Koks greitas maistas gali būti sveikas

Ar galime maitintis greitai ir sveikai? Tikrai taip, jei pasitelksime bent kiek vaizduotės ir nebijosime paeksperimentuoti, – įsitikinęs sveikos mitybos ir gyvensenos specialistas Tomas Lenart.

Greitas maistas dažniausiai mums asocijuojasi su greito maisto užkandinėmis, kur galime įsigyti skanaus, riebaus, saldaus, sūraus, tačiau dažniausiai labai mažos mitybinės vertės maisto. Šiai kategorijai turėtume priskirti ir prekybos centruose parduodamus maisto pusfabrikačius.

Geriausias pasirinkimass – vaisiai ir daržovės
Tačiau, yra ir kitokio greito maisto. Pasak „Lieknėjimo akademijos“ sveikos mitybos ir gyvensenos specialisto Tomo Lenart, sveikiausias ir, ko gero, greičiausias maistas, kurį galime rinktis tiek užkandai tiek ir rimtesniam pavalgymui - neapdoroti vaisiai ir daržovės.

Tai gali būti: obuoliai, kriaušės, slyvos, bananai, apelsinai, mandarinai, persikai, persimonai, kiviai, ananasai, melionai, arbūzai, morkos, ridikai, ropės, žiediniai kopūstai (kalafiorai), agurkai, pomidorai ir daugybė kitų vaisių bei daržovių. Kas gali būti greičiau nei nuplauti, nulupti ar nuskusti ir valgyti. 

Vaisiai ir daržovės turi kelis didelius privalumus: juose - daug vitaminų ir mineralų, dažniausiai jie mažai kaloringi, tad padės išsaugoti jūsų figūrą, greitai suteikia energijos ir pakankamai ilgai negenda. T.y. namie ar darbe visada galite turėti kelių rūšių produktų ir nesibaiminti, kad privalote juos suvalgyti iki darbo pabaigos arba kito greito termino.

Labai skanus ir sveikas maistas yra vaisių kokteilis. Bananų kokteilis su ananasu, kiviais ar bet kokiomis uogomis. O jei dar įdėsite ir varškės, bus ne tik skanu, bet ir sotu ilgą laiką. Čia mūsų galimybes riboja tik vaizduotė.

Prie arbatos
„Prie arbatos puikus saldumynų pakaitalas yra džiovinti vaisiai arba natūralus medus. Nors šie produktai irgi pakankamai kaloringi, tačiau turi naudingų mineralų ir vitaminų, taip pat jais greičiau pasisotinsite ir mažiau suvalgysite. Tiesa turėtumėte rinktis natūralius vaisius tokius kaip slyvos, razinos, abrikosai, figos, datulės, obuoliai, kurie džiovinami natūraliai. Ananasai, bananai, mangai yra verdami cukraus sirupe, todėl tai jau yra labiau saldainiai nei džiovinti vaisiai, ir jų valgyti nevertėtų“, – pataria sveikos mitybos ir gyvensenos specialistas.

Pagrindinis patiekalas
Puikus pasirinkimas greitam ir sveikam pagrindiniam patiekalui gaminti yra šaldytos daržovės. Jų pasirinkimas didesniuose prekybos centruose yra pakankamai didelis. Ruošimas: sumesti į puodą, įdėti prieskonių, sviesto ar aliejaus pagal skonį ir patroškinti kelias ar kelioliką minučių. Jei norite sotumo, galite pagardinti fermentiniu sūriu.

Pusryčiams - košės
Sotiems ir skaniems pusryčiams geras ir greitai paruošiamas pasirinkimas yra košės. Tai gali būti grikių, sorų, miežių, avižų ar kelių grūdų košės. Parduotuvėse yra didelė pasiūla ir greito paruošimo košių, kurias pakanka užplikyti verdančiu vandeniu. Namie ruošdami košę galite ją gardinti džiovintais vaisiais, jei norite saldumo, arba džiovintomis daržovėmis ir prieskoniais, jei norite pikantiškumo.

Labai skubantiems
Jei visiškai neturite laiko maisto ruošai ir ruošiatės kažką greitai įsigyti parduotuvėje, geras pasirinkimas būtų natūralūs pieno produktai: varškė, jogurtas su sėlenomis ar su vaisiais. Taip pat - pilno grūdo duonos gaminiai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis