, kad juos valgyti reikia reguliariai.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako, kad kiaušiniai gali būti labai naudingi, jei tik valgomi su saiku.


Naudingų medžiagų apstu


Pasak mitybos specialistės V. Kurpienės, vienas kiaušinis žmogaus organizmui neša visą eilę naudų, mat jame gausu ne tik ypač vertingų ir labai lengvai pasisavinamų baltymų, būtinų žmogaus raumenims, bet ir įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų.


„Viename kiaušinyje gausiai aptinkama vitamino A, naudingo žmogaus regėjimui, ypač retai maisto produktuose randamo vitamino D, kuris labai reikalingas žmogaus kaulams ir mineralinių medžiagų apykaitos reguliacijai bei lietuvių yra smarkiai stokojamas, įvairių B grupės vitaminų, reikalingų geroms imuninei bei nervų sistemoms ir savijautai užtikrinti. Taip pat įvairių mineralų, pavyzdžiui, fosforo ar seleno, kuris maiste taip pat aptinkamas labai retai“, – vardija V. Kurpienė.


Specialistė taip pat atkreipia dėmesį, kad naujausiais tyrimais įrodyta, jog kiaušiniai nedidina cholesterolio kiekio žmogaus kraujyje, priešingai nei manyta anksčiau. Taigi, pasak V. Kurpienės, kiaušiniai yra rekomenduojamas vartoti maisto produktas, jei tik, žinoma, žmogus neturi alergijos.



Shutterstock nuotr.



Per Velykas – iki 3 kiaušinių


Žinoma, kaip ir visų kitų maisto produktų atžvilgiu, kiaušinius taip pat reikia valgyti su saiku. Remdamasi Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis V. Kurpienė sako, kad per savaitę kiaušinių galima suvalgyti iki 5 vienetų.

„Be abejonės, tikslus rekomenduojamas suvartoti skaičius priklauso nuo daugelio išorinių aplinkybių, pavyzdžiui, žmogaus svorio ar fizinio aktyvumo bei sveikatos būklės. Tačiau faktas tas, kad per dieną nereikėtų suvalgyti daugiau nei 2-3 kiaušinių. Taigi ir prisėdus prie velykinio stalo piktnaudžiauti neverta – 3 kiaušiniai yra gana“, – sako V. Kurpienė. 


Rekomenduoja natūralius pagardus


Kalbėdama apie Velykas mitybos specialistė taip pat pabrėžia, kad svarbu ir tai, su kuo gi kiaušiniai valgomi. Savo ruožtu ekspertė ragina pasirūpinti, kad ant velykinio stalo netrūktų šviežių daržovių, o įprasti mažiau organizmui naudingi maisto produktai būtų pakeisti sveikesniais, bet taip pat skaniais.


„Pavyzdžiui, žmogaus organizmui menką vertę teikiantį majonezą, kuriuo daugelis mėgsta pagardinti kiaušinius, keiskite avokadų užtepėle. Įvairiausių receptų – tiesiog apstu: pavyzdžiui, gana vien sutrinti avokadą su svogūnu ir pomidoru, arba sumaišyti jį su varške ir pagardinti prieskoniais. Kitas variantas – pasigaminti majonezą patiems namuose. Jam paruošti tereikia putpelės kiaušinių, šiek tiek garstyčių, citrinos sulčių, vertingo aliejaus ir vandens“, – sako V. Kurpienė. 


Mitybos specialistė taip pat pabrėžia, kad skanaujant velykinių patiekalų svarbiausia įdėmiai sekti savo savijautą ir nustoti valgyti vos tik pajutus sotumo jausmą.


„Bus lengviau, jei dėmesį fokusuosite į drauge esančius žmones – pavalgę velykinių pusryčių nepraleiskite progos drauge pasivaikščioti, pažaisti stalo žaidimų ar tiesiog skirkite laiką maloniam pokalbiui toliau nuo stalo. Tokiu būdu po švenčių jausitės lengviau ir labiau energingi“, – sako V. Kurpienė. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis