Sriuba padeda išvengti persivalgymo

Viena iš pagrindinių taisyklių, kuri rekomenduojama norinčioms išsaugoti dailias kūno formas ar atsikratyti vieno kito papildomo kilogramo – subalansuota ir visavertė mityba.

Tačiau tai nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Mitybos ekspertai teigia, kad valgyti reikia reguliariai, mažiausiai 3 kartus per dieną, o racione turi būti daug daržovių. Ką tuomet daryti toms, kurių darbo diena tokia įtempta, kad laiko įsimesti kąsnelį į burną atsiranda tik pakeliui iš susitikimo į susitikimą arba prie kompiuterio ekrano, o valgoma tik vieną kartą vėlai vakare ir dažniausiai persivalgoma? Dietologai rekomenduoja prisiminti sriubą, kuri gali apsaugoti nuo pilvo „užkimšimo“ tuo, kas pasitaiko po ranka.

Nuo pat vaikystės buvo kalama į galvą, kad sriubą valgyti reikia. Tačiau niekas nesivargino paaiškinti kodėl šis, tuo metu atrodęs pats neskaniausias maistas, yra ne tik naudingas, bet ir būtinas mūsų organizmui. Šiandien jau žinome, kad siekiant atsikratyti bent kelių nereikalingų kilogramų turime gerti daug vandens ir skysčių. Štai kodėl sriubos valgymas – svarbus žingsnis dailių, nepriekaištingų formų link.

Sriuba - ir maistas, ir vaistas

,,Sriuboje yra daug vandens, todėl patiekalas skrandyje užima didelį tūrį, o kalorijų yra nedaug. Taigi, jaučiamės pakankamai sotūs, tačiau suvartojame saugų kalorijų skaičių. Be to, sriubos valgymas pailgina visą valgymo laiką, leidžia greičiau pajusti sotumą ir apsaugo nuo persivalgymo. Štai kodėl sriubos valgymas yra naudingas ne tik siekiančioms sulieknėti, bet ir kiekvienai besirūpinančiai savo ar savo šeimos mityba”, – teigia dietologė Daiva Pipiraitė.

Žmonės, valgantys sriubas tiek mėsos sultinio, tiek daržovių pagrindu kaip pirmąjį patiekalą, suvartoja mažiau kalorijų viso valgymo metu. Pasak dietologės, žmonės sriubą pasirinkę kaip pirmąjį patiekalą pietų metu, suvartoja net 20 proc. mažiau kalorijų nei tie, kurie sriubos nevalgo.

,,Sriubos valgymas padeda sulėtinti valgymo greitį, o tai yra labai svarbu kontroliuojantiems svorį. Tuomet valgoma lėčiau ir greičiau pajuntamas sotumas, todėl labai sumažėja persivalgymo tikimybė, be to suvartojama mažiau kalorijų. Sriuba taip pat stimuliuoja gerus pojūčius, nes turi puikų aromatą, skonį, malonią išvaizdą”, – akcentavo D. Pipiraitė.

Taip pat pasak dietologės, sriubos, virtos sultinio pagrindu, padidina virškinimo sulčių išsiskyrimą, pagerina virškinimą, ir puikiai mažina vidurių užkietėjimą.

Išeitis nuolat skubančioms – paruošta valgyti "Mantinga" sriubos iš natūralių ingredientų

Dietologės D. Pipiraitės, vertinusios ,,Mantingos“ sriubas, teigimu, svarbiausia yra tai, kad sriubos paruošimui naudojama natūrali mėsa, įvairių rūšių daržovės, prieskoniai. Meksikietiškoje sriuboje yra net šešių rūšių daržovių: pomidorai, pupelės, bulvės, svogūnai, česnakai, salierai. Tai tikra virta sriuba, kurioje išlieka visos maistingos medžiagos dėl specialios pakavimo technologijos. Dietologė patikino, kad šią sriubą galima patiekti kaip pirmąjį patiekalą visai šeimai.

Gamintojo nuotr.
,,Labai svarbu tai, kad sriubos sudėtyje nėra jokių cheminių priedų, konservantų ar skonio stipriklių (mononatrio gliutamato). Sriubos kaloringumas taip pat turėtų patraukti akį – meksikietiškos sriubos porcijoje -195 kcal, vištienos sriuboje – 162 kcal, o brokolių sriuboje kalorijų labai mažai – 123 kcal porcijoje. Tačiau net kaloringiausia meksikietiška sriuba tinka ribojančioms kalorijas, be to, aštrus maistas skatina medžiagų apykaitą. Visos šios sriubos turi nemažai baltymų (nuo 3 g. iki 11,7 g.) ir iki 3 gramų skaidulinių medžiagų, kurios atlieka daugybę labai svarbių funkcijų mūsų organizme. Brokolių sriuboje nėra jokios mėsos, todėl ši sriuba tinka besimaitinančioms vegetariškai,“ - rekomendavo D. Pipiraitė.

Pasak dietologės, ,,Mantingos” sriubos - mažai kaloringas, tačiau maistingas maistas, kuris puikiai tinka tiek besilaikančioms griežtų maitinimosi taisyklių, tiek norinčioms atsikratyti keleto kilogramų. Pastaruoju atveju, sriubą reikėtų valgyti vietoje kaloringesnio maisto. Norinčioms pavalgyti sočiau rekomenduojama prie sriubos rinktis duoną. Ypač tais atvejais, kai sriuba yra vienintelis pietų patiekalas. Jei sriuba - pirmasis pietų patiekalas, po jos puikiai tiktų mėsos, žuvies arba paukštienos patiekalas.

Naujosios ,,Mantingos” sriubos pakuotė turėtų ypač pradžiuginti vairuojančias ir didžiąją darbo dienos dalį automobilyje leidžiančias darbštuoles. Sriuba pateikiama patogioje ir saugioje pakuotėje, iš kurios sriubą patogu valgyti bet kur geriant tiesiai iš puodelio ar per šiaudelį. Tai - puikus būdas paskatinti mažuosius šeimos narius valgyti sriubą. Svarbiausia, kad norint paruošti šią sriubą, nereikia praleisti prie puodų nė minutės. Sriuba yra paruošta ir ją tereikia suplakti, kad išsimaišytų tirščiai bei pašildyti 2 minutes mikrobangų krosnelėje. Šį patiekalą galima įsigyti tiesiog stabtelėjus degalinėje ar prekybos centre. Tai puiki išeitis kiekvienai besiblaškančiai tarp šeimos ir karjeros, padėsianti sutaupyti laiko virtuvėje gaminant maistą tiek sau, tiek ir visai šeimai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis