Produktai, kurie stiprina organizmą ir padeda lieknėti

Gydytojų sudarytas 7 produktų sąrašas toms, kurios rūpinasi organizmo stiprinimu. O taip pat galvoja apie gražių formų išsaugojimą.

Medikai įspėja: moterys, kurios žiemą ir pavasariop suvalgo mažiau salotų nei šiltuoju metų laiku, yra linkusios sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis du kartus dažniau nei tos, kurios mėgaujasi salotomis kiaurus metus kiekvieną dieną.

Krevetės
- Vertingi baltymai, geležis, jodas, lengvai pasisavinamas kalcis, vitaminai PP ir E.
- Tinka skydliaukės ligų profilaktikai, gerina imunitetą ir protinę veiklą, didina darbingumą.
- Virti krevetes geriausia ant silpnos ugnies uždengtame puode.

Putpelės kiaušiniai
- Baltyme yra lengvai pasisavinamų aminorūgščių, o trynyje esančiuose riebaluose - lecitino, cholino, arachido rūgščių. Nemažai mineralinių medžiagų: kalcio, fosforo, geležies, magnio, kalio, natrio, taip pat A, E, D ir B grupės vitaminų.
- Reikalingi susilpnėjus imunitetui, kamuojant gastritui ar opaligei. Drauge su fitoterapija padeda pasveikti sergant kvėpavimo takų ligomis.
- Suaugusiesiems galima suvalgyti kasdien 3 - 5 kiaušinius. Juos galima valgyti su visais lukštais (jei tik patinka).

Moliūgai
- Kalcis, magnis, fosforas, kalis, betakarotenas, vitaminai B1 ir PP.
- Gerina žarnyno veiklą, stiprina imunitetą. Veikia kaip silpnas diuretikas (šalina iš organizmo skysčius). Tinka kepenų ligų ir cukrinio diabeto profilaktikai.
- Skanus visokiausiais pavidalais: sriubose, daržovių troškiniuose, blyneliuose, košėse.

Natūralus jogurtas
- B grupės vitaminai, baltymai, gerosios bakterijos.
- Slopina rūgimo procesus žarnyne. Būtinas žarnyno mikroflorai, nuo kurios priklauso imuninės sistemos stiprumas.
- Valgyti verta kiekvieną dieną, geriau tinka užkandžiavimui tarp valgymų arba vakarienei, ne mažiau 250 g.

Špinatai
- Betakarotenas, folio rūgštis, kalis, magnis, geležis, kalcis, vitaminai C ir K.
- Stimuliuoja imuninę sistemą. Teigiamai veikia nervų sistemą. Saugo ląsteles nuo senėjimo. Gerina žarnyno peristaltiką ir pašalina šlakus.
- Galima dėti į sriubas, omletus, padažus, salotas. Nerekomenduojama sergant šlapimo takų uždegimu ar akmenlige.

Graikiniai riešutai
- Kalcis, geležis, magnis, fosforas, cinkas, kalis, folio rūgtis, vitaminai C ir E.
- Stiprina imunitetą, gerina medžiagų apykaitą, saugo ląsteles nuo senėjimo. Tinka aterosklerozės, cukrinio diabeto, hipertonijos ir širdies ligų profilaktikai.
- Patariama suvalgyti kasdien po 6 - 8 riešutus. Galima jais gardinti salotas ir kitus jau pagamintus patiekalus. Tinka dėti į pyragus, tačiau kaitinimas menkina jų vertingas savybes.

Skumbrė
- Visas rinkinys omega - 3 riebalų rūgščių (daugiau nei lašišoje), lengvai pasisavinamų baltymų, jodo, vitamino B12.
- Stiprina organizmo gynybines galias. Būtina širdies - kraujagyslių ligų, hipertonijos, aterosklerozės profilaktikai.
- Vertingiausia šviežia ar šaldyta skumbrė, kurią išverdame ar troškiname. Kepta ar rūkyta kai kurių vertingų maisto medžiagų netenka, tiesa, omega - 3 riebalų rūgštys išlieka. Skumbrė riebi ir kaloringa, todėl norint sulieknėti nereikia jos valgyti labai daug. Taip pat nereikėtų valgyti sergant kasos uždegimu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis