Viduržemio jūros dieta sumažina ne tik svorį, bet ir depresijos riziką

Viduržemio jūros dieta, į kurią įeina daug daržovių, vaisių, riešutų, neperdirbtų grūdų ir žuvies, sumažina galimybę įpulti į depresiją, sako mokslininkai.

Ispanų mokslininkai ištyrė 11-os tūkstančių žmonių duomenis ir nustatė, kad tiems, kieno maitinimasis buvo artimiausias Viduržemio jūros dietai, rizika susirgti depresija buvo trečdaliu mažesnė palyginti su tais, kieno maitinimasis buvo labiausiai nutolęs nuo šios dietos.

Mokslininkai pripažįsta nežinantys, kodėl taip yra, tačiau mano, kad tai gali būti susiję su tuo, kad toks maistas gali pagerinti kraujagyslių funkcionavimą, slopinti uždegiminius procesus, skelbiama žurnale „Archives of General Psychiatry". Jau anksčiau nustatyta, kad Viduržemio jūros dieta mažina širdies ligų, diabeto, astmos ir vėžio riziką.

Tyrimui buvo naudojami Ispanijos gyventojų stebėsenos duomenys, kurie gauti tiriamiesiems pildant klausimynus apie maitinimąsi. Per beveik puspenktų metų stebėseną depresija nustatyta 156 vyrams ir 324 moterims.

Viduržemio jūros dieta
Viduržemio jūros dieta yra senoviniais Viduržemio jūros regiono žmonių valgymo įpročiais paremta mityba. Šios dietos receptai yra paprasti ir lengvai paruošiami. Rekomenduojama valgyti ramiai, neskubant, pailsint. Laikantis Viduržemio jūros dietos valgoma daug vaisių ir daržovių, ankštinių kultūrų, kruopų bei žuvies, saikingai vartojama vyno.Viduržemio jūros dietos mitybos planą sudaro šie produktai: šviežios daržovės (ypač pupos bei kiti ankštiniai augalai, pomidorai, pipirai, česnakai, svogūnai, baklažanai, cukinijos), vaisiai (obuoliai, kriaušės, uogos, apelsinai, citrinos), riešutai, alyvų aliejus, ryžiai, javai, aromatinės žolelės bei prieskoniai, makaronai, duona, žuvis, paukštiena, kiaušiniai, jogurtas, baltas sūris. Minimaliai reiktų vartoti raudoną mėsą bei saldumynus. Per pietus galima išgerti taurę vyno.

Siūloma valgyti penkis kartus per dieną. Laikantis šio valgymo principų sumažėja alkio jausmas ir  pagerėja medžiagų apykaita.

Keletas dietos pavyzdžių:
I
Pusryčiai: jogurtas su vaisiais ar migdolais
Pietūs: makaronai su pupomis, vaisiai
Vakarienė: lašiša su pakepintomis daržovėmis

II
Pusryčiai: omletas su špinatais
Pietūs: paukštiena su šviežiomis daržovėmis
Vakarienė: graikiškos salotos

III
Pusryčiai: pomidorų salotos
Pietūs: kepta menkė su šviežiomis daržovėmis
Vakarienė: apkepas su vaisiais ar sūriu

- Užkandžiams valgykite vaisius, krekerius, riešutus ar šviežią sūrį su medumi.

- Patiekalus galite valgyti su duona, gerkite daug vandens. Jei norite galite išgerti 1 taurę vyno.
- Laikytis pagrindinių Viduržemio jūros dietos mitybos principų yra lengva, galite darytis įvairias valgiaraščio kombinacijas, gausiai naudokite alyvuogių aliejų. Svarbu, kad maistas būtų šviežias ir gerai subalansuotas.
- Viduržemio jūros dieta gali apsaugoti nuo astmos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis