Kur rasti patiekalų, parengtų iš onkologiniams ligoniams rekomenduojamų produktų?

Mityba ir sveikas maistas negali išgydyti ligos, bet gali tapti labai reikšmingu faktoriumi su ja kovojant ir sveikstant.

Beveik 1000 „Nedelsk“ akcijos ženklu pažymėtų makaronų patiekalų porcijų per nepilnus porą mėnesių – taip tik pradėjus naujus metus rezultatus vertina salotų ir kepsnių restoranai „Forest“.

Praėjusių metų lapkričio viduryje pristatę akciją „Rožinis žiemos gardėsis“, restoranai ją tęs iki pat sausio pabaigos, o dalis už patiekalus gautų pinigų bus skiriama projektui „Nedelsk“ – informacijos apie krūties vėžį ir jos prevenciją sklaidai.

Onkologinės ligos, deja, tampa vis dažnesnės. Šiuo metu Lietuvoje gyvena daugiau nei 10 tūkst. moterų, kurioms buvo nustatytas krūties vėžys ir taikytas gydymas. Kasmet diagnozuojama apie 1300 naujų krūties vėžio susirgimų, mažiausiai dar 5–6 tūkst. moterų serga krūties vėžiu to net nežinodamos. Šalyje sunku berasti šeimą, kurios nebūtų palietusi onkologinė liga. Nepaisant milžiniškos medicinos pažangos, kol kas efektyviausias ginklas prieš šią ligą – ankstyva jos diagnostika. Todėl didžiausias mūsų uždavinys ir toliau išlieka raginti moteris tikrintis“, – sako projekto „Nedelsk“ iniciatorė Agnė Zuokienė.

A. Zuokienė: mažiausiai 5–6 tūkst. moterų serga krūties vėžiu to net nežinodamos
Organizatorių nuotr.
Pasak jos, mityba ir sveikas maistas negali išgydyti ligos, bet gali tapti labai reikšmingu faktoriumi su ja kovojant ir sveikstant.

„Vaistais visos organizmo ląstelės – tiek gerosios, tiek blogosios atakuojamos vienodai. Tai, kaip stipriai gerosios pajėgs pasipriešinti cheminiams preparatams ar spinduliniam gydymui, priklauso nuo daugelio aplinkybių, o tinkamai ir sveikai maitinantis galima ženkliai sustiprinti šių ląstelių atsparumą bei taip padėti organizmui sveikti“, – sako A. Zuokienė.

„Mūsų restoranų meniu sudaromas remiantis lėto, sezoninio maisto principais. Šiuo tikslu bendradarbiaujame su Lietuvos ūkininkais, kurie mus aprūpina sveikais, savo rankomis užaugintais produktais. Taip pat taikome technologijas, leidžiančias juose išsaugoti naudingąsias medžiagas.

Apie tai pasikalbėjus su „Nedelsk“ projekto kuratoriais, supratome, jog turime ką pasiūlyti su onkologine liga susidūrusiems žmonėms ir, svarbiausia, galime paskatinti moteris būti atidesnėmis savo sveikatai“, – sako „Forest“ restoranus valdančios bendrovės „Gamtos virtuvė“ direktorė Viktorija Dūdienė.

Patiekalai, už kuriuos dalis lėšų atitenka projektui „Nedelsk“, „Forest“ restoranų meniu pažymėti „Rožinio kaspino“ ženklu. Remdamasi projekto organizatorių ir specialistų rekomendacijomis, šių restoranų virtuvės šefė Liucija Makovska paruošė ir specialų patiekalą, kuriame parinkti ir suderinti onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms rekomenduojami produktai.

Virtuvės šefė Liucija Makovska paruošė ir specialų patiekalą, kuriame parinkti ir suderinti onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms rekomenduojami produktai.
Organizatorių nuotr.
Siūlome jį pasigaminti:

Vištienos kepsnys su morkų pyragėliu ir žaliųjų žirnelių piurė

Reikės:

150-200 g vištienos filė
žiupsnelis druskos, pipirų, čiobrelių
Alyvuogių aliejaus
150 g žalių žirnelių
300 g morkų
200 g grietinėlės
70 g sūrio „Džiugas“
70 g miltų
2 kaušinių
žiupsnelis cukraus
1 arb. šaukštelio sviesto
50 g baltų ridikų
1 šaukšto burokėlių sulčių

Organizatorių nuotr.
Kaip gaminti:

* Vištienos filė pamarinuojama su druska, pipirais, čiobreliais ir verdama garuose apie 20 min.

* Žirneliai verdami pasūdytame vandenyje apie 2 min., sutrinami ir pertrinami per sietelį, paskaninami sviestu.

* Morkos supjaustomos griežinėliais, užpilamos grietinėle ir verdamos kol suminkštėja, sutrinamos trintuvu iki vientisos masės. Sūris sutarkuojamas smulkiai (bulvine tarka). Kiaušiniai išplakami, sudedamos trintos morkos, sūris ir miltai bei druska. Tešla gerai išsukama ir sudedama į keksų arba silikonines formeles (iš įvardinto kiekio produktų iškepami 4 morkų pyragėliai). Kepama 170 laipsnių temperatūroje apie 16 minučių.

* Balti ridikai sutarkuojami plonais griežinėliais, perpilami šaltu vandeniu kelis kartus, nusausinami. Griežinėliai užpilami burokėlių sultimis, paskaninami druska, cukrumi.

* Vištiena, morkų pyragėliai sudedami į lėkštę, šalia – žirnelių piurė ir ridikėlių salotos. Skanaus!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis