Italijoje itin populiari dieta - ne tik sulieknėsite, bet ir atjaunėsite

Italijoje nauja mada – kosminė dieta. Jos autorius Filippo Ongaro pataria – valgykite lėtai, į kiekvieną patiekalą dėkite prieskonių ir... teisingai kvėpuokite – tada ne tik sulieknėsite, bet ir atjaunėsite. Kur gi paslaptis?

Italas ilgai dirbo NASA, kūrė valgiaraštį kosmonautams, kuris užkirstų kelią ankstyvam senėjimui, nes kosmose tai ypatingai gresia. Paskui pasidalino išskirtine metodika su skaitytojais populiariose knygose „Valgyk ir viskas praeis“ ir „Valyk ir sulieknėsi“.


F. Ongaro metodas – ne šiaip dieta, o mitybos sistema, kurios nauda trejopa:

1. Sulieknėsite,

2. Pagerės sveikata,

3. Atjaunėsite.


Du esminiai kosminės dietos principai


1.Ne visi produktai vienodai naudingi.


Gydytojas F. Ongaro siūlo:

- nevalgyti greitojo maisto (greitojo maisto restoranų patiekalus jis prilygina narkotikams),

- kuo daugiau valgyti sezoninių vaisių, daržovių, riešutų ir viso grūdo kruopų.


2. Ir sveikata, ir ankstyvas senėjimas susiję su tuo, kaip gaminamas maistas.


Italų medikas pataria:


- kuo mažiau vartoti kepto ar ant grotelių kepto maisto,

- mažinti virimo temperatūrą, pailginti virimo laiką ir pilti daugiau vandens.


Pirma užduotis – sulieknėti


Be standartinių dietų reikalavimų –nevalgyti saldumynų ir gerti daugiau vandens F. Ongaro pateikia netikėtų patarimų:


1. Prieš valgį tris kartus giliai įkvėpti, kad nusiramintumėte ir nepultumėte prie maisto. Įkvėpimai aktyvizuoja nervą klajoklį, kuris atsakingas už ramybę.

2. Valgyti lėtai. Greitai valgant sulėtėja medžiagų apykaita, kaupiasi riebalai, ypač pilvo srityje.

3. Padalinti kalorijas visai dienai: valgyti kas 2 – 3 valandas, užkandžiams rinktis riešutus (ypač migdolus), sezoninius vaisius ar džiovintus vaisius.

4. Tarti „ne“ stresą keliančioms situacijoms: organizmas kovoja su stresu storėdamas.

5. Vartoti mažiau druskos, praturinti racioną prieskoniais.

Pavyzdžiui:

- aitriosios paprikos stimuliuoja medžiagų apykaitą, padeda sulieknėti,

- ciberžolė jaunina,

- šafranas naudingas akims.

6. Teisingai subalansuoti patiekalus. Subalansuota mityba – 50 proc. daržovių, 25 proc. neskaldytų grūdų kruopų, 25 proc. baltymų. Pavyzdžiui, brokoliai (50 proc.), rudieji ryžiai (25 proc.) ir garuose troškinta žuvis (25 proc.).


Pusryčiai


Avižiniai arba miežiniai dribsniai su bananais, kiviais, kedro riešutais ir miško uogomis.

Plaktas kiaušinis, riekelė viso grūdo duonos su liesu sūriu.


Kava be cukraus.


Užkandis


Obuolys su žieve.


Pietūs


Didelė porcija salotų su avokadais, krevetėmis, konservuotu tunu (arba lašiša), baltomis pupelėmis ir įvairių salotų lapais.


Virtos bulvės (1) be druskos su alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis.


Pavakariai


Sauja moliūgų sėklų arba graikinių riešutų.

Puodelis žalios arbatos, granatas arba granatų sultys, jos lieknina.


Vakarienė


Salotos iš bet kokių žalių daržovių: pomidorų, špinatų, salierų, paprikų, agurkų.

Orkaitėje su prieskoniais kepta vištos arba anties krūtinėlė.


Antra užduotis – pataisyti sveikatą


Italų medikas įsitikinęs, kad kai kurie produktai stiprina sveikatą, todėl ragina įtrakti į racioną tokių produktų chroninių ligų profilaktikai:

- miško uogų (mėlynių, aviečių, gervuogių) – mažina kraujospūdį,

- vyšnių – saugo nuo artrito, diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų, kai kurių vėžio rūšių.

- juodojo šokolado – gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą,

- apelsinų – valo iš organizmo šlakus, toksinus, gerina regėjimą,

- kiaušinių – vertingas geležies šaltinis, taip pat kalcio, fosforo, B grupės vitaminų ir vitamino D,

- žaliosios arbatos – mažina kraujospūdį, cholesterolio lygį,

- graikinių riešutų – širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai.


Trečia užduotis – atjaunėti


Daugelis sveikatai naudingų produktų taip pat ir jaunina, nes juose gausu antioksidantų.

Būtina įtraukti į racioną šių produktų:

- obuolių,

- miško uogų (spanguolių, mėlynių, aviečių, gervuogių),

- žaliųjų žirnelių,

- apelsinų,

- artišokų,

- šparaginių pupelių,

- agaro (augalinės kilmės želatinos) į naudingus desertus, pvz., su juoduoju šokoladu,

- bolivinės balandos,

- žuvies (skumbrės, sardinių ančiuvių),

- graikinių riešutų.


Taip maitintis galima visada, jei norite būti liekni, sveiki ir jauni.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis