Mityba pagal tipus: x, y ir z – kuriam priklausote jūs

Išminčiai sako, kad nėra netinkamo maisto – yra tik maistas, kuris netinka jums.

Šiuo metu itin populiarūs maisto netoleravimo testai, kurie neva padeda atsirinkti kiekvienam žmogui tinkančius produktus. Šiuos vartodamas būsite sveikas ir lieknas. Viena problema – tokie testai nepigūs. O štai Michalas Tombakas, knygos „Kaip sveikai gyventi 150 metų“ autorius, siūlo nustatyti savo tipą pagal išorinius požymius.

Autoriaus teigimu, senovės išminčiai skirstė žmonės į tris tipus pagal vyraujančią energiją, kuri lemia organizmo gebėjimą įsisavinti produktus: X (vėjas), Y (tulžis) ir Z (gleivės). Įvertinkite į kurį tipą esate panašiausias ir pagal tai atsirinkite produktus.

X tipas
Išoriniai bruožai: smulkūs kaulai, liesa figūra, labai žemas arba labai aukštas, nuolat šąla, smulki laiba, šalta ir sausa plaštaka; greiti kūno judesiai, lengva eisena.

Fiziologinės savybės: normali mityba nedidina kūno masės, medžiagų apykaita greita, dažni virškinimo sutrikimai, miegas trumpas, negilus.

Psichinės savybės: gyvybingi, greitai įsimena, bet greitai ir pamiršta, lengvai bendrauja, mėgsta šiltąjį metų laiką.

Galimi negalavimai: odos sausumas, vidurių užkietėjimas, kaulų ir sąnarių skausmai.

Mėgsta valgyti: daug šilto riebaus maisto.

Naudingiausi produktai
Kruopos: ryžiai, kviečiai, miežiai, kukurūzai, grikiai.
Pieno produktai: visi, bet su saiku.
Saldumynai: medus, cukrus, džemai, uogienės.
Aliejus: visų rūšių.
Vaisiai: visi saldūs vaisiai, melionai, arbūzai.
Daržovės: burokėliai, morkos, šparaginės pupelės, bulvės, agurkai, svogūnai, rekomenduojama valgyti žalias.
Riešutai: visų rūšių.
Gyvūniniai produktai: jautiena, kiauliena, triušiena, antiena, žuvis, vištiena, kiaušiniai.
Prieskoniai: svogūnai, česnakai, imbieras, cinamonas, juodieji pipirai, kmynai, druska, garstyčios.
Sriubos: dilgėlių, česnakų.

Y tipas
Išoriniai bruožai: vidutinio kūno sudėjimo, plaukai rusvi, ploni arba žili, linkę plikti; plaštaka vidutinio dydžio, palietus šilta maloni; judesiai ramūs, eisena rami, sklandi.

Fiziologinės savybės: virškinimas geras, bet turi būti reguliarus, suirzta negavę laiku pavalgyti; miegas normalus, dažni sapnai; sunkiai pakelia karštį, vasarą greitai netenka jėgų.

Psichinės savybės: stropus, tvarkingas, iš išorės ramus, bet gali susinervinti dėl smulkmenų.

Galimi negalavimai: įvairūs uždegimai su karščiavimu, virškinimo organų, kepenų ligos, rėmuo, nerimo priepuoliai ir irzlumas.

Mėgsta valgyti: šaltą valgį, saikingai, reguliariai. Toks maistas jam ir tinka, taip pat siūloma daugiau vartoti skysčių.

Naudingiausi produktai
Kruopos: kvietinės, avižinės, miežiai, daiginti kviečiai, balti ryžiai, kukurūzai.
Pieno produktai: sviestas.
Saldumynai: visi, išskyrus medų.
Aliejus: alyvuogių, saulėgrąžų, kukurūzų.
Vaisiai: saldūs, džiovinti; taip pat melionai, arbūzai, citrinos, greipfrutai, apelsinai.
Daržovės: moliūgai, agurkai, bulvės, kopūstai, ankštiniai.
Gyvūninės kilmės produktai: jautiena, kiaušinių tryniai, žuvis, aviena, jūros gyvūnai.
Prieskoniai: petražolės, kalendra, cinamonas, juodieji oipirai, krapai, česnakai.
Sriubos: daržovių.

Z tipas
Išoriniai bruožai: stambūs kaulai, polinkis tukti, plaštaka plati, palietus šalta ir drėgna; judesiai sklandūs, laisvi, eisena lėta, sunki.

Fiziologinės savybės: visi procesai gana lėti, valgo nedaug, bet kūno masė didėja sparčiai, svorį meta sunkiai; miegas ramus, mėgsta pamiegoti ilgai; nemėgsta lietingo oro, drėgmės.

Psichinės savybės: labai atsargus, viską mėgsta apmąstyti, įsimena greitai, atsimena gerai; kupinas vidinės ramybės, sunku išmušti iš pusiausvyros, bet kai užpyksta, labai barasi.

Galimi negalavimai: nutukimas, depresija, šatkrėtys, odos blyškumas, dažna sloga.

Mėgsta valgyti: nedaug šilto, sauso, neriebaus maisto. Tinka šilti, lengvai virškinami valgiai ir gėrimai, turi kuo mažiau valgyti.

Naudingiausi produktai
Kruopos: miežiai, kukurūzai, soros, grikiai, avižos, ryžiai.
Pieno produktai: liesas pienas, šviežias sviestas, fermentinis sūris, grietinė, kefyras.
Saldumynai: medus.
Aliejus: visų rūšių, ypač kukurūzų.
Vaisiai: obuoliai, kriaušės, granatai, vynuogės, svarainiai, kuo mažiau saldžių vaisių.
Daržovės: bulvės, morkos, kopūstai, svogūnai, pomidorai, ropės, žalios daržovės, moliūgai, salierai, špinatai, ankštiniai.
Riešutai: visų rūšių.
Gyvūniniai produktai: kiaušiniai, jautiena, kiauliena, vėžiai, vištiena.
Prieskoniai: petražolės, mažiau druskos.
Sriubos: daržovių, žirnių, neriebūs sultiniai.

Kad valgis atitinka jūsų tipą, galima spręsti iš savijautos pagerėjimo. Atkreipkite dėmesį į tokius pokyčius:

1. Pagerėjo protinis ir fizinis aktyvumas.
2. Pagerėjo klausa ir rega.
3. Akys tarsi nušvito.
4. Liežuvis tapo rausvas, išnyko balkšvos apnašos.
5. Pagražėjo veido spalva.
6. Geriau pradėjo augti plaukai ir nagai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis