6 priežastys, kodėl verta valgyti lauke

Vos tik kiek atšyla orai žiemos speigų išvarginti lietuviai pradeda masiškai traukti į lauko kavines. Kartais tenka nemažai pavargti norint pietų metu arba šiltą savaitgalio vakarą rasti laisvą staliuką lauke. Kodėl lauko kavinės taip masina žmones?

Valgymo lauke privalumus vardija dietologė doc. Laisvunė Petkevičienė ir Viduržemio jūros regiono restorano „Vapiano“ šefas Tomas Pipiras.

1. Maistas atrodo skanesnis. Nemažai tyrimų įrodo, kad valgymas lauke koreliuoja su maisto skonio savybėmis: daugeliui žmonių lauke valgomas maistas atrodo skanesnis ir aromatingesnis. Be to, buvimas gryname ore gerokai pagerina apetitą. Dėl šių priežasčių dietologai ir virėjai rekomenduoja mėgautis maistu atvirose erdvėse, užuot valgant uždarose patalpose.


2. Valgymas lauke leidžia atsipalaiduoti. Gydytojos D. Petkevičienės nuomone, vienas svarbiausių lauko restorano privalumų – erdvė. Restoranai, persikėlę į lauką, lankytojams suteikia galimybę mėgautis kur kas erdvesne poilsio vieta – tai svarbu žmogaus psichologiniam nusiteikimui. Lauko restoranai su leidžia žmogui atsipalaiduoti, pamiršti rūpesčius, taip lengviau įveikiamas stresas, valgymo procesas tampa malonesnis, lėtesnis, todėl kur kas palankesnis organizmui.

3. Valgydami lauke gaunate vitamino D. Šiltąjį sezoną lydinti saulė – dar vienas lauko kavinių ypatumas, kuris gerina žmogaus savijautą: pakelia nuotaiką, padeda atsipalaiduoti. Nedidelis saulės spindulių kiekis aprūpina žmogaus organizmą vitaminu D, reikalingu kaulams stiprinti. Vitaminas D reguliuoja mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo, magnio) apykaitą, padeda šioms medžiagoms išsilaikyti kauluose ir dantyse, taip pat saugo nuo osteoporozės.

4. Lauke – kita oro kokybė. Pasirinkę lauko kavinę laiko praleidimui, žmonės taip pat turėtų pastebėti, jog čia gali kvėpuoti „giliau“. L. Petkevičienės nuomone, net ir puikią vėdinimo sistemą įrengęs restoranas ar kavinė negali konkuruoti su lauko kavinėse esančiu oro tūriu. Miesto centre galbūt ir neįkvėpsite miško tyrumo oro, tačiau bet kuriuo atveju pasisėdėjimas lauko kavinėje bus naudingas sveikatai.


5. Pailsėjęs žmogus labiau pasitenkina maistu. Pasak „Vapiano“ šefo T. Pipiro, paprastai lauko restoranai, kavinės skatina sulėtinti tempą, taigi žmonės neskuba, lėtai mėgaujasi maistu bei bendravimu. Nepatirdami streso jie kur kas geriau paruošia savo organizmą maisto įsisavinimui, todėl geriau veikia virškinimo sistema, efektyviau absorbuojamos naudingos maistinės medžiagos. Valgydamas lėtai žmogus neapsunksta, išlieka žvalus.

6. Sutinkate draugų ir pažįstamus. „Lauko kavines galima aptikti ten, kur yra didžiausi žmonių srautai, todėl, geriant arba gurkšnojant kokį nors gėrimą, galimybė susitikti ir pasikalbėti su seniai matytais draugais išauga keleriopai. Argi nemalonu prie stalo pakviesti prisijungti buvusią klasiokę ar kiemo draugą, persimesti keliais žodžiais su retais sutinkamais pažįstamais?“, – retoriškai klausia T.Pipiras.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis