Blogiausias maistas ir gėrimai jūsų dantims

Visi žino, kad cukrus yra blogai mūsų dantims. Tačiau, rūgštus maistas gali pridaryti tiek pat žalos. Taip yra todėl, kad rūgštys maiste ir gėrimuose, tokiuose kaip apelsinų sultys, dantų emalį laikinai padaro minkštesnį.

Tiesa, po valgio, maždaug per pusę valandos, rūgštys neutralizuojasi ir emalis atsistato, bet jei Jūs visą dieną nuolat vartojate rūgščius maisto produktus, Jūsų burna neturi galimybių atsistatyti ir daugiau tikėtina, jog rūgštys sąlygos dantų ėduonies atsiradimą. Šiuo atžvilgiu kai kurie gėrimai ir maistas yra blogesni už kitus, nes turi žemesnį pH, tai reiškia, jie turi daugiau rūgščių. Suvalgius tokių maisto produktų, burnos ertmėje atsiranda ir gaminasi rūgštys.


Kurie gėrimai ir maistas turi daugiau rūgščių?

Sumažinus rūgčių produktų bei gėrimų vartojimą ir padidinus šarminių produktų vartojimą maisto racione, dantų ėduonies atsiradimo tikimybę Jūs galite sumažinti. Žemiau esančioje lentelėje pateikti kai kurie maisto produktai ir gėrimai bei jų rūgštingumo arba šarmingumo lygiai.


Maistas/gėrimai – Rgštingumo lygis

Abrikosai - Nežymiai šarminiai

Actas – Labai rūgštinis

Agurkai – Labai šarminiai

Alkoholiniai gėrimai – Labai rūgštiniai

Alyvuogių aliejus – Neutralus

Anakardžių riešutai – Vidutiniškai rūgštiniai

Ananasai – Nežymiai rūgštiniai

Apelsinų sultys – Labai rūgštinės

Arbata (žalioji) – Vidutiniškai šarminė

Arbūzas – Nežymiai rūgštinis

Avietės – Nežymiai rūgštinės

Avižos – Vidutiniškai rūgštinės

Avokadai – Vidutiniškai šarminiai

Austrės – Nežymiai rūgštinės

Bananai – Nežymiai šarminiai

Briuselio kopūstai – Labai šarminiai

Brokoliai – Labai šarminiai

Bulvės (be odelės) – Vidutiniškai rūgštinės

Bulvių odelės – Labai šarminės

Citrinų sultys – Labai rūgštinės

Cukinija – Vidutiniškai šarminė

Cukrus (baltas) – Vidutiniškai rūgštinis

Cukrus (rudas) – Vidutiniškai rūgštinis

Datulės – Nežymiai šarminės

Džiovintos slyvos – Labai rūgštinės

Gaivieji gėrimai – Labai rūgštiniai

Graikiniai riešutai – Labai rūgštiniai

Grybai – Nežymiai šarminiai

Jogurtas – Nežymiai rūgštinis

Kalakutiena – Vidutiniškai rūgštinė

Kava – Labai rūgštinė

Kepimo soda – Vidutiniškai šarminė

Kiaušiniai – Nežymiai rūgštiniai

Kola – Labai rūgštinė

Kopūstai – Labai šarminiai

Kukurūzai – Vidutiniškai rūgštiniai

Ledai – Labai rūgštiniai

Lęšiai – Nežymiai rūgštiniai

Majonezas – Vidutiniškai rūgštinis

Makaronai – Labai rūgštiniai

Mangai – Labai šarminiai

Marinuoti agurkėliai – Labai rūgštiniai

Medus – Nežymiai rūgštinis

Melionai – Nežymiai rūgštiniai

Mėlynės – Vidutiniškai šarminės

Migdolai – Nežymiai šarminiai

Miltai (balti) – Labai rūgštiniai

Morkos – Labai šarminės

Moliūgų sėklos – Nežymiai rūgštinės

Obuoliai – Nežymiai šarminiai

Persikai – Nežymiai rūgštiniai

Pyragaičiai – Labai rūgštiniai

Pomidorai – Nežymiai šarminiai

Pomidorai (termiškai apdoroti) – Vidutiniškai rūgštiniai

Pomidorų padažas – Vidutiniškai rūgštinis

Pupelės – Vidutiniškai rūgštinės

Ryžiai (baltieji) – Vidutiniškai rūgštiniai

Ryžiai (rudieji) – Nežymiai rūgštiniai

Saldžiosios bulvės – Vidutiniškai rūgštinės

Salierai – Vidutiniškai šarminiai

Salotos – Vidutiniškai šarminės

Slyvos – Nežymiai rūgštinės

Sojų pienas – Nežymiai šarminis

Spanguolės – Labai rūgštinės

Sūris (kietasis) – Labai rūgštinis

Sūris (minkštas) – Nežymiai rūgštinis

Sviestas (sūdytas) – Nežymiai rūgštinis

Sviestas (nesūdytas) – Neutralus

Svogūnai – Labai šarminiai

Šokoladas – Labai rūgštinis

Šparagai – Labai šarminiai

Špinatai – Labai šarminiai

Špinatai (termiškai apdoroti) – Nežymiai rūgštiniai

Vanduo – Neutralus

Vištiena – Vidutiniškai rūgštinė

Vynas – Labai rūgštinis

Vynuogės – Vidutiniškai šarminės

Vyšnios – Vidutiniškai rūgštinės

Žiediniai kopūstai – Labai šarminiai

Žemės riešutai – Labai rūgštiniai

Žirniai – Nežymiai šarminiai

Žuvis – Nežymiai rūgštinė


Jūs neturite vengti bet kokio rūgštaus maisto, tiesa sakant, daugelis maisto produktų, turinčių rūgščių, yra labai gerai Jūsų sveikatai ir turėtumėte reguliariai juos vartoti. Tiesiog reikia žinoti kaip teisingai maitintis, kad nekenktumėte savo dantims.


Rūgščių turinčiam maistui priešingas yra šarmo turintys produktai. Taigi, jei suvalgote ką nors rūgštaus, paskui suvalgykite ką nors turinčio šarmo, kad neutralizuotumėte rūgščių lygį burnos ertmėje. Pavyzdžiui, šokolado gabalėlį, kuris turi rūgščių, užgerkite žalios arbatos puodeliu, kuri yra šarminė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis