Ką daryti, jei sportuojate, bet nelieknėjate?

Labai dažnai į sporto salę žmones atveda noras padailinti kūno formas, tačiau pasitaiko, kad svoris tik dar labiau padidėja. Taip nutinka, jei žmogus pasiduoda padidėjusiam apetitui ir norui ištuštinti šaldytuvą po sporto. Specialistai teigia, kad sportas be tinkamos mitybos – tik pusė darbo, kaip ir tinkama mityba be sporto. Pagrindinės sportuojančių klaidos - persivalgymas, nežinojimas, kaip maitintis ir priderinti mitybą prie sporto grafiko.

Dažniausiai alkis aplanko vakare
„Po fizinio krūvio maždaug valandą alkis būna prislopęs, tačiau vėliau šaldytuvo durys ilgai neužsidaro. Taip nutinka todėl, kad dažnai žmonės sportuoti lekia po ilgų darbo valandų ir nespėja nė pagalvoti apie maistą prieš sportą. Laikantis tokio mitybos režimo, svoris ne tik nekrenta, bet auga“, – komentuoja Lina Viniarskaitė, privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita" gydytoja dietologė.

Pasak gydytojos, geriausia išeitis išvengti pernelyg gausaus valgymo po fizinio krūvio – tinkamai valgyti per visą dieną ir prieš sportą. Rekomenduojama sočiau pavalgyti likus maždaug 2 val. iki sporto. Tai galėtų būti žuvis ar mėsa su pilno grūdo miltų makaronais, rupia duona, kruopų ar daržovių garnyru. Vis dėlto, jei žmonės sportuoja iš karto po darbo, o nuo pietų jau praėjo nemažai laiko, išeitis galėtų būti trinta, paruošta valgyti „Mantingos“ sriuba. Ji maistinga, be to, joje mažai kalorijų ir nėra cheminių priedų.

„Jei sportuojame alkanu skrandžiu, didelė tikimybė, kad pritrūks jėgų sportuoti, treniruotė bus neefektyvi, vėliau gali varginti silpnumas, galvos svaigimas ir galite būti užklupti alkio priepuolio po sporto. Net ir ypatingai skubantys žmonės gali rasti porą minučių suvalgyti sriubos. Ji suteiktų jėgų sportuoti, sumažintų apetitą po sporto ir apsaugotų nuo persivalgymo, o ypatingai norintiems sulieknėti - kartais galėtų atstoti ir vakarienę. Ypač jeigu sportuojate vėlai vakare“, – pasakoja L. Viniarskaitė.

Po treniruočių geriausia valgyti maisto produktus, turinčius daugiau baltymų, pavyzdžiui, varškę, jogurtą, baltyminius kokteilius, mėsą, žuvį, sūrį, kefyrą. Baltymų kiekis visuomet nurodomas ant produkto pakuotės: 100 g grūdėtos varškės turi 12 g baltymų, o žirnių ar meksikietiškos sriubos porcijoje jų yra 11,7 g. Tam, kad būtų geriau pasisavinamos aminorūgštys, į maisto racioną reikėtų įtraukti ir angliavandenių turinčių produktų, todėl, pavyzdžiui, jogurtą galima suvalgyti su saldžiu vaisiumi.

Svarbiausia – nuoseklus režimas
Taip pat svarbu, kada valgote. Kartais teigiama, kad norintys sulieknėti neturėtų valgyti po 18 val., tačiau tai tinka ne visiems. Vakarienės laikas labai individualus, priklauso nuo visos dienos režimo, nuo laiko, kada einate miegoti ir kada pusryčiaujate.

„Jei miegoti einate 22 val., pavakarieniauti turėtumėte apie 18 val., o vakare turėtų pakakti lengvo užkandžio: jogurto, grūdėtos varškės, duonos riekės su neriebia mėsa ar sūriu, daržovių ar vaisių salotų. Galima suvalgyti ir porciją sriubos. Svarbiausia - pavalgyti likus ne mažiau kaip 2 val. iki miego ir nepersivalgyti. Priešingu atveju, ryte atsikeliame dar sotūs, nevalgome pusryčių, tuomet persivalgome dieną ar dar blogiau - vakare, ir taip susidaro užburtas ratas“, – įspėja gydytoja.

Pasak dietologės, sportuojant greitėja medžiagų apykaita ir auga apetitas, tad, natūralu, kad valgyti norisi daugiau. Valgyti, žinoma, būtina, ir tiek kiek reikia, svarbu gauti visas būtinas maisto medžiagas, vitaminus, mineralus. Lieknėjantiems, norint pasiekti geriausių rezultatų ir nepakenkti sveikatai, ypatingą dėmesį reikėtų skirti tinkamai mitybai, sporto krūvio intensyvumui ir režimui. Svarbu tai, kad net ir nustojus sportuoti, apetitas nesumažėja, tad pavojus priaugti svorio dar labiau padidėja. Draudžiamų maisto produktų nėra – svarbu žinoti, ką, kiek ir kada valgyti.

„Mantingos“ sriubų sudėtyje nėra konservantų ar skonio stipriklių, sriubos verdamos tik iš daržovių, o kai kurios ir su mėsa. Jos turi nemažą kiekį baltymų (nuo 3 g iki 11,7 g), iki 3 gramų skaidulinių medžiagų, taip pat riebalų, vitaminų ir mineralų. Galima rinktis iš kelių trintų sriubų skonių: brokolių, meksikietiškos, vištienos, grybų ir žirnių. Visos sriubos yra mažai kaloringos. Vienoje porcijoje sriubos yra tik 120-200 kcal, todėl tinka norintiems sulieknėti ar išsaugoti dailias formas. Nepradaryta sriubos pakuotė gali būti laikoma šaldytuve iki 30 parų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis